BIST 9.080
DOLAR 32,40
EURO 35,09
ALTIN 2.325,61
HABER /  DÜNYA

3 Suriyeli şirket Panama belgelerinde

Panama'daki off-shore hesaplarına ait 11.5 milyon belgeden sızanlar arasında yaptırım listesindeki Suriyeli 3 şirket bulunuyor

Abone ol

Uluslararası yaptırımlar listesinde yer alan 3 Suriyeli şirketin, Panama merkezli hukuk firması Mossack Fonseca'nın hizmetlerini kullanarak Esed rejiminin sürdürdüğü savaşı finanse ettiği iddia edildi.  

Fransız Le Monde gazetesinin haberine göre, Mossack Fonseca hukuk firmasının tuttuğu belgelerde adı geçen, Pangates International, Maxima Middle East Trading, Morgan Additives Manufacturing firmaları, Esed rejiminin askeri amaçlarla kullandığı havacılık yakıtları da dahil yakıtı sağladıkları gerekçesiyle uluslararası yatırım uygulanan şirketler arasında yer alıyordu.  

YAPTIRIM KARARINDAN 9 AY SONRA FAALİYET GÖSTERDİ

Haberde, Pangates adlı şirketin Panama'daki varlığının, uluslararası yaptırımların açıklanmasından 9 ay sonra faaliyet göstermeye başladığı aktarıldı.

Pangates, Suriye hükümetine yakın, Şam merkezli Abdulkarim gruba ait bir şirket.

Panama belgelerinde, Beşşar Esed'in milyarder kuzeni Rami Mahluf'un da Panama'da kayıtlı şirketleri olduğu bildirilmişti.  

Suriye'de 2011 yılında başlayan savaşta bugüne kadar on binlerce kişi Esed rejiminin bombalamalarında hayatını kaybetti.

Beşar Esad’ın milyarder kuzeni Rami Mahluf

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), Mossack Fonseca hukuk firmasının 40 yılı aşkın süredir tuttuğu 11,5 milyon belgeye ulaşmış ve 80 farklı ülkedeki basın kuruluşlarıyla paylaşmıştı. Alman Süddeutsche Zeitung ve İngiliz The Guardian gazeteleri gibi basın kuruluşları tarafından yayımlanan belgelerde, aralarında 12 devlet başkanı ve 143 politikacının da bulunduğu çok sayıda kişinin, offshore şirketleri üzerinden vergi kaçakçılığı ve kara para aklama gibi yasa dışı eylemlerde bulunduğu iddia ediliyor.

Şimdiye kadarki en büyük belge sızıntısı kabul edilen olaya, "Panama Papers" (Panama belgeleri) adı verildi.