BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

27 Ağustos İngiltere basın özeti

Financial Times'ta yer alan bir haberde, 'Kürt bölgelerini alamayan IŞİD'in burayı istikrarsızlaştırmaya çalıştığı', Kürtlerin şimdi 'içlerindeki düşman' tehdidiyle karşı karşıya oldukları belirtiliyor.

Abone ol

Financial Times gazetesinde yer alan haberde, haftalardır sınırlarında Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarıyla çarpışan Kürtlerin şimdi yeni bir tehditle; 'içlerindeki düşmanla' karşı karşıya olduklarını yazıyor.

Haberde özetle şöyle deniyor:

"ABD'nin hava saldırılarıyla desteklenen Kürt güçleri bu yaz kuzey ve batı Irak'ın üçte birini ele geçiren IŞİD'in yarı özerk bölgelerine giriştiği saldırıyı püskürttü. Fakat Kürt bölgesi bu hafta sonu bölgesel başkent Erbil'de bomba yüklü bir araçla düzenlenen saldırı dâhil nadiren görülen bir dizi patlamayla sarsıldı. Saldırıların sorumluluğunu üstlenen IŞİD, Kürt topraklarını ele geçiremese bile burayı istikrarsızlaştırabileceğini gösterdi. Şimdi bölge halkı IŞİD'e içerinden kimin yardım ettiği sorusunun yanıtını arıyor."

"Erbil'in dışındaki bir pazarda silah satan Kebir Heylaki adlı tüccar, 'Gücüm olsa, hiçbir Arabı buraya sokmam. Onlara güvenemeyiz. İçlerinde iyileri de var kötüleri de. Ama nasıl ayıracağız' diyor. Kürtler ve Arapların karmaşık bir tarihleri var. Onlarca yıl boyunca Arapların hâkimiyetindeki baskıcı merkezi hükümetlere karşı özerklik mücadelesi verdiler. İki toplum birbirine her zaman şüpheyle bakıyor."

"Iraklı Kürtler başlangıçta, IŞİD'in katliamlarından ve ardından Irak ordusunun ayrım gözetmeden giriştiği saldırılardan kaçan mültecileri iyi karşıladı. Ama IŞİD'in Kürt bölgesini tehdit etmeye başlamasıyla halkın görüşü değişmeye başladı."

Yazıda, Erbil'deki silah pazarında IŞİD'in Kürt bölgelerini hedef almaya başlamasından bu yana silah satışlarının iki katına çıktığı, halkın içeride IŞİD sempatizanları olmasından endişe ettiği belirtiliyor.

Doğu Avrupa'ya NATO üssü

Guardian gazetesi, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in açıklamalarına dayanarak, ittifakın Ukrayna'daki kriz nedeniyle Doğu Avrupa'da yeni üsler kurmayı planladığını aktarıyor.

Gazete, bu üslerin Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin'in eski Sovyet Baltık cumhuriyetlerinde 'sorun çıkarmasını engellemeyi amaçladığını' da belirtiyor.

Habere göre Genel Sekreter, gelecek hafta ittifakın Galler'in Cardiff kentindeki zirvede görüş ayrılıklarını aşarak Rusya sınırına güç konuşlandırılması konusunda uzlaşma sağlanacağını söyledi. Gazete, böyle bir kararın Moskova'dan kesinlikle sert tepki göreceğini vurguluyor.

Guardian ayrıca NATO'nun olası bir Rus tehdidine karşı koyabilmesi için Ukrayna'nın güvenliğini artırma ve silahlı kuvvetlerini 'modernize etme' planları yaptığını aktarıyor.

Gazeteye göre, Polonya ve üç Baltık ülkesi; Letonya, Litvanya ve Estonya bir süredir Rus tehdidine karşı NATO'nun bölgedeki varlığını güçlendirmesini istiyor ve ittifakın duyarsız davrandığını öne sürüyordu.

Guardian, Doğu Avrupa'da daimi üs önerisi konusunda ittifak üyeleri arasında görüş ayrılıkları bulunduğuna dikkat çekiyor; Fransa, İtalya ve İspanya öneriye karşı çıkıyor. Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere, Doğu Avrupa'nın taleplerine destek veriyor. Almanya ise Rusya'yı kışkırtmaktan çekiniyor.

İttifak kaynaklarına göre Cardiff zirvesinde, meseleye çözüm bulunması için üsler için "daimi" ifadesi kullanılmayacak. Ama bu üslerde fiilen sürekli asker bulundurulacak.

Independent gazetesi, Belarus'un başkenti Minsk'te yapılan ve Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'yu bir araya getiren zirveyle ilgili haberinde Moskova'nın doğudaki Rusya yanlısı ayrılıkçılara karşı operasyonlarını artırmaması için Kiev'i uyardığını belirtiyor.

Gazete ayrıca, Rusya'nın Haziran'da Avrupa Birliği'yle ticaret anlaşması imzalayan Ukrayna'yı ekonomik yaptırımla tehdit ettiğini aktarıyor.