BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

3. Yargı paketinin 2. bölümü tamam

Tasarının 2. Bölümü üzerinde görüşmeler tamamlanarak maddelerine geçildi...

Abone ol

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Türkiye'nin, Avrupa Konseyi üyesi ülkeler arasında her 100 bin kişiye düşen hakim sayısı itibarıyla olması gerekenin yarısı kadarına sahip olduğunu belirtti.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Türkiye'nin, Avrupa Konseyi üyesi ülkeler arasında her 100 bin kişiye düşen hakim sayısı itibarıyla olması gerekenin yarısı kadarına sahip olduğunu belirterek, ''Her 100 bin kişiye 20 hakim düşmesi gerekirken 10 hakim düşmekte, her 100 bin kişiye 10 savcı düşmesi gerekirken 5-6 savcı düşmektedir'' dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda 3. Yargı Paketi'nin görüşmeleri sürüyor.

''Temel kanun'' olarak görüşülen Tasarı'nın 2. Bölümü üzerinde konuşan BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, pakette hakim ve savcı açığını kapatmaya yönelik düzenlemenin yer almadığını söyledi. İdarenin yargı ile ilişkisinde köklü değişikliklere ihtiyaç olduğunu kaydeden Dora, hukuk devletinde sınırsız bir takdir yetkisinin yeri olmadığını savundu.

MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, paketin hazırlanmasında ne barolardan ne de hukuk fakültelerinden görüş alınmadığını, yapılmak istenen değişikliklerle bir çok temel ilkenin çiğnendiğini ileri sürdü. Kapatılan ilçe adliyelerine gerekçe olarak ''iş yükünün az olmasının'' gösterildiğini ifade ederek, olayın sosyal ve toplumsal yönüne bakılmadığını söyledi. Öztürk, adliyeleri kapatılan ilçelerin köye dönüşeceğini ileri sürdü.

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, paketin içeriğinin kimseyi tatmin etmediğini belirterek, Türkiye'de uzun tutukluluk sürelerinin önemli sorun olduğuna işaret etti.

Dibek, ''Danıştay'a karşı özel ilginiz var, geçmişte sizi rahatsız etmişti. Paketten görülüyor ki Danıştay ile ilgili operasyon tamamlanmamış. Zahit Akman yakında Danıştay üyesi mi olacak diye düşünüyorum'' dedi.

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri ise ''Gerçekte içeride tutulan milletvekilleri değil, milletin iradesidir. Düşmanınıza adaletli davranamıyorsanız orada ne demokrasi ne insanlık olur. Halk tutuklu olduğunu bilerek onlara oy vermiştir'' diye konuştu.

''Bu tür asparagas haber üzerinden...''

Adalet Bakanı Ergin, milletvekillerinin bölüm üzerinde sorularını yanıtlarken, bazı ilçe adliyelerinin kapatılmasında sadece ''iş yükünün az olmasının'' gözönünde bulundurulmadığını, bir çok kriterin değerlendirildiğini söyledi.

Adliye kapatılmasının savunulacak ve sevimli bir iş olmadığını dile getiren Ergin, ''Siyasetçi durup durduğu yerde böyle bir yükün altına girmek istemez. Umarız Türkiye hakim savcı açığını birkaç yılda tamamlar ve ilçe adliyesiyle var olur. Ama Türkiye, Avrupa Konseyi ülkeler arasında her 100 bin kişiye düşen hakim sayısı itibarıyla olması gerekenin yarısına kadarına sahip. Her 100 bin kişiye 20 hakim düşmesi gerekirken 10 hakim düşmekte, her 100 bin kişiye 10 savcı düşmesi gerekirken 5-6 savcı düşmektedir'' diye konuştu.

HSYK'nın aldığı kararlara karşı Adalet Bakanlığı'nın bir kez itiraz hakkı olduğunu ve bu hakkı kullandıklarını ifade eden Ergin, yeni bir itiraz hakkının söz konusu olmadığını vurguladı.

İş yükü az olan, günde 1-2 dosyası olan adliyelerden başlayarak ve ulaşım durumu değerlendirilerek çalışma yapıldığını belirten Ergin, ''Bunun arkasında ne siyasi saik ne de kötü niyet aramayalım'' dedi.

MHP'li Yeniçeri'nin sorusu üzerine, ''İmralı'da cezası infaz edilen Öcalan'ın zaman zaman dışarı çıktığı, Bursa'daki MİT Misafirhanesi'nde kaldığı''na yönelik soruları tekzip ettiğini belirten Ergin, ''Tekrar tekrar sorular geldi. Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değildir. Bu tür asparagas haber üzerinden bu kadar soru üretmekteki isteği anlamakta zorlanıyorum'' dedi.

Ergin, ''Sincan Cezaevi'nde bir noktada pişirilen yemeklerin ünitelere dağıtılmasında 3 kez x-ray cihazından geçirildiğinin'' söylenmesi üzerine, cezaevlerinde bir noktada yemek pişirildiğini, diğer ünitelere dağıtılırken bir kez x-ray cihazından geçirildiğini, bunun sağlık açısından zararlı boyutu olup olmadığını inceleyeceklerini söyledi.

Tasarının 2. Bölümü üzerinde görüşmeler tamamlanarak maddelerine geçildi.