BIST 10.277
DOLAR 32,29
EURO 34,75
ALTIN 2.387,01
HABER /  GÜNCEL

30 Nisana dikkat edin!

Merkez Bankası'nın dünkü açıklamasının ardından yabancı kurumlar uyardı. 30 Nisan'a ise özellikle dikkat çektiler. İşte detaylar...

Abone ol Merkez Bankası'nın dünkü faiz kararı ve arkasından yaptığı açıklama, önümüzdeki dönem yeni faiz artırımlarının gelebileceği şeklinde yorumlandı.

MERKEZ BANKASI'NDAN FAİZ ARTIŞI SİNYALİ

Dünyanın en büyük finans kurumlarından biri olan Goldman Sachs, Merkez Bankası'nın faiz açıklamasında kullandığı dili sıkılaştırdığını ve global piyasalardaki belirsizliğe işaret ederek aynı zamanda gıda ve enerji fiyatlarındaki artışın enflasyon hedefini tehdit ettiğini kaydetti.

Merkez Bankası'nın yaptığı açıklama ile önümüzdeki dönemde faiz artışlarına kapı açtığını belirten Goldman Sachs, şu ifadeleri kullandı:

"Enflasyon tarafında önemli riskler görüyoruz. Bizim tahminimiz önümüzdeki aylarda enflasyonun yüzde 11.5 seviyesine yükseleceği, 2008 sonuna doğru ise tekrar yüzde 8.5 seviyesine ineceği yönünde. Bu senaryo dahilinde Merkez Bankası'nın faizleri yıl sonuna kadar 1 puan artırmasını bekliyoruz. "

FAİZLER 1.25 PUAN ARTAR

Lehman Brothers'ın raporunda da Merkez Bankası'nın faizleri değiştirmediği, ancak yapması gereken en iyi şeylerden birini yaparak önümüzdeki dönem faiz artırımları için kapıyı araladığı belirtildi.

Önümüzdeki aylarda Türkiye'de enflasyonun yükseleceğine ve iki haneli rakamlara ulaşacağına vurgu yapan Lehman Brothers, Merkez Bankası'nın da bu paralelde faiz oranlarını yıl sonuna kadar 1.25 puan artıracağını öngördü. Lehman'a göre ilk artırım önümüzdeki ay yapılacak faiz toplantısında gelebilir.

30 NİSAN KRİTİK TARİH

JP Morgan da raporunda benzer ifadeler kullandı. Bankanın toplam talep koşullarının dezenflasyon sürecine destek verdiği açıklamasına karşın kısa vadede bir enflasyon baskısı yaşanacağını öngören kurum, buna gerekçe olarak da hem global gelişmeleri hem de gıda ve enerji fiyatlarını gösterdi.

Merkez Bankası'nın önümüzdeki aylarda faiz artırma olasılığının yükseldiğine işaret eden JP Morgan, 30 Nisanda açıklanacak enflasyon raporunu gördükten sonra faizlerle ilgili yeni bir tahmin yapabileceklerine dikkat çekti. Raporda, "bu tarihe kadar yıl boyunca faizlerin değiştirilmeyeceği yönündeki görüşümüzü koruyacağız" ifadesi kullanıldı.

0.5 PUAN ARTIRIR

EFG İstanbul Ekonomisti Aslı Savranoğlu, Merkez Bankası'nın önümüzdeki aylar için faiz artırım sinyali verdiğine dikkat çekerek, yükselen enflasyonun fiyatlama davranışları üzerindeki üzerindeki olası olumsuz etkisinin önüne geçmek istediğini belirtti. Merkez'in kısa vadeli enflasyonist riskler, global ekonomideki belirsizlikler ve yükselen gıda ile enerji fiyatları üzerine vurgu yaptığını hatırlatan Savranoğlu, önümüzdeki toplantıda bankanın 0.5 puanlık bir artırım yapabileceğini ifade etti.