BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,09
ALTIN 2.472,06
HABER /  DÜNYA

Dünya bu iddiayı konuşuyor!

El Cezire televizyonunun iki gündür sürdürdüğü Filistin Belgeleri yayını dünyada şok etkisi yarattı.

Abone ol

El Cezire üç gün önce yayınlamaya başladığı 'Filistin Belgeler'ine bugün yenilerini ekledi . Katar televizyonu yeni belgeleri sunarken, "belgelerin, Filistin Yönetimi'nin, kendi insanlarını öldürmek için İsrail ile operasyonel işbirliğine hazır olduğunu gösterdiği" ifadesini kullandı.

Gazze'de El Fetih'in silahlı kanadı El Aksa Şehitleri Tugayı'nın önde gelen isimlerinden biri olduğu belirtilen Hasan El-Medhun'un 2005'de öldürülmesi öncesinde, dönemin Israil Savunma Bakanı Şaul Mofaz ile Filistin Yönetimi'nin İçişleri Bakanı Nasır Yusuf arasındaki konuşmalara ait olduğu iddia edilen belgeler yayımlandı. Olayın geçtiği tarihte, Gazze hala Filistin Yönetimi'nin elinde bulunuyordu. El-Medhun'un, Israil'in Aşdod limanı yanı sıra Israil ile Gazze arasındaki Karni geçişinde, ölümlerle sonuçlanan bombalı eylemlerin planlayıcısı olmakla suçlandığı da belirtiliyor.

İŞTE O KONUŞMALAR

2005 yılı ortalarında, kaçaklarla ilgili olarak Tel Aviv'de Mofaz ve Yusuf arasındaki yapılan toplantıda, Filistinli bakandan El-Medhun'un öldürülmesinin istendiğini ileri süren El Cezire'nin yayımladığı belgede, iki bakan arasındaki konuşmalar şöyle aktarıldı:

-Mofaz: "Hasan Medhun. Adresini biliyoruz. (Gazze'deki Emniyet güçlerinin başkanı) Raşid Ebu Şbak da bunu biliyor. Onu niye öldürmüyorsunuz? Hamas, seçimler nedeniyle (Kassam roketleriyle) ateş açıyor. Bu hem size meydan okuma, hem de Ebu Mazen'e (Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas) bir uyarı."

-Yusuf: "Biz Raşid'e (Ebu Şbak) talimatlarımızı verdik. Göreceğiz."

-Mofaz: "Konuştuğumuzdan bu yana, O (El-Medhun) operasyon planlıyor. Bu 4 hafta önceydi. Biliyoruz ki, Karni veya Erez'i vurmak istiyor. Hamas'tan da değil. Onu öldürebilirsiniz."

-Yusuf: "Çalışıyoruz. Bu ülke kolay değil. Yapabileceklerimiz sınırlı ve siz de hiçbir şey önermediniz."

-Mofaz: "Gazze'de hiçbir şeyin sonuçlandırılamadığını anladım."

1 AY SONRA NELER OLDU?
HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]


HAMAS ÖLDÜRDÜ İDDİASI

Bu konuşmanın üzerinden bir ay geçmeden, 1 Kasım 2005 tarihinde Hasan El-Medhun'un, Israil'in Apaçi helikopterlerinden atılan bir füze ile aracında öldürüldüğü, bu saldırıda ayrıca aranan Hamaslı bir militanın öldüğü, 3 kişinin de yaralandığı kaydedildi.

Bundan tam bir gün sonra da Mofaz'ın, gittiği Washington'da, Filistinlilerin hayatlarını kolaylaştırma taahhütlerinde bulunup, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile barış yapılması konusunun takipçisi olacağını söylediği belirtildi.

HAMAS'A KARŞI İNGİLİZ İSTİBARATI İLE İŞBİRLİĞİ

Guardian'ın hafta başından bu yana yayımlamakta olduğu belgelerde de çarpıcı iddialar yer aldı. Belgelerde Filistin yönetiminin Hamas'la mücadelesinde İngiltere istihbaratının katkısına ilişkin ayrıntılar var.

İngiliz istihbaratı ve sivil yetkillilerin hazırladıkları planda ''Filistinli güvenlik birimlerinin dışında İsrail istihbaratıyla doğrudan bağlantısı olan bir görev gücü kurulması, Hamas liderlerinin ve orta kademedeki yöneticilerin enterne edilmesi, geçici olarak etkisiz hale getirilmesi, radyo istasyonlarının kapatılması ve bazı cami imamlarının değiştirilmesi'' gibi öneriler dikkat çekiyor.

Doha merkezli El Cezire televizyonunun sızdırdığı 16 bin belge iki yayın kuruluşunun işbirliğiyle eş zamanlı olarak yayınlanıyor. Guardian belgelerin Filistinli müzakerecilerin İsrail'e verdikleri ödünlere ilişkin çok önemli bilgiler içerdiğinin altını çiziyor.