BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,65
ALTIN 2.386,05
HABER /  GÜNCEL

3 Afrikalı lider, İsviçre'de yasadışı 1 milyar dolar

İsviçre'de tespit edilen ve yasadışı olduğu düşünülen 1 milyar dolarlık birikimin 400 milyon doları Kaddafi ve kendisiyle bağlantılı isimlerin hesaplarında çıktı.

Abone ol

İsviçre hükümeti, Mısır eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Tunus eski Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali ve Libya lideri Muammer Kaddafi ile bağlantılı olduğu düşünülen bazı hesapları dondurdu.

Yetkililer, bu hesaplardan her tür para transferini bloke etti.

Açıklamaya göre Kaddafi ve kendisiyle bağlantılı isimlerin hesaplarında 400 milyon dolardan fazla birikim tespit edildi.

Devrik Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek ile bağlantılı 474 milyon dolar, Bin Ali ile bağlantılı ise yaklaşık 70 milyon dolar tutarında hesap olduğu açıklandı.

Mısır ve Tunus'taki yeni hükümetler, bu fonların geri kazanımına yönelik süreci başlattı; ancak Kaddafi'nin hesaplarına ne olacağı henüz bilinmiyor.

İsviçre'de gizli bankacılık yasaları, uzunca bir zamandır yurtdışına para kaçırma imkanı verdiği için, çeşitli kesimlerce eleştiriliyor.

İsviçreli yetkililer, bir süredir bu imajı yıkmak için çaba gösteriyor.

İsviçre hükümeti, Bin Ali ve Mübarek'in hesaplarını halk ayaklanmaları sonucu bir biri ardına Ocak ve Şubat aylarında dondurmuştu.

Kaddafi'nin hesapları, Şubat ayında muhalif protestoculara karşı şiddet uygulanması, ardından uluslararası askeri hareketin başlatılması üzerine dondurulmuştu.