BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,66
ALTIN 2.490,69
HABER /  GÜNCEL

25 Nisan İngiltere Basın Özeti

Bugün İngiltere basınında Suriye seçimi, Rusya-Ukrayna gerilimi ve uzun yaşamın sırrına dair haberler dikkat çekiyor.

Abone ol

Rusya - Ukrayna gerilimi artıyor

Bugün Guardian gazetesi, Rusya'nın Ukrayna sınırında yaptığı askeri tatkibatı manşete taşımış. Gazete, Kiev'in Sloviansk kentini geri alma çabasına Rusya'nın tatbikatla cevap verdiğini yazıyor.

Haberde, Ukrayna askerlerinin Sloviansk'ta gerçekleştirdiği operasyonun, kentin merkezine uzak yerlerde çatışmalara neden olduğu belirtiliyor. Kiev'in "5 Rus yanlısı militanın öldüğü" açıklamasına da yer verilmiş.

Gazete, yerel kaynaklara göre 2 kişinin öldüğünü ve Ukrayna askerlerinin şehir merkezine girmediğini kaydediyor.

Putin'in operasyona verdiği cevap da haberde yer alıyor. Buna göre Putin, Kiev hükümetinin kendi halkına karşı askerlerini kullandığını belirtiyor ve bunu "ciddi bir suç" olarak tanımlıyor.

Gazete, sınırdan bazı fotoğraflar yayımlandığını, bu fotoğraflarda Rus tanklarının ve silahlı araçların tatbikat yaptığını yazıyor.

Haberde Ukrayna Geçici Başkanı Oleksandr Turchynov'un Rus askerlerin tatbikatına dair açıklamasına da yer verilmiş. Buna göre Turchynov, Moskova'ya "askerlerini sınırdan çekmesi, tehdit ve iantaja son vermesi" çağrısı yapıyor.

Yaşanan son gelişmelere dair Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un bir açıklama yaparak, "Olaylar her an kontrolden çıkabilir. Ne yaşanırsa yaşansın, askeri bir adım atılmamalıdır" dediği belirtiliyor.

Cornishliler "azınlık statüsü"ne geçebilir

Financial Times, Cornish asıllı kişilerin Avrupa Parlamentosu tarafından koruma altına alındığı alınması haberine yer vermiş. Gazete, daha önce böreği ve kaymağı Avrupa Birliği yasalarınca korumaya alınan İngiltere'nin Cornish Kontluğu'nda, şimdi de"azınlık" statüsünün gündemde olduğunu yazıyor.

Haberde, Cornishlilerin "azınlık" olarak tanımlanmasını öngören önerinin, önümüzdeki ay yapılacak olan Avrupa Parlamentosu seçimlerinden sonra oylanacağı kaydediliyor. Cornishlilerin bu korumayla birlikte İskoçlar, Galler ve İrlandalılarla aynı statüye ulaşacağı belirtiliyor.

Gazete, Cornish Kontluğu'na İngiltere'deki hiçbir siyasi partinin İskoçya veya Galler statüsüne geçiş vaadinde bulunmadığını belirtiyor. Ancak İngiltere Başbakanı David Cameron ve Baibakan Yardımcısı Nick Clegg'in Cornish Kontluğu'nu güçlendirmekten bahsettiği bildiriliyor.

Financial Times, hükümetin bu vesileyle İskoçya bağımsızlık referandumu öncesi kararsız kitleye bir mesaj gönderdiği eleştirilerine de yer veriyor. İskoç bir kişinin yorumu ise şöyle oluyor: "Bu yaklaşım, tüm kimlik ve kültürlerin tek bir krallık altında var olabileceğini gösteriyor."

Suriye başkan adayları

Daily Telegraph gazetesinin Orta Doğu muhabiri Richard Spencer, Suriye'deki seçimlerle ilgili bir yazı kaleme almış. Gazeteci, Suriye'deki seçimde Başkan Beşar Esad'a karşı iki adayın gösterildiğini yazmış. Spencer'a göre, başkanlığa aday olan Hasan El Nuri ile Mahir El Hajar, ne Suriye'de ne de Suriye dışında tanınan isimler.

Yazıda, Hasan El Nuri'nin daha önce Başkan Esad'ın babası Hafız El Esad tarafından kısa bir süre için bakan olarak atandığı belirtiliyor. Ulusal Değişim İnisiyatifi Partisi'nin üyesi olan Nuri'nin, ABD'de eğitim görmüş bir işadamı olduğu ifade ediliyor.

Mahir El Hajar'ın adaylığını sorgulayan gazeteci, Hajar'ın ofisinde çekilmiş bir fotoğrafını paylaşmış. Fotoğrafta, muhalefet partisi adayı olan Hajar'ın odasında Başkan Esad'ın portresinin asılı olduğu görülüyor. Eskiden Komünist Parti üyesi olan Hajar'ın, daha sonra Halkın İradesi Partisi'ne üye olduğu belirtiliyor.

2007'de yapılan bir önceki seçimlerde Başkan Esad'ın oyların yüzde 97'sini alarak başa geldiğini kaydeden gazeteci Spencer, seçimin hem Batı hem de muhalif liderler tarafından kınandığını belirtmiş.

Yazıda, Suudi Arabistan tarafından desteklenen Şark El Avsat gazetesinin yorumlarına da yer verilmiş. Buna göre Hajar'ın adaylığı, Suriye istihbaratı tarafından planlanıyor. Gazetede, ihtihbaratın öncelikle daha çok tanınan adaylarla görüştüğü ancak onları adaylığa ikna edemediği ifade ediliyor.

Muhalif Samir Naşar'ın yorumlarının Şark El Avsat gazetesinde yer aldığı belirtiliyor. Naşar, söz konusu hareketin seçime meşruiyet katmak için yapıldığını, gerçek amacın ise çatışmaya siyasi bir çözümü engellemek olduğu yorumunu yapıyor.

Uzun yaşamın sırrı

Times gazetesi bugün "Uzun yaşamanın sırrı: Çiğ balık yiyin, yeşil çay için" manşetiyle çıkmış. Gazete, yeni yapılan bir araştırmaya göre, Japon kadınlarının diğer kadınlardan daha uzun yaşadığını belirtiyor.

Times, ONS tarafından yayımlanan uluslararası anlaşmadaki sonuçlardan birini haberleştirmiş. Araştırmada dünyadaki nüfus, eğitim ve ekonomik durum karşılaştırılıyor.

Haberde, Japon kadınlarının ekmek ve süt ürünleri yemedikleri, sağlıklı fakat ağır bir rejimle beslendikleri ifade ediliyor. Ancak bu ağır diyetin ödülü, ortalama 86.4 yaşına kadar yaşamaları oluyor.

Gazete, Gerontolog (yaşlılık bilimi uzmanı) Craig Wilcox ile görüşmüş. Okinawa takımadalarında uzun ömrün sırlarını araştıran uzman Wilcox, şu değerlendirmede bulunmuş:

"Haftada, ortalama üç defa balık yiyorlar. Çok fazla tahıl, sebze ve soya ürünü tüketiyorlar. Dünyadaki herkesten daha çok tofu peyniri ve deniz yosunu yiyorlar. Keza mürekkep balığı ve ahtapot tüketimi de çok yüksek. Bu ürünlerde torin yüksektir. Torin de kolesterol ve kan basıncını düşürür."

Gazete, Japon kültüründe yemeklerin küçük tabaklarda, küçük porsiyonlarda sunulduğunu ve zarifçe yenildiğini belirtiyor. Yemek yerken kısa çubuklar kullanıldığı ifade ediliyor.

Göçmen karşıtı partiden ırkçı tweetlere tepki

Independent, UKIP'in, reklam yüzü olan üyesini ırkçı tweetler attığı için partiden uzaklaştırıldığını yazmış. Andre Lampitt, İngiltere'deki milliyetçi parti UKIP'in reklam filminde "inşaatçı" rolünü oynuyordu.

Lampitt filmde bir inşaatın önünde yürüyor ve Avrupa'dan gelen göçe kısıtlama olmadığını, bu yüzden iş bulamadığını söylüyordu. Lampitt reklamda şu sözleri sarfediyordu: "Doğu Avrupa'dan gelen arkadaşlar herkesten çok daha az paraya çalıştıklarından, iş bulmakta çok zorlanıyorumç Artık ailemi geçindiremiyorum."

Lampitt, ayrıca UKIP'in Merton Konseyi adaylarından biriydi.

Haberde, aslen Zimbabwe'li bir göçmen olan ve İngiltere'ye yerleşen Lampitt'in bir yıl kadar önce attığı ırkçı tweetlerin ortaya çıktığı belirtiliyor. Bu tweetlerden bazılarıysa şöyle:

"Müslümanlar hayvandır. İnançları midemi bulandırıyor. Peygamberleri de pedofiliydi."

"Ben Afrika'da doğdum ve büyüdüm. Lütfen Afrika'yı Afrikalılara bırakın da hepsi kendilerini öldürsünler."

"Putin en azından ülkesini seven biri. David Cameron İngiltere'yi sevmiyor, AB'yi seviyor."

"Nijeryalılar genellikle kötü insanlardır. Ben Afrika'da büyüdüm ve aksini kanıtlayabilecek varsa buyursun."

"Tüm Müslümanlar Avrupa ve Amerika'yı terk etmeli ya da o patetik satanist inançlarından vazgeçmeli."

Gazete, UKIP'in sözcüsünün "Lampitt'in bu nahoş düşüncelerini paylaştığını görünce çok sarsıldık. Kendisinin üyeliği derhal askıya alındı ve disiplin soruşturması başlatıldı."

Gazeteye değerlendirmede bulunan Liberal Demokrat Parti Başkanı Tim Farron, bu durumun bazı UKIP destekçilerinin gerçek yaklaşımını gösterdiğini savundu.