BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,94
ALTIN 2.435,80
HABER /  DÜNYA

3 vekil için daha ihlal

Anayasa Mahkemesi, BDP’li tutuklu Şırnak Milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ve Selma Irmak ile Van Milletvekili Kemal Aktaş hakkında “tutuklu...

Abone ol

Anayasa Mahkemesi, BDP’li tutuklu Şırnak Milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ve Selma Irmak ile Van Milletvekili Kemal Aktaş hakkında “tutukluluğun makul süreyi aşarak ihlal edildiği" ve "Seçilme hakkının ihlal edildiği” kararını verdi.
Resmi Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesi Kararında BDP’li 3 milletvekili için verilen karar da, “Adil yargılama hakkının ihlal edildiği iddiaları yönünden ‘başvuru yollarının tüketilmemiş olması’ nedeniyle kabul edilemez olduğuna, Tutukluluğun makul süreyi aşarak ihlal edildiğine ve Seçilme hakkının ihlal edildiğine” karar verdi.
Kararda Faysal Sarıyıldız’ın 16 Haziran 2009 tarihinde tutuklandığı ve tutuklu iken 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan genel seçimde Şırnak milletvekili seçildiği, Selma Irmak’ın 14 Nisan 2009 tarihinde tutuklandığı ve 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan genel seçimde Şırnak milletvekili seçildiği, Kemal Aktaş’ın ise 14 Nisan 2009 tarihinde tutuklandığı ve 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan genel seçimde Van milletvekili seçildiği kaydedildi.
Kararda tutuklu milletvekilli Faysal Sarıyıldız, Kemal Aktaş ve Selma Irmak’a 5’er bin TL manevi tazminat ile bin 698’er TL yargılama giderinin ödenmesine de karar verdi. Anayasa Mahkemesi, “Kararın bir örneğinin gereğinin ifası için mahkemesine gönderilmesine” de karar verildi.
Dünkü tahliyelerin ardından bu 3 BDP’li milletvekilinin de tahliye edilmeleri bekleniyor.
(İHA)