BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  SAĞLIK

3 saniyede bir kişi bu hastalığa yakalanıyor

Diyabet artık bir salgın... Hastalığın giderek artması araştırmaların her yıl yenilenmesini gerektirir hale geldi.

Abone ol

Dünyada 371, Türkiye’de 7 milyon hastanın varlığı bunu gösteriyor. Ölümlerin yüzde 80’i düşük ve orta gelirli ülkelerde görülürken hastalık gelişmiş ülkelerde bile dördüncü veya beşinci ölüm nedeni olmayı sürdürüyor.

Diyabetliler arasına her 3 saniyede bir yeni hasta katılıyor. Her 30 saniyede bir ise bir kişinin diyabet nedeniyle ayağı kesiliyor.
Diyabet, dünya genelinde bulaşıcı olmayan hastalıklar arasında en yaygın olanlardan biri olarak gösteriliyor. Bu hastalığın gelişmekte olan ve hızla endüstrileşen toplumlarda salgın boyutlarına ulaştığı biliniyor. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana BilimDalı Endokrinoloji ve Metabolizma BilimDalı ÖğretimÜyesi Prof. Dr. İlhan Satman “WHO (Dünya Sağlık Örgütü) ve Uluslararası Diyabet Federasyonu önceleri diyabet istatistiklerini 3-4 yılda bir yayınlarken, hızla artarak ciddileşen diyabet vakaları nedeniyle araştırmalarını artık her yıl yenilemek zorunda kalıyorlar” diyor.
2012 istatistiklerine göre dünyadaki 371milyon diyabet hasta sayısının, 2030 yılında 552 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Ülkemizde geçen yıl yapılan araştırmaların sonucu ise Türkiye’de 7 milyon kişinin diyabet hastası olduğunu ortaya koyuyor.

EKONOMİYİ DE ETKİLİYOR

Diyabetin zorlu tedavi süreci hastanın hem sağlığını hemde cebini etkiliyor. Ölümlerin yüzde 80’i düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşayan insanlarda görülüyor. Rakamlar 2010 yılında Türkiye’deki yıllık
diyabet maliyetinin 13 milyar lira olduğunu gösteriyor.
ABD’de ise yıllık 471 milyar doların diyabet tedavisine ayrıldığı görülüyor. Kişi başına düşen gelir düzeyi en yüksek olan ülkelerde bile diyabet 4. veya 5. sıradaki ölümnedeni olarak gösteriliyor.

YARISI HASTALIĞI BİLMİYOR

- Her 3 saniyede bir kişi diyabet hastası oluyor.
- Her 10 saniyede bir kişi diyabete bağlı nedenlerle hayatını kaybediyor.
- Her 20 saniyede bir kişide diyabete bağlı felç ya da böbrek yetmezliği görülüyor.
- Her 30 saniyede bir kişinin diyabet nedeniyle ayağı kesiliyor.
- Diyabet hastalarının kalp-damar hastalığına yakalanma riskinin, diyabeti olmayanlara göre 4 kat daha yüksek olduğu belirtiliyor.
- Diyabet hastalarının en az yarısı kalpdamar hastalıklarına bağlı nedenlerle kaybediliyor.
- Gelişmiş toplumlardaki hastaların 1/3’ü, gelişmekte olan toplumlardaki hastaların ise yarısı diyabet hastası olduğunu bilmeden yaşıyor.

RİSK ALTINDA OLANLAR BUNLARA DİKKAT ETSİN

- Obez veya fazla kilolu iseniz, 40 yaşından itibaren 3 yılda bir diyabet taraması yaptırın.

- Obezite ve fazla kiloların yanında başka risk faktörleri de taşıyorsanız bu taramaları daha erkene çekin.

- Diyabet belirtilerini bilin ve şüpheli bir durumda derhal hekiminize başvurun.

- Sağlıklı beslenmeye özen gösterin, düzenli fiziksel aktivite programı uygulayın ve fazla kilonuz varsa uzman kontrolünde zayıflayın.