BIST 10.046
DOLAR 32,27
EURO 34,71
ALTIN 2.410,05
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

3 yeni üniversite geliyor

Üç vakıf üniversitesi kurulmasına ilişkin teklifler birleştirilerek, alt komisyona havale edildi.

Abone ol

TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda görüşülen ÖSYM Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile üç vakıf üniversitesi kurulmasına ilişkin teklifler birleştirilerek, alt komisyona havale edildi. TBMM Milli Eğitim Komisyonu, Mehmet Sağlam başkanlığında toplandı.

Komisyonda üç vakıf üniversitesi kurulması ile ÖSYM Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun teklifleri ele alındı. Tasarılara ilişkin komisyona bilgi veren Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Türkiye'de yükseköğretim talebinin sistemin arzına göre hala çok yüksek olduğuna işaret ederek, "Amacımız hem yükseköğretime olan talebi karşılamak, hem de bilginin ve teknolojinin üretildiği, paylaşıldığı üniversitelerimiz aracılığıyla dünyayla rekabet edebilen gençler yaratmak" dedi.

Tasarı ile 3 yeni vakıf üniversitenin kurulmasının öngörüldüğünü vurgulayan Çubukçu, şunları kaydetti: "Memnuniyetle söyleyebiliriz ki Türk yükseköğretimine ilk kez 1984'de giren vakıf üniversiteleri, zaman içerisinde artan sayıları ve büyüyen öğrenci kapasiteleriyle devlet üniversiteleri yanındaki yerlerini almışlardır. Üniversiteler arası rekabet, eğitimde kalite, ülkemizin yükseköğretim taleplerinin karşılanması gibi sayısız faktör vakıf üniversitelerinin kurulmasının ve desteklenmesinin önemini ortaya koymaktadır."

Bir diğer gündem maddesinin Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Başkanlığı'nın (ÖSYM) Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarı olduğunu belirten Çubukçu, yoğun bir çalışma potansiyeli bulunan ÖSYM'nin, teşkilatını ve sorumluluklarını düzenleyen müstakil bir kanunu bulunmadığını vurguladı. ÖSYM'nin kendi bütçesi ve tanımlı bir personel rejimine de sahip olmadığına dikkati çeken Çubukçu, "Kurumun teşkilatı, görevleri, organizasyonu ve personel yapısı ile caydırıcı ceza hükümlerinin de düzenlenmesi amacıyla bu kanun tasarısının hazırlanmasına ihtiyaç duyulmuştur" diye konuştu. Komisyona verilen teklifte, tasarıların birleştirilerek ele alınması istendi. Yapılan oylama sonucu tasarıların birleştirilerek alt komisyona havale edilmesine karar verildi.