BIST 9.998
DOLAR 32,38
EURO 34,91
ALTIN 2.399,28
HABER /  GÜNCEL

28 Şubat mağdurlarına af

Kamu alacaklarının tahsiline yönelik yasa teklifi Meclis'te kabul edildi.

Abone ol

Düzenleme 28 Şubat sürecinde yurtdışında yüksek lisans ve doktora yaparken ilişiği kesilenleri de kapsıyor.

Yurtdışına eğitim amacıyla gönderilen, ancak eğitimini tamamlayamayanlarla ilgili yeni düzenleme yapıldı.

Düzenleme ile yurtdışına gönderilip de eğitimini tamamlayamayanlara borcunu en fazla beş yılda taksitlendirerek ödeme imkanı tanındı.

Yüksek lisans eğitimini başarıyla tamamlayanlar, öğretim elemanı olabilecek. YÖK tarafından ataması uygun görülmeyenler, yargı yoluna başvurabilecek.

Yurtdışına gönderilip de eğitimini tamamlayamayanlara borcunu en fazla beş yılda taksitlendirerek ödeme imkanı tanındı. Borçlarını mecburi hizmetle ödemek isteyenlerin de atamaları yapılacak.

Bu kişilerin düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde Milli Eğitim Bakanlığı'na başvurmaları gerekiyor. Bu durumda borç tutarının takibinden vazgeçilerek tahsilat işlemine son verilecek.

Düzenleme, eğitimi yarım kalanlardan en az master eğitimini başarıyla tamamlamış olanlara öğretim elemanı olma imkanı da tanıyor.

Söz konusu kişiler düzenleme yürürlüğe girdikten sonra üç ay içinde YÖK'e başvurmaları halinde, YÖK'ün uygun görüşü ve belirleyeceği üniversitelerde öğretim elemanı kadrolarından birine atanabilecekler.

Yargı yolu açık

YÖK tarafından atanması uygun görülmeyenler ise 60 gün içinde yargı yoluna başvurabilecek.

YÖK'e başvurmayanlar, talebi uygun görülmeyenler ya da yargı sürecinden sonuç alamayanlar bir yıl içinde Devlet Personel Başkanlığı'na başvuruda bulunabilecek. Bu kişiler de belirlenecek kamu kurum ve kuruluşlarındaki boş memur kadrolarına atanacaklar.