BIST 10.269
DOLAR 32,24
EURO 34,80
ALTIN 2.435,99
HABER /  GÜNCEL

3 milyon 600 bin kişi hacı oldu

Kutsal topraklarda bulunan hacılar Mina'da üçüncü günde şeytan taşladıktan sonra veda tavafı için Kabe'ye akın etti.

Abone ol

Kutsal topraklarda bulunan Hacılar Mina'da üçüncü günde şeytan taşladıktan sonra veda tavafı için Kabe'ye akın etti.

Bu arada basın toplantısı düzenleyen Mekke Emiri Halid El-Faysal, kutsal topraklarda resmi rakamlara göre, 3 milyon 160 bin hacının bulunduğunu ifade etti. Mekke Emiri, şeytan taşlama köprülerinde bulunan güvenlik kameralarının ise 3 milyon 600 bin civarında hacı tespit ettiğini belirtti. Rakamın bayramın birinci gününe ait olduğunu ifade eden El-Faysal, hacca gayri resmi gelenlerin sayısının ise 1 milyon 400 bin olduğunu, bunların çoğunluğunu Suudi Arabistan'da ikamet eden yabancıların oluşturduğunu kaydetti.

Halid El-Faysal, bugün öğleden sonra Mina'daki emirlik binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantının başında bu yılki haccın başarılı geçtiğini ifade eden El-Faysal, "Ben şeytan taşlama binalarının temeli atıldığı günden bu tarafa Mekke Emiri görevindeyim. Bu yıl büyük bir yoğunluk olmasına rağmen herhangi bir olay yaşanmadı. Dünyanın dört bir yanında bulunan ve hacca gelen Müslümanları, haccın olaysız geçmesi nedeniyle kutluyorum." dedi.

El-Faysal'ın istatistiklerle ilgili verdiği bilgiler ise şöyle:

Hac organizasyonu 200 güvenlik merkezi üzerinden takip edildi. 100 bin araç, onlarca helikopter kullanıldı. Günlük 600 bin metreküp su, 300 megawat elektrik tüketildi. 3500 yataklı 15 hastane ve 150 sağlık merkezi hizmet verdi. 400 ameliyat ücretsiz gerçekleştirildi. Sağlık durumu iyi olmayan hastalar ambulanslarla Arafat, Müzdelife ve Mina'ya ücretsiz taşındı. Mina'da 4 bin kişi hastaneye başvurdu.

MÜSLÜMANLARIN AYNI ANDA AYNI YERDE BİRARAYA GELMESİ TEHDİT DEĞİL

Haccın İslamiyet'in ve Hz Muhammed'in(sav)mesajı olduğunu belirten El-Faysal, "Müslümanların aynı zamanda aynı yerde toplanmaları ve bir araya gelmeleri insanlık için tehdit değil insanlığın yararınadır." diye konuştu. Basının sadece olumsuzlukları gördüğünü belirten El-Faysal, yapılan güzel çalışmaların ise anlatılmadığından yakındı. Suudi yetkili; dil, renk ve mezhep farklılığının bu ibadeti yapmaya engel değil, bir zenginlik olduğunun altını çizdi. Bir gazetecinin kendisine 'Hac Emiri' diye hitap etmesi üzerine El-Faysal, kendisini ancak haccın hadimi olabileceğini vurguladı.