BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,56
ALTIN 2.501,22
HABER /  GÜNCEL

29 Nisan İngiltere Basın Özeti

Bugün İngiltere basınında sınıfta öğrencilerin gözü önünde öldürülen İspanyolca öğretmeni, ABD’den Rusya’ya ek yaptırımlar, ilaç sektöründe Pfizer’ın AstraZeneca’yı satın alma çabası gündemde.

Abone ol

Bugün İngiltere basınında sınıfta öğrencilerin gözü önünde öldürülen İspanyolca öğretmeni, ABD’den Rusya’ya ek yaptırımlar, ilaç sektöründe Pfizer’ın AstraZeneca’yı satın alma çabası gündemde.

İngiltere’nin Leeds kentinde bir okulda 15 yaşındaki öğrencisi tarafından sınıfında bıçaklanarak öldürülen öğretmen, İngiliz basınında ağırlıklı olarak manşet. The Independent gazetesi “Sınıfta ölüm” başlığını seçerken, The Times “15 yaşındaki çocuk sınıfta öğretmenini ölene kadar bıçakladı,” diyor. The Daily Telegraph da 61 yaşında öldürülen öğretmen Anne Maguire’yi manşetine taşımış. Gazete 15 yaşındaki katil zanlısının anne ve babasının boşanmasından sonra içe kapandığını yazıyor. The Independent ise, öğrencinin daha önce Maguire ile birden fazla kez tartışma yaşadığını yazmış. Gazeteye göre bazı öğrenciler katil zanlısının alkol kullandığını da söylemiş. The Independent Maguire’nin “okulun annesi” olarak tanındığını yazarken, 15 yaşındaki saldırganın yazıcıdan çıktı almak için sınıftan çıktığını ve iddialara göre döndüğünde bıçak çektiğini yazıyor. The Times’in haberinde yer alan öğrenci tanıklıklarına göreyse, 15 yaşındaki çocuk öğretmenine arkadan saldırmış. Maguire ensesinden ve sırtından bıçaklanmış. Birden fazla öğrenci Magurie’ye saldırmakla suçlanan arkadaşlarının bıçak taşımakla övündüğünü söylüyor. Başarılı bir öğrenci olan saldırganın İspanyolca hocasına karşı takıntı geliştirdiği de gazetenin haberinde yer alıyor. Öğrencilerden biri çocuğun İspanyolca hariç her şeyde iyi olduğunu, Maguire’den ise nefret ettiğini ve onun ölmesini istediğini söylüyor.

The Financial Times gazetesi Pfizer’in AstraZeneca’yı satın almak için verdiği savaşı ve bunu hem ABD hem Britanya’daki siyasi yankılarını yazmış. Pfizer’in AstraZeneca’ya görüşme çağrısı yapmasının ardından İngiliz şirketi AstraZeneca’nın hisselerinin yüzde 15’lik bir yükseliş yaşadığını yazan gazete, Downing Street’in olası birleşmeye temkinli ama olumlu yaklaştığını yazıyor. Bazı siyasetçiler ve sendikalar ise olası bir birleşme sonunda işten çıkarmalar ve de yatırımlar konusunda endişeli.

Gazete ABD’nin Rusya üzerindeki ek yaptırımlarını da birinci sayfasına taşımış.

The Guardian ise Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi UKİP’in Mayıs ayında yapılacak olan Avrupa Parlamentosu seçimleri yaklaşırken yeni yapılan bir ankete göre birinci parti olarak çıkmasının, İngiltere’deki diğer siyasi partileri nasıl harekete geçirdiğini yazıyor. Gazete diğer tüm partilerin bir araya gelerek UKİP’in seçim kampanyasına karşı harekete geçeceğini söylüyor.

The Daily Telegraph ise İngiltere ve Wales’de kanser hastaları üzerinde yapılan bir araştırmada hastaların yüzde 50’sinin iyileştiğini yazıyor. 7 milyon hasta üzerinde yapılan araştırmaya göre hastaların yarısı en az 10 sene daha yaşamayı ümit edebilirler.

The Times da basit bir kan testi ile yaşı ilerlemiş erkeklerin kansere yakalanma riskinin artık anlaşılabildiğini yazıyor. Testin dayandığı nokta son keşiflerle beraber beyaz kan hücrelerinde aynı tür bozukluğa sahip erkeklerin bu bozukluğa sahip olmayanlara göre kanser riskinin dört kat fazla olduğunun keşfedilmesi.