BIST 10.899
DOLAR 32,20
EURO 34,89
ALTIN 2.473,10
HABER /  GÜNCEL

26 Ekim 2011 Basın Özeti

İngiltere basınında bu sabah: Van depremi sonrası izlenimler, Euro krizine çözüm planlarına ilişkin yorumlar, telefon dinleme skandalının göbeğindeki 'cep telefonu'

Abone ol

Van'da Pazar günü yaşanan 7,2 şiddetindeki deprem sonrası kurtulanlara ulaşmak için zamana karşı verilen yarış, bugün de İngiltere gazetelerinde yer buluyor.

Guardian ve Daily Telegraph gazeteleri iki haftalık bebek Azra'nın kurtuluş öyküsünü, fotoğraflarıyla manşetten yayınlamış.

Guardian, "Hayatta ve tekmeliyor, depremden kurtulan üç nesil" derken Daily Telegraph "deprem bebeği, 48 saat sonra hayatta" başlığını tercih etmiş. Times gazetesi de Azra "Yeniden doğdu" diyor.

Independent gazetesi de iki haftalık bebeğin kurtulduğunu ama ölü sayısının giderek arttığını yazıyor.

Guardian, kimi apartmanların olması gereken standartların altında inşa edildiği yolundaki iddialar karşısında yapı inşaat yönetmeliklerinin gevşekliği konusunda soruların gündeme geldiğini belirtiyor ve deprem uzmanı Ahmet Mete Işıkara'nın Zaman gazetesine verdiği demeçten "deprem öldürmez bina öldürür" sözlerine dikkat çekiyor.

Gazetenin İstanbul muhabiri, 17 Ağustos depreminden sonra hükümetin çıkardığı yasayla yapı denetim testlerinin özel firmalar tarafından yapılmasını öngördüğünü aktarıyor ancak bu uygulamanın denendiği iller arasında Van'ın bulunmadığına dikkat çekiyor.

Diğer gazeteler gibi Daily Telegraph da Azra'nın annesi ve büyükannesiyle enkazın altından kurtarılış öyküsünü ayrıntılarıyla anlatıyor.

Gazete, arama kurtarma faaliyetlerine siyasi gerginliklerin karıştığını, kimi depremzedelerin hükümeti Kürtlere karşı ayrımcılık yapmakla suçladığını belirtiyor.

Daily Telegraph, depremin hükümetin PKK'ya karşı 10 bin askerin katıldığı bir operasyon başlatmasının ardından yaşandığına dikkat çekiyor. Gazete, 3 bin askerin kurtarma faaliyetlerine yönlendirildiğini ekliyor.

Euro krizi

Avrupa Birliği'ne üye 17'si euro bölgesinde olan 27 ülkenin maliye bakanlarının bugün Brüksel'de yapacağı toplantında kilit görüşmelerin Çarşamba gününe ertelendiği açıklanmıştı.

İngiliz basını, Euro bölgesindeki borç krizine çözüm olarak hazırlanan kurtarma planına ilişkin tartışmalara geniş yer ayırıyor.

Guardian Avrupalı liderlerin Euro'yu kurtarma planları konusunda sürüp giden anlaşmazlıklarının yeni bir küresel düşüşe yol açabileceği yolundaki endişeleri ilk sayfadan aktarıyor.

Financial Times'ın manşeti "İtalya'da koalisyonun ayakta kalma savaşı." Gazete, başbakan Silvio Berlusconi'nin somut ekonomik reformlar yapılması yolunda AB'den gelen talepler karşısında koalisyon hükümetinin çöküşünü önlemeye çalıştığını yazıyor.

Daily Telegraph, "Almanya Başbakanı Merkel'in kurtarma planını reddetmesi sonrası Euro bölgesi görüşmelerinin bozulduğu" görüşüne yer veriyor. Gazete, Almanya'nın yeni planları reddi sonrası, Uluslararası Para Fonu IMF'nin devreye girme sinyalleri verdiğini, bunun da İngiliz vergi mükelleflerini euro'yu desteklemek durumunda bırakabileceğini yazıyor.

'Verimsiz çalışanı işten çıkaralım '

Times'ın manşeti "İtalya bocalıyor, Avrupa piyasaların insafına kaldı."

Times, euro krizi konusunda İngiltere Merkez Bankası başkanı Mervyn King'in "önümüzdeki birkaç gün içinde üzerinde uzlaşılacak şey her ne olursa olsun, Euro bölgesi'nin temelinde yatan sorunları çözmeyeceği" şeklindeki sözlerine ilk sayfadan yer vermeyi tercih etmiş.

Avrupalı bir diplomatın euro bölgesi içindeki ekonomik ve politik güçlükleri nasıl aşacaklarını bilemedikleri yolundaki ifadesini aktaran Times, King'in İngiliz milletvekillerine yaptığı konuşmada da benzer görüşleri dillendirdiğini yazıyor, King, "alınacak önlemlerin bir kaç yıllık bir rahatlama getireceğini ancak temel sorunların hala çözülmesi gerektiğini söyledi" diyor.

Daily Telegraph'ın ilk sayfasında İngiltere hükümetinden sızdırıldığı söylenen bir rapor yer alıyor. Gazete, raporun "şirketlere verimsiz buldukları çalışanları hiçbir açıklama yapmadan kovma hakkı verilmesine yönelik" olduğunu belirtiyor.

Gazete raporda "İngiltere'nin "berbat" iş yasalarının, ekonomik büyümeyi baltaladığı ve tekrar elden geçirilmesi gerektiğinin yazdığını" aktarıyor. Daily Telegraph rapora hem Maliye Bakanı hem de hükümetin destek verdiğinin anlaşıldığını, ama koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokratlarla sendikalardan güçlü bir direniş beklendiğini yazıyor.

Independent gazetesinin manşetinde ise İngiltere kabinesi içinde çevre politikaları nedeniyle yaşanan bölünme manşete taşınmış.

Gazete Maliye Bakanı George Osborne'un hükümetin yeşil politikalarda verdiği sözlerden vazgeçme tehdidinde bulunduğu haberine yer veriyor.

Osborne'un başını çektiği bir grubun ekonomik büyümeye fayda sağlayacaksa yeşil politikalardan vazgeçmeye istekli olduğunu yazıyor, Independent.

Telefon dinleme skandalında yeni gelişme

Gazetenin ilk sayfadan yer verdiği özel bir haberi ise özellikle yaz aylarından bu yana İngiltere basınını meşgul eden telefon dinleme skandalına ilişkin.

Hatırlanacağı üzere News of the World gazetesi, ülke çapında yaklaşık dört bin kişinin telefonunu yasa dışı bir şekilde dinlenmesi ve polise rüşvet verilmesi skandalları üzerine 168 yıllık yayın hayatını sona erdirmişti.

Independent'ın haberine göre Londra Emniyet Müdürlüğü, skandala ilişkin soruşturma, gazetenin ofislerinde saklanan ve "hub" yani "merkez" adı takılan bir cep telefonunun varlığını ortaya çıkardı.

Haberde yöneticilerin cep telefonu mesajlarını yasadışı yollardan dinledikleri iddia ediliyor. Söz konusu telefonun bini aşkın sefer kullanıldığı söyleniyor.

Independent bu keşfi gazetenin haber odasının göbeğinde telefon dinlendiğine en güçlü kanıt olarak değerlendiriyor.