BIST 10.318
DOLAR 32,22
EURO 34,76
ALTIN 2.453,61
HABER /  GÜNCEL

25 Nisan 2012 Basın Özeti

Murdoch'un intikamı, Suriye muhalefetine sızan radikal İslamcı gruplar ve Chelsea harikalar diyarında.

Abone ol

Medya devi Rupert Murdoch, büyük hissedarı olduğu yayıncılık devi BSkyB'nin tamamını alma girişiminden telefon dinleme skandalının patlamasından sonra geri adım attı, ancak bu süreçte hükümetle kurduğu yakın ilişki mercek altında.

Medyanın iş dünyası ve siyasetle ilişkilerini inceleyen bağımsız soruşturma komitesinde James Murdoch'un verdiği ifade ve oğul Murdoch'un danışmanlarıyla Medya, Kültür ve Spor Bakanı Jeremy Hunt'ın ekibi arasındaki elektronik posta yazışmaları hükümetin tarafsızlığı konusunda da kuşkuların doğmasına yol açtı.

Gazetelerin hemen hemen tamamı bu sabah bu konuyu manşetlerine taşımış:

Guardian: Murdoch'un bakanı.

Daily Telegraph: Kesinlikle yasadışı.

Financial Times: Murdoch hükümetin ayağını kaydırdı

Independet: Murdoch'un intikamı.

Murdoch'un sahibi olduğu Times gazetesinin başyazısında, istifa çağrılarına karşı çıkan Bakan Hunt'ın Murdoch yanlısı bir gündemi olup olmadığına ilişkin sorulara yanıt vermesi gerektiği yorumu dikkat çekiyor.

Independent yazarı Matthew Norman, Murdoch'un anlatımlarının "Baba" filminden ''intikam soğuk yenen bir yemektir'' sözünü anımsattığını kaydederken, ''Murdoch'un nasıl bir stratejik niyetle hareket ettiğini ancak Tanrı bilir. Ama belki de kaybedecek bir şeyi olmadığını anladığı için intikam alarak eğlenmek istemiş de olabilir'' diyor.

Telefon dinleme skandalının günışığına çıkmasında kilit rol oynayan Guardian'ın muhabiri Nick Davies, soruşturmanın olayın tam kalbine ulaştığını belirterek, ''Murdoch karşıtları, işadamının gazete sahibi olarak konumunu istismar edip, hükümetlerin kendileri için iyilik yapmalarını sağladıklarını söyler, suçlananlar da bu iddiaları reddederdi. Şimdi, bu elektronik posta mesajları sayesinde çok güçlü kanıtlara sahibiz'' diyor.

Daily Telegraph, Murdoch'un bir Noel partisinde biraraya geldiği Başbakan Cameron'la BSkyB meselesini de görüştüklerini söylediğini anımsatırken, ''Bu uygun mudur'' diye soruyor.

Başbakan'ın geçmişte Murdoch'la konuyu ele alıp almadığı sorularına hep ''hayır'' yanıtını verdiğini anımsatan gazete, Cameron'un ''açık sözlülükten yoksun tavrından duyduğu hayalkırıklığının'' altını çiziyor.

Cameron'un Murdoch yanlısı sempatisinin grubun eski yöneticilerinden Andy Coulson'ı danışmanlığına getirmesi, skandalın odağındaki isimlerden Rebekah Brooks'u da eleştirmekten kaçınmasıyla aslında açık olduğunu kaydeden Daily Telegraph, ana muhalefet İşçi Partisi'nin kültür bakanı Hunt'a istifa çağrısında bulunduğunu anımsatarak, ''Açıklaması gereken çok şey var, Rupert Murdoch'un ifadesinden sonra da Başbakan'ın açıklaması gereken şeyler ortaya çıkabilir'' diyor.

Suriye muhalefinde radikal İslamcı grup rahatsızlığı

Daily Telegraph'ın iç sayfalarında ise Suriye'den dikkat çekici bir haber var.

Lübnan'ın arananlar listesinin ilk sırasındaki bir İslamcı militanın Suriye'de öldürüldüğünü aktaran gazete, bu gelişmenin Esad rejimine karşı muhalefette radikal grupların daha etkin olmaya başladıkları kaygılarını arttırdığını kaydediyor.

Abdülgani Jawhar'ın El Kaide'yle gevşek bağları olan Fethülislam adlı grubun lideri olduğu iddialarına dikkat çeken Telegraph, örgütün militan Sünni grup ağının bir parçası olduğunu, bu grupların Suriye muhalefetine katılımının muhalif grubun kendisini ve Batılı destekçilerini kaygılandıracak bir gelişme olarak niteliyor.

Haberde görüşlerine yer verilen Suriye Ulusal Konseyi'nin sözcüsü Bassma Kodmani, ''Bu grupların hızla büyüdükleri doğru'' diyor ve ''farklı gündemleri olan savaşçı grupların Suriye'ye gelmekte olduklarını'' söylüyor.

'Yoksulları kent dışına ihraç planı'

Londra'da bazı ilçe belediyelerinin konut yardımı alan bazı aileleri İngiltere'de başkent dışındaki daha ucuz kentlere gönderme girişimi gazetelerde geniş irdelenen haberlerden.

Kesintilerle bütçelerinin daralması, kira maliyetlerinin de artması nedeniyle artık yardımları ödemekte zorlandıklarını açıklayan Newham belediyesi, yaklaşık 500 aile için yaklaşık 250 kilometre uzaktaki Stoke kentinde uygun ev aramaya başlamış.

Guardian, üç belediyenin daha benzer bir stratejiye yöneldiklerini aktarırken, planı yorumlayan Randeep Ramesh, ''yoksulları ihraç'' etmenin ''devlet yardımlarından yararlananların yaşadıkları gettolar oluşturacağı'', gidilecek yeni kentlerde aşırı sağ grupların tepkilerine neden olacağı uyarısında bulunuyor.

ABD'ye azalan göç

Times, Amerika Birleşik Devletleri'nden dikkat çekici göç istatistikleri aktarıyor.

Ekonomik kriz nedeniyle Meksika'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne giden göçmenlerin sayısında yüzde 70 azalma olduğuna dikkat çeken gazete, Latin Amerikalı göçmenlerle ilgili çalışmalar yapan kuruluşlardan Pew'in uzmanlarından Jeffrey Passel'in ''Son 30-40 yıldır böyle şey görmedik, bu değişimi açıklayabilecek öne çıkan somut bir neden yok, ama işsizlik arttı özellikle de inşaat sektöründe. Ayrıca sınır kontrollerinin sıkılaştırılması, sınırdışı işlemlerinde artışla aynı döneme denk geldi'' sözlerini aktarıyor.

Chelsea harikalar diyarında

Gazetelerde bugün Murdoch'un ifadesi kadar olmasa da geniş yer tutan gelişmelerden biri de Chelsea'nin dün Barcelona deplasmanından şampiyonlar ligi finali vizesi alarak geri dönmesi.

''Nou Camp'ta mucize'' diyor Independent ve John Terry'nin kırmızı kart gördüğü maçta Chelsea'yi finale Fernando Torres'in taşıdığını yazıyor. Guardian spor sayfasında Torres'in büyük bir fotoğrafının üstüne ''Chelsea harikalar diyarında'' başlığını atmış.

Daily Telegraph, ''Mucize adamlar'', Times ise ''Terry'nin utancı, Chelsea'nin oyunu'' diyor. Independent, Chelsea kalecisi Petr Cech'in sözlerine yer veriyor haberinde: ''Hayatta kalmaya çalışıyorduk, başardık.''