BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,00
ALTIN 2.501,73
HABER /  DÜNYA

301. madde dehşete düşürdü

Uluslararası Af Örgütü, 301. maddeye sert tepki gösterdi.

Abone ol

Uluslararası Af Örgütü, “Türklüğü aşağılamak” suçlamasıyla gazeteci Hrant Dink adına yine bir davanın açılmasına sert tepki gösterdi. Örgüt, “Yine bir davanın açılmış olduğunu duymanın, dehşeti içinde olduğunu” belirtti.

Af Örgütü, 301. maddenin tamamen kaldırılmasını istedi. Merkezi Londra’da bulunan örgüt, Dink hakkında açılan yeni dava ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Af Örgütü, haberlerde TCK’nın 301. madde dahilinde ‘Türklüğü aşağılamak’ suçlamasıyla Hrant Dink adına yine bir davanın açılmış olduğunu duymanın, dehşeti içindedir” dedi. Açıklamada, “Af Örgütü, bu yargılamayı gazetecilerin ifade özgürlüğü haklarını kullanmalarına karşı ortaya çıkan yıldırma örneklerinin bir parçası olarak göz önüne almaktadır” ifadesi de kullanıldı.

İfade özgürlüğü hakkının Türkiye’nin de taraf olduğunu beyan ettiği uluslar arası sözleşmelerde yer aldığına dikkat çeken Af Örgütü, Hrant Dink’in 301. madde uyarınca 3’üncü kez davalı olduğunu belirtilerek, “Bu en son yargılama için, yazarın barış içinde muhalif fikirlerini ifade etmesine karşı ortaya çıkan hukuksal bir yıldırma örneği olması sebebiyle özellikle endişe duymaktadır” dedi.

Dink’i bir düşünce suçlusu olarak değerlendirdiğini kaydeden Af Örgütü, son yargılama ile dört gün önce Elif Şafak hakkındaki davanın beraatle sonuçlanmasının getirdiği memnuniyetin, hayal kırıklığına dönüşeceği endişesini taşıdığını belirtti.

Af Örgütü, Şafak davası kararının, bir istisna olmasından korkulduğunu kaydeden AF Örgütü, “301. maddenin tamamen yürürlükten kaldırılması ve bu suretle açık şekilde tanımlanmamış olan bu maddenin getirdiği keyfi uygulamalara son verilmesi için yaptığı çağrıyı bir kez daha tekrarlamaktadır” dedi. Açıklamasında bu tür davaların olmasını sağlayan ve mahkemede “provokatif ve bazen de şiddete yol açan protestoları”nı düzenleyen “bir sivil toplum unsurları”nın varlığına dikkat çekerek davalıların korunması gereği de vurguladı.

ANKA