BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,07
ALTIN 2.472,62
HABER /  EKONOMİ

Babayiğit olmayan Koç'un yerli oto çelişkisi!

Yerli otomobile "intihar" diyen Koç grubu ortaklarıyla birlikte TOFAŞ için 2 yeni otomobil geliştiriyor.

Abone ol

BANU İRİÇ

İNTERNETHABER.COM (ÖZEL İÇERİK)- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "babayiğit arıyorum" diyerek başladığı yerli oto projesinde bir noktaya hala varılamadı. İntihar etmeyeceğini açıklayan Koç grubu ise TOFAŞ'ta atak üstüne atak yapıyor.

Hükümetin otomobil yatırımcılarına desteklerine rağmen ve yerli otomobilde elini taşın altını koyanlara her türlü desteğin yapılacağını açıklamasına rağmen babayiğit bulunamamıştı.

Geçtiğimiz ay Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç yaptığı açıklamasında yerli otomobil üretmenin intihar olduğunu söylemişti.

GÜCÜ OLMAYAN YAPMAK İSTİYOR GÜCÜ OLAN YANAŞMIYOR

Yerli otomobil için hükümetin öne sürdüğü iki büyük şart Türk motorundan yapılmış olması ve Türk mühendislerinin projesinin olması. Hükümet kanadından gelen açıklamalarda yerli otomobil yapmak isteyenlerde güç olmadığı, güç olanlarınsa yerli otomobil projesine yaklaşmadığı belirtilmişti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün yaptığı bir açıklamasında ''Şimdi bakıyoruz otomotiv sektöründe, sektörün babaları var. Ama bu sektörün babaları, markalaşma konusunda bizim düşündüğümüz kadar yiğit çıkmadılar. Babalar var, yiğit değiller. Yiğitler var biz yapalım bu işi falan diye. Fakat onlarda da yapacak güç yok. Yani onlarda baba değiller. " demişti 

KOÇ ORTAKLARIYLA TOFAŞ'TA HAREKETE GEÇTİ

Yerli otoya intihar diyen Koç, TOFAŞ'ta ise hızına hız katmaya başladı. Ortaklarıyla birlikte "fikri mülkiyet hakları" kendilerine ait olan iki yeni otomobil üretimine başladı. B Sedan C Hatchback sınıfında yer alacak bu iki modelin tüm hakları TOFAŞ'a ait olacak ve Türkiye'de geliştirilecek. TOFAŞ'ın CEO'su bu prototipleri yetiştirmek için İtalya'ya gittiğini açıkladı.

YERLİ OTO UYGUN DEĞİL

TOFAŞ'In CEO'u Kamil Başaran yerli otomobil tartışmalarına son noktayı Mustafa Koç'un koyduğunu ve iç pazarın büyümeden yerli otomobil yapmanın uygun olmadığını belirtti.

BAKAN ÇAĞLAYAN GÖBEK BAĞINA DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamasında isim vermeden büyük şirketleri eleştirmiş ve göbek bağlarından kurtulamayan yabancı sermayelerle işbirliği yapan şirketleri eleştirmişti.

Çağlayan "Babayiğit bu sene çıkar inşallah. Çıkar ama ağır kalıyorlar. Burada göbek bağı var. Lisans veren firmalara göbek bağlamış durumdalar. Bu da firmaların yerli otomobil yatırımlarını engelliyor. Acaba olur mu diye bir korku var. Ama korkunun ecele faydası yok. Biz, hiçbir kuruma 'Gel paranı batır' demiyoruz. Ama özel sektör yaptı yaptı, yapmadı biz yaparız. Türkiye otomobilini yapacak arkadaş." demişti.