BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.471,56
HABER /  GÜNCEL

21 Mayıs 2013 İngiltere Basın Özeti

İngiltere gazetelerinde Suriye yorumları: 'Esad'ın zaferi ya da yenilgisi, İran ve Hizbullah'ın da zaferi ya da yenilgisi olacak', İsrail'den intifadanın simgelerinden biri olan görüntülere 'sahte' suçlaması ve ABD'de Apple'a vergi soruşturması.

Abone ol

Guardian gazetesi, Suriye'nin Kuseyr kentinde orduyla isyancılar arasında yaşanan şiddetli çarpışmaları değerlendirdiği başyazısında Hizbullah ve İran'ın rolüne dikkat çekiyor.

Yazıda, Hizbullah militanlarının Suriye ordusunun saflarında çarpıştığı belirtilerek "Kuseyr'deki savaşın sonucu ne olursa olsun hem Hizbullah hem de İran, Esad'ın kaderinin kendileri için varoluşsal bir mesele haline gelmeye başladığının işaretini veriyorlar" diyor.

Yazı özetle şöyle devam ediyor:

'Suriye topraklarının ve kaderinin efendisi değil'

"Rejimin zaferi ya da yenilgisi, müttefiklerinin de zaferi ya da yenilgisi olacak. Bu durum, önce rejim sonra da bazı isyancılar tarafından sergilenen vahşi bir mezhepçilikten sonra zaten zayıf bir ihtimal haline gelen Suriyeliler arası bir uzlaşma girişimi zımnen imkansız hale getirdi. Suriye, hiçbir tanıma göre ister isyancıların elinde olan kuzey ve doğu, ister rejimin elinde olan güney ve batı, artık kendi toprağının ya da kaderinin efendisi değil."

"İsyancıların tarafında savaşan en baskın grup Nusra Cephesi, bağlılıklarını bildirdiği El Kaide gibi devlet dışı aktörler tarafından kuruldu ve finanse ediliyor. Doha ve Türkiye'deki Suriyeli gruplar arasında bölünmeler var. Müslüman Kardeşler'in Suriye'de kontrolü ele geçirmesine izin vermeyeceklerini söyleyen Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün ile, Mısır ve Tunus'taki Müslüman Kardeşler'in hakimiyetindeki rejimleri destekleyen Türkiye ve Katar arasındaki çatlak büyüyor. Kuseyr'de Sünni El Kaide, Şii Hizbullah'a karşı savaşıyorsa, Körfez'deki Sünni rejimler birbirlerinin dış politikalarını da batırıyor demektir."

'Simge görüntüler sahte'

Daily Telegraph gazetesi, Filistin'de intifadanın simgelerinden biri haline gelen, 2000 yılında babasıyla birlikte çatışmaların arasında kalan Muhammed El Durra adlı 12 yaşındaki Filistinli çocuğun ölümüyle ilgili olarak İsrail tarafından gerçekleştirilen soruşturmanın tamamlandığını aktarıyor.

Gazeteye göre, Başbakan Benyamin Netanyahu'ya sunulan raporda çocuğun İsrail tarafından öldürüldüğü hatta öldüğüne dair hiçbir kanıtın olmadığı iddia ediliyor. Raporda çocuğun üzerinde hiç kan izi ve kurşun yarası bulunmadığı, France 2 televizyonundan alınan ham görüntülerin sonuna doğru çocuğun canlı göründüğü ve bu görüntülerin hiç yayımlanmadığı öne sürülüyor. Netanyahu, olayı iftira olarak niteliyor.

55 saniyelik görüntüde, Muhammed el Durra bir duvarın dibinde babasının koltuğunun altına sığınmış halde görülüyor. Baba, çaresizlik içinde bağırarak ateşi durdurmaya çalışıyor. Sonra kamera çocuğun hareketsiz bedenini gösteriyor.

Çocuğun babası Cemal el Durra İsrail'in iddialarını "saçma" olarak niteledi. El Durra, oğlunun nasıl öldürüldüğünün belirlenmesi için uluslararası bir heyetin önünde mezarının açılmasına izin vereceğin söyledi.

France 2 kanalının Yahudi ve İsrail vatandaşı olan İsrail büro şefi Charles Enderlin ise raporun sonuçlarını reddetti ve bağımsız bir soruşturmada işbirliği yapmaya hazır olduklarını söyledi. Daily Telegraph'a göre Keşev adlı İsrail medya izleme örgütü de rapora tepki gösterdi ve Muhammed el Durra'nın ölümünün gerçek olduğunu duyurdu.

Apple’a vergi soruşturması

Guardian ve Financial Times gazetesinin manşetinde ise Amerikan teknoloji devi Apple'ın Amerikan vergi mevzuatındaki açıklardan yararlanarak vergilerini asgari düzeyde tuttuğu iddiaları yer alıyor.

Guardian'a göre, Senato'da bir komisyon, Apple'ın İrlanda'da kurduğu şirketleri kullanarak milyarlarca dolar daha az vergi ödediği sonucuna vardı. Komisyona göre Apple Sales International şirketi dört yıl içinde 74 milyar dolar gelir elde etti, ama çok cüzi bir vergi ödedi. 2011'de şirketin vergi öncesi geliri 22 milyar dolar oldu, ancak ödenen vergi 10 milyon dolarda kaldı.

Gazeteye göre Apple'ın İcra Kurulu Başkanı Tim Cook bugün komisyonda ifade verecek. Ancak Apple'dan yapılan açıklamada şirketin Amerika'da 600,000 kişi çalıştırdığı ve geçen yıl 6 milyar dolar vergi ödediği, İrlanda'daki bağlı şirketlerin de 4 bin kişi çalıştırdığı belirtildi.