BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

30 YILLIK İSTİMLAK DAVASI

Afyonkarahisar’ın Ataköy köyünde 500 bin metrekarelik arazileri 1983 yılında belediye tarafından mezarlık yapılacak gerekçesi ile istimlak e...

Abone ol

Afyonkarahisar’ın Ataköy köyünde 500 bin metrekarelik arazileri 1983 yılında belediye tarafından mezarlık yapılacak gerekçesi ile istimlak edilen, ancak köylülerin itiraz etmesi ile mahkemeye taşınan ve 30 yıldır süren dava sonuçlandı. Davayı kaybeden 300 hak sahibi şimdi yeni dava açmaya hazırlanıyor.
Afyonkarahisar’ın Ataköy köyü Kanlıcatepesi mevkiindeki arazi, iddialara göre, 1983 yılında dönemin Belediye Başkanı Erdal Akar tarafından kamu yararı gerekçe gösterilip mezarlık yapılacağı gerekçesi ile istimlak edildi. Ancak arazileri düşük fiyattan istimlak edilen köylülerin bir çoğu bankaya yatırılan paralarını çekmeyip dava açtı. Yaklaşık 30 yıl önce açılan dava 2010’da sonuçlandı ve köylülerin istimlak ret talebi mahkeme tarafından kamu yararı gerekçe gösterilerek kabul edilmedi. Köylüler tarafından bu defa Afyonkarahisar’da ikinci bir dava açıldı.
Ataköy Köyü Muhtarı Muharrem Öztürk, yılan hikayesine dönen istimlak arazileri hakkında köylülerle birlikte bir açıklama yaparak kararın haksız olduğunu söyledi. Arazisi istimlak edilen yaklaşık 50 kişi olduğunu ve bunlardan sadece 4 kişinin karara uyarak bankaya yatırılan istimlak bedelini aldığını, diğerlerinin 1980’li yıllarda dava açtığını anlatan Muhtar Öztürk, davanın 2010 yılında sonuçlandığını ve köylülerin davayı kaybettiğini söyledi.

300 HAK SAHİBİ MAĞDUR
Erdal Akar zamanında Afyonkarahisar Belediyesi tarafından mezarlık yapılacağı gerekçesi ile burasının istimlak edildiğini belirten Öztürk, sözlerine şöyle devam etti: "Arazisi istimlak edilen kişiler arasından dört kişiyi çağırıyorlar ve bedellerini ödüyorlar. Diğer vatandaşların bedeli hiç ödenmiyor. Benim köyümde parasını alamayan 21 kişi var, ayrıca bir de Kışlacık köyünden burada arazisi olanlar var. Onlar da mağdur. Parasını alanlar hak talep etmiyor. Alamayan vatandaşlarımın mağduriyetinin giderilmesi için ya karşılığında arazi versinler ya da istimlak ettikleri araziyi geri versinler. Biz arazilerimizde tarım yapacağız. Araziler ekili ve dikili alan. Şu an çiftçilerimiz ve vatandaşlarımız çok mağdur. Açtığımız davaya kamu yararını gerekçe göstererek mezarlık yapılacak diye kaybedildi. Ama daha sonraki dönemlerde burayı imara açıyorlar. Bu arazilerin hak sahipleri veraset sistemine göre 300 kişi ve bunların hepsi mağdur. Buna karşın açılan ilk dava kaybedildi. İkinci dava açıldı ve süreç devam ediyor."

DEDEM ÖLDÜ, BABAM ÖLDÜ BEN DE ÖLECEĞİM
Arazileri dedeleri döneminde istimlak edilen ve 3 kuşak olarak davayı halen takip eden köylülerden Kamil Sarı, üçüncü kuşak olarak arazilerinin kendilerine geri iade edilmesini istediklerini söyledi. Sarı, dedesinin öldüğünü belirterek şöyle konuştu: "Babam öldü, ben üçüncü kuşağım biz de yolcuyuz. Biz, malımızın geri iade edilmesini devlet büyüklerimizinden arz ediyoruz. Açtığımız davayı kaybettik. Zamanında dedelerimiz bilmediği için Eskişehir’de dava açıyor. Ancak, cahil oldukları için davayı takip etmiyorlar, davaya gitmiyorlar. Mahkemeye de zamanında itiraz edilmediği için o güne dair biz o davayı kaybediyoruz. Biz mülkiyetimizi geri istiyoruz. Biz daha sonra 250-300 kişi bir araya gelerek Afyonkarahisar Belediyesi’ne ikinci bir dava açtık, şimdi sonucu bekliyoruz.”
(İHA)