BIST 10.046
DOLAR 32,45
EURO 34,65
ALTIN 2.391,36
HABER /  GÜNCEL

29 Ekim 2012 Basın Özeti

İngiltere basınında; 'İskoçya bağımsızlığı seçerse AB üyeliği garanti mi?', 'Putin neden baskıcı?' ve 'Sigara 21'nci yüzyılda bir milyar can alacak.'

Abone ol

Financial Times gazetesi, 2014'te Birleşik Krallık'tan ayrılma konusunda referandum yapmaya hazırlanan İskoçya'nın, sandıktan bağımsızlık kararı çıkması halinde otomatik olarak AB üyesi olamayabileceğini belirtiyor.

Gazeteye göre, hukuki sorunlar ve diğer ülkelerin muhalefeti İskoçya'nın üyeliğine engel olabilir. Haberde özetle şöyle deniyor:

"Avrupa Birliği bürokatları, daha önce örneği olmadığını söyleyerek İskoçya'nın Britanya'dan ayrılması halinde ne olacağı konusunda görüş bildirmedi. Ancak kapalı kapılar ardında herhangi bir üye ülkeden koparak oluşan yeni devletlerin yeniden üyelik başvurusu yapması gerektiği konusunda hemen herkes hemfikir."

Gazete bir AB yetkilisine dayandırılan bu görüşün İskoçya'daki bölgesel hükümetin başbakanı Alex Salmond'un aylardır savunduğu tezine ters düştüğüne dikkat çekiyor.

Salmond, İskoçya'nın bağımsız olması halinde otomatik olarak Avrupa Birliği üyesi olacağını söylüyordu.

Financial Times, bu hukuki pozisyonun İskoçya'nın emsal oluşturmasından korkan Avrupa Birliği başkentlerine; özellikle de İspanya'ya veto yetkisi verdiğini belirtiyor:

"Katalan bölgesinin bağımsızlığını engellemeye çalışan İspanya, İskoçya'nın Büyük Britanya'dan ayrılmasına olumlu bakmıyor. İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, bağımsız bir İskoçya'nın Avrupa Birliği üyeliği için kuyruğun en arkasına geçmesi gerektiğini söyledi. Bakan, 'Bağımsızlık ilan eden devletler, katılmak istedikleri örgütlerin onayını almalı. Uluslararası hukukta genel yaklaşım budur' dedi.

'Putin neden bu kadar baskıcı?'

Guardian gazetesi başyazısında 'Eğer, gerekli halk desteğine sahipse ve bir yıl önce Moskova ve St Petersburg'da meydanları dolduran muhalefet bir alternatif haline gelemiyorsa üçüncü kez başkan seçilen Rusya lideri Vladimir Putin, neden Sovyet döneminde bile görülmedik şekilde baskıcı davranıyor?' diye soruyor.

Gazete, siyasi sığınma talebinde bulunmak için Kiev'e kaçan bir muhalifin kaçırılarak tehdit edildiğini ve Sol Cephe liderlerini suçlayan bir ifade vermeye zorlandığını, haklarında soruşturma başlatılan iki muhalif liderin 10'ar yıl hapis cezasına çarptırılabileceğini, bir katedralde Putin aleyhinde şarkı söyleyen kadınların hapse atıldığını belirterek özetle şöyle diyor:

"Putin yeniden başkanlığa seçildikten sonra gençlerle Ordodoks kilisesini, Batı yanlılarıyla milliyetçileri, liberallerle muhafakazakârları karşı karşıya getirdi. Bu çatışmaların tümü Amerikan karşıtlığını besliyor. Putin, Amerika'yı ortakları olarak gördüklerini söylemesine karşın, Amerikalı temsilciler, içlerindeki düşmanlar olarak görülüyor, tüm adımları şüpheli bulunuyor, yardım örgütleri kapatılıyor ve diplomatlar sıkı bir şekilde izleniyor. Tüm bunlar bir taktik. Putin de bir usta bir stratejist değil, bir taktisyen. Ama yine de bunlar Putin'in neden bu kadar ileri gittiğini açıklamıyor."

Gazeteye göre üzerinde durulmaya değer bir senaryo şöyle:

"Muhaliflere karşı mahkemelerde verilen savaştan ziyade, Putin'in danışmaları arasında yaşanan gizli bir mücadele söz konusu. Putin'in ilk iki dönemde sağladığı istikrar yerini ekonomik durgunluğa bırakırken, Rus lidere karşı içeriden bir muhalefet uç vermeye başladı. Baskıcı uygulamalar, Putin'in buna geçici ve taktiksel yanıtından ibaret. Ama, bu sorunun kaynağını ortadan kaldırmayacak. Yani, Putin'in adının ve geleceğinin ayrılmaz bir şekilde bağlı olduğu yolsuz, katı ve yeniden yapılandırılması mümkün olmayan bir yönetim biçimi."

Yunanistan'ın borçları silinecek mi?

İngiltere'de anamuhalefetteki İşçi Partisi'nin Gölge Maliye Bakanı Ed Balls ve Gölge Dışişleri Bakanı Douglas Alexander, Times gazetesi için ortak kaleme aldıkları makalelerinde krizden çıkış için Avrupa'nın daha az harcaması ve harcama şeklini değiştirmesi gerektiğini savunurken, Independent Almanya'nın itirazına rağmen, Yunanistan'ın alacaklılarının yeni bir borç silme kararında ısrarcı olduğunu yazıyor.

Haberde, Uluslararası Para Fonu IMF, Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Komisyonu temsilcilerinin Perşembe günü AB maliye bakanları zirvesine hazırlık amacıyla yaptıkları toplantıda, Yunanistan'ın içinde bulunduğu mali krizi aşabilmesi için yeni bir borç silme kararı alınmasını gündeme getirdi.

Gazete, Troyka'nın planının Avrupa Merkez Bankası'nın bir katkısını öngörmediğini, bu planın hayata geçirilmesi halinde bu paranın vergi mükelleflerinin cebinden çıkacağına dikkat çekiyor.

Independent, Avrupa Merkez Bankası'nın Yunanistan'dan 40 milyar Euro alacağı olduğunu belirtiyor ancak bankanın üye devletlere böyle bir finansman desteği sağlamasının yasaklandığı için olası bir borç silme kararına dahil olmayacağını kaydediyor.

'Sigara 21'inci yüzyılda 1 milyar can alacak'

Independent gazetesi, İsviçre'nin Lugano kasabasında düzenlenen bir kanserle mücadele konferansıyla ilgili haberinde "Sigara bu yüzyılda dünya genelinde bir milyar kişiyi öldürecek' diyor.

Aslında bu uyarı Amerikan Kanserler Mücadele Derneği Başkanı John Seffrin'e ait. Gazeteye göre dünyaca ünlü 100 kanser uzmanını bir araya getiren forumda hükümetlerin küresel tütün endüstrisini durdurmak için daha fazla çaba harcaması istendi. Bunu sağlamak için atılması önerilen adımlar arasında sigara fiyatlarının büyük oranda artırılması, tütün reklamlarının yasaklanması ve çok uluslu tütün şirketlerinin kazançlarının ağır bir şekilde vergilendirilmesi de var.