BIST 9.722
DOLAR 32,58
EURO 34,97
ALTIN 2.424,03
HABER /  DÜNYA

28 Şubat davasında flaş gelişme

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 16’ıncı duruşması gerçekleşen 28 Şubat Davası’na, ‘28 Şubat 1997 tarihli Milli Güvenlik Kurulu tutanaklar...

Abone ol

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 16’ıncı duruşması gerçekleşen 28 Şubat Davası’na, ‘28 Şubat 1997 tarihli Milli Güvenlik Kurulu tutanakları’ mahkemeye getirildi.
28 Şubat dönemine ilişkin, 103 sanık hakkında "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan açılan davanın 16’ıncı duruşmasına devam ediliyor. Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sanıkların savunmalarının alınacağı davaya bugün, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği’nden istenen belgeler damgasını vurdu. Savcılığın istediği ancak "devlet sırrı" denilerek gönderilmeyen belgeler, bu kez gönderildi. İki hakim tarafından gelen 29 sayfalık tutanaklar incelendi ve bir rapor hazırlandı. ‘28 Şubat 1997’ tarihli MGK tutanağı ve kararlarını inceleyen iki hakimin raporu duruşmada okundu. Raporda o günkü toplantının ağırlıklı konusunun irtica ve irtica ile mücadele olduğu ve hem MİT hem de Genelkurmay tarafından hazırlanan 18 maddelik önlemler paketi sıralandı.
Raporda yer alan 18 maddeden dikkat çekenler ise şunlar:
“- İslam rejimine uygun bir devlet yapısı oluşturulmaya çalışılıyor
- Tarikat yurtları denetim altına alınmalı ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlanmalı
- 8 yıllık kesintisiz eğitime geçilmeli
- Kur’an kurslara isimi denetim altına alınmalı
- Tarikatların faaliyetlerine son verilmeli
- İrticai faaliyetlerinden dolayı TSK’dan uzaklaştırılman askerler bazı basın yayın kuruluşlarında siyasi malzeme olarak kullanılıyor bu yayınlar denetlenmeli
- Kıyafetleri nedeniyle Türkiye’yi çağ dışı gösterenler hakkında hukuken gereği yapılmalı”.
Kararın altında, dönemin Cumhurbaşkanı, Başbakanı, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, Milli Savunma Bakanı, İçişleri Bakanı ile kurulun asker kökenli üyeleri olan Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, Kara Kuvetleri Komutanı Hikmet Köksal, Deniz Kuvvetleri Komutanı Güven Erkaya, Hava Kuvvetleri Komutanı Ahmet Çörekçi ile Jandarma Genel Komutanı Teoman Koman’ın imzaları bulunuyor.
(İHA)