BIST 10.159
DOLAR 32,13
EURO 35,13
ALTIN 2.470,26
HABER /  GÜNCEL

29 Kasım 2012 Basın Özeti

İngiltere gazetelerinde bu sabah; İngiltere'de bazı genç kadın öğrencilerin eğitim harcamaları için fuhuşa yönelmesi, Yunanistan'da bu kışın zor geçmesi ve Mısır'da İslamcılar'la liberallerin gerilimi.

Abone ol

Independent’ın sayfalarında İngiltere kamuoyunda ilk kez gazetenin ortaya çıkardığı bir skandalla ilgili haber dikkat çekiyor.

Habere göre İngiltere’deki bazı kadın üniversite öğrencileri, eğitim harcamalarını karşılamak için bir internet sitesi üzerinden zengin iş adamlarıyla birlikte oluyor.

İnternet sitesinde yaşları 17 ila 24 arasında değişen 1400 öğrencinin kaydı bulunuyor.

Eğitim harcamaları karşılığında fuhuş

Siteye kaydolan kadın öğrenciler, burada buldukları ve eğitim harcamalarını karşılayan bir erkekle belli bir dönem boyunca belli sıklıkta birarada olmak zorunda.

Gazetenin bir kadın muhabiri bu organizasyonun ayrıntılarını ortaya çıkarmak için kendini öğrenci olarak tanıtarak internet sitesi sorumlularından biriyle görüşmüş.

Gizli kameraya çekilen buluşmada yetkili kendisine internet üzerinden bir sponsor bulabilmesi için genç kadından, buluştukları yerin yakınlarındaki daireye giderek ‘pratik değerlendirme’ yapmasını istediğini yazıyor gazete.

Yetkili kişi bu teklifte bulunurken ‘kalite kontrolü’ yapmak istediğini söylemiş.

Gazete bu kişinin bu teklifinin genç kadınların bu yolla istismar edildiğinin kanıtı olabileceğini yazıyor.

Gazetede haberle ilgili yayınlanan analizde ise İngiltere’de eğitim harcamalarını karşılamak için fuhuşa yönelen öğrencilerin varlığının bir süreden beri bilindiği ancak buna karşı hem üniversitelerin hem de sivil toplum örgütlerinin bunu önemsenmediği vurgulanıyor.

Üniversite başvurularında azalma

Daily Telegraph’ın birinci sayfasından anonsladığı, üniversite harçlarıyla ilgili haberse Independent’ın haberini tamamlıyor.

Habere göre son zamlarla üniversite harçlarının yılda 9000 sterline kadar çıkarılması, üniversitelere başvuru yapan gençlerin sayısını azaltmış durumda.

Buna göre bu yıl içinde şu ana kadar, gelecek yıl üniversitede okumak için başvuran İngiliz vatandaşlarının sayısı sadece 120 bin.

Gazete bu sayının geçen yıl aynı dönemdeki rakamlarla karşılaştırıldığında yüzde 10 oranında düşük olduğunu yazıyor.

Mısır: Liberaller ve İslamcılar arasında gerilim

İngiliz gazeteleri, Mısır’da derinleşen siyasi krize bugün yine sayfalarında yer ayırıyor.

Financial Times’tan Heba Saleh’in Kahire’den kaleme aldığı haberine göre Mısır’daki krizin temelinde İslamcılar'la liberallerin dinin yeni anayasadaki yerinin ne olacağı konusundaki anlaşmazlıklar var.

Saleh şöyle yazmış: “Müslüman Kardeşler, İslam’a kamusal alanda daha merkezi bir rol veren aşırı muhafazakâr Selefi grupların baskısı altında. Liberaller ve laiklik yanlısı Mısırlılar buna direniyor. Anayasa taslağındaki yeni bir madde dinin ülke yönetiminde çok daha fazla etkili olmasını sağlıyor.”

Salah bir Müslüman Kardeşler yetkilisinin, liberallerin anayasa taslağına yönelik eleştiriler ve kurucu meclise yönelik tavırlarıyla ilgili olarak ‘çocuksu bir oyun’ içinde olduklarını söylediğini de yazıyor.

'Yunanistan'da bu kış zor geçecek'

Guardian gazetesinde tam sayfa yayınlanan ve ekonomik krizin pençesindeki Yunanistan’dan izlenimleri aktaran haber ülkede bu yıl kışın çok zor geçeceğini ortaya koyuyor.

Helena Smith’in imzasını taşıyan haberde ekonomik krizin artık orta sınıfı da derinden etkilediğini ve bu sınıfa mensup Yunanlar’ın dahi bu kışın nasıl geçeceği konusunda kara kara düşündüğünü yazıyor.

Smith şöyle yazıyor: “Ekonomik krizin üç yıl önce patlak vermesinden bu yana en kötü kışlarına hazırlanan ve şimdiye kadar evlerini ısıtmak konusunda hiç düşünmemiş olan Yunanlar bu kez tereddütlü. Durmak bilmeyen kesinti dalgaları ve vergi artışları nedeniyle alım güçleri yüzde elli oranına kadar düşmüş durumda. Doktorlar ve avukatlar bile kısıtlanmayı hissediyor. Birçoğu, yüzde 40 oranında fiyatı artan kalorifer yakıtının maliyetini karşılayamayacağını söylüyor.”

Haberde ekonomik krizin Yunanlar’ın psikolojisini etkilediğini de vurgulanıyor.

Ülkede intiharların her geçen gün arttığını aktarıyor gazete ve resmi verilere krizin patlak vermesinden bu yana 3100 kişinin intihar yoluyla yaşamını yitirdiğini belirtiyor.

Ülkede 40 yıl önce ortadan kaldırılmış bir hastalık olan sıtma da geri dönmüş.

Haberde halihazırdaki durumun siyasi yansımalarıyla ilgili de şu yorumlara yer veriliyor: “Uzmanlar krizin orta sınıftan kurbanlarla yeni bir aşamaya evrilmesiyle protesto tabanının daha da genişleyeceği uyarısında bulunuyor. İşsiz Yunanistan vatandaşlarının 1.2 milyona ulaşmasıyla aşırı sağ ve aşırı solun yükselişi alarm veriyor. Neo-Nazi Altın Şafak Partisi anketlerde yüzde 12 oranında destekle ülkenin en büyük üçüncü partisi haline geldi.”

Guardian’a konuşan Eurobank Genel Müdürü Gikas Hardouvelis şunları söylemiş: “Herkesin öfkeli olmasından ve bu öfkenin bir şekilde yanlış bir yöne kanalize olabileceğinden endişeliyim. Evet, Nazizm konusunda endişeliyim.”

Guardian, Türkiye’deki Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullardaki öğrencilerin kılık kıyafetlerine dair yeni yönetmeliğin yürürlüğe konulması haberine de sayfalarında yer vermiş.

Gazete ‘Eğitim, AKP’nin asıl tabanı olan dindar muhafazakârlarla, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetini gizlice İslami değerleri uygulamaya koyan laik muhalifler arasında temel çatışma alanlarından biri’ yorumunda bulunuyor.

Son olarak Times’tan bir haber.

Gazete bugün ana sayfa manşetini yaşlılara ayırmış.

Habere göre İngiltere’de nüfus yaşlanırken, yalnız bir hayat sürdüren yaşlıların oranı da arıyor.

Gazete 250 bin yaşlı İngiliz’in bu Noel’e yalnız gireceğini yazıyor. Times bu yaşlılara el uzatılması için düzenlenen kampanyalara destek vereceğini duyuruyor ve okurlarına da duyarlı olma çağrısı yapıyor.