BIST 10.895
DOLAR 32,17
EURO 34,98
ALTIN 2.505,69
HABER /  GÜNCEL

28 Şubat'ta flaş tahliyeler!

28 Şubat davasında 75 tutuklu sanıktan aralarında Engin Alan'ın da bulunduğu 37 kişi tahliye edildi.

Abone ol

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 75 tutuklu sanıktan 37’sini tahliye etti. Tahliye edilenler arasında MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan ile eski Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu da bulunuyor.

Mahkemenin "suçlamaların düşük yoğunlukta olması" ve "tutukluluk süresi" gerekçesiyle tahliye kararı verdiği öğrenildi.

Davanın ilk duruşması 2 Eylül 2013 Pazartesi görülecek. Mahkeme, 6 Eylül Cuma'ya kadar duruşmalara devam edecek.28 Şubat davasında 103 sanık yargılanıyordu. Bu sanıklardan 75'i tutuklanmıştı.

Sanıklar hakkında "ağırlaştırılmış müebbet" hapis cezası isteniyor.

TAHLİYELER BAŞLADI

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin "28 Şubat" davasında aldığı tahliye kararının ardından, aralarında eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Erdal Ceylanoğlu'nun da bulunduğu sanıklar Sincan F Tipi Cezaevi'nden tahliye edildi.

Mahkemenin kararı sonrasında, işlemleri tamamlanan sanıkların tutuklu bulundukları Ankara Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nden tahliye edilmelerine başlandı.

Tahliye edilen sanıkları, çıkışta ellerinde Türk bayrakları bulunan yakınları karşıladı.

Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Ceylanoğlu da cezaevine ait bir servis aracıyla kampüs dışına çıkarıldı. Ceylanoğlu'nu ailesi ve çevredekiler alkışlarla karşıladı. Habercilerin "Geçmiş olsun" sözlerine karşı Ceylanoğlu teşekkür etti. Ceylanoğlu, daha sonra özel aracıyla ayrıldı.

TUTANAKLAR SORULACAK

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Şubat davası kapsamında, Başbakanlıktan 14 Mart 1997'de Başbakanlık tarafından yayınlanan irtica ile mücadele konusunda yazılı talimat ve genelge bulunup bulunmadığını, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliğinden ise 28 Şubat 1997 tarihli MGK toplantısına ilişkin tutanakların açıklanıp açıklanmadığını soracak.Mahkemenin tensip zaptına göre, hakkında soruşturma aşamasında yokluğunda tutuklama kararı çıkarılan sanıklar Cevat Temel Özkaynak, Eser Şahin ve Erdoğan Öznal'ın yokluklarında tutukluluklarının devamına ve haklarındaki tutuklama kararının infazlarının beklenilmesine karar verildi. Sanık Sedat Arıtürk hakkındaki yakalama emrinin devamı kararlaştırıldı.

Yine, 28 Şubat döneminin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ile Mehmet Başpınar hakkındaki adli kontrol uygulamalarına devam edilecek.

MAĞDUR VE MÜŞTEKİLERE DAVETİYE

Mahkeme, Ankara'da ikamet eden ve 28 Şubat döneminin bakanları Meral Akşener ve Şevket Kazan'ın yanı sıra, Hasan Ekinci, Şeref Malkoç, Bülent Orakoğlu, Öztürk Türkdoğan, Hasan Celal Güzel ve Arslan Değirmenci'nin de arasında bulunduğu mağdur ve müştekiler adına duruşma gün ve saatini bildiriren davetiye çıkarılacak.

Ankara dışında ikamet eden ve dönemin DYP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller ile Refah Partisi'nden milletvekili seçilen ancak TBMM'de yemin edemeyen Merve Safa Kavakçı, Mehmet Bekaroğlu ve Teoman Rıza Güneri'nin de arasında bulunduğu diğer müştekilerin şikayet ve delillerinin tespiti için ise bulundukları yerlere talimat yazılacak.

MGK Genel Sekreterliğinden, 28 Şubat 1997 tarihli Milli Güvenlik Toplantısına ilişkin tutanakların 2945 Sayılı MGK ve MGK Genel Sekreterliği Kanunu'nun 10. maddesine göre açıklanıp açıklanmadığını ve bu yönde bir karar alınıp alınmadığını soracak ve açıklanmış ise bir örneğinin gönderilmesini isteyecek.

MGK Genel Sekreterliğinden, aynı toplantı sonrasında yapılan basın açıklamasının suretini de isteyecek olan mahkeme, Başbakanlıktan da 54. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin Koalisyon protokolünün, 54. Hükümetin Başbakanının 18 Haziran 1997 tarihli istifa dilekçesinin birer suretini talep edecek.

Yine, Başbakanlıktan 14 Mart 1997'de Başbakanlık tarafından yayınlanan irtica ile mücadele konusunda yazılı bir talimat, genelge bulunup bulunmadığını soracak olan mahkeme, böyle bir talimat veya genelge bulunması durumunda bir suretinin gönderilmesini isteyecek.

İDDİANAMEYİ TRT SPİKERLERİ OKUYACAK

TRT'den iddianameyi okuyacak iki spiker görevlendirilmesini talep edecek olan mahkeme, tanıkların dinlenmesi konusunu ise sanık, mağdur ve müşteki sayısının fazlalığını dikkate alarak, sonraki celselerde değerlendirilmesini kararlaştırdı.