BIST 9.076
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.299,84
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

21 Aralık en uzun gece yaklaşıyor peki kaç saat sürecek?

Güney yarımkürede yaz, Kuzey yarımkürede kışın başlangıcı olarak kabul edilen 21 Aralık gecesinden sonra gündüzler uzamaya geceler kısalmaya başlayacak. Peki 21 Aralık 'en uzun gece' olarak kabul edilen gece kaç saat sürecek?

Abone ol

En uzunun gecenin yaşanacağı 21 Aralık geldi çattı. Güneş ışınları Oğlak dönencesine dik açı ile gelecek. Türkiye'nin de içinde bulunduğu en uzun gece yaşandıktan sonra 23 Aralık'tan itibaren geceler kısalıp gündüzler uzamaya başlayacak.

21 Aralık nedir?
21 Aralık kış gündönümü, güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik geldiği andır. Kuzey yarımkürede günler uzamaya, güney yarımkürede kısalmaya başlar. 21 Aralık bazı ülkelerde kuzey yarımkürede kışın, güney yarımkürede yazın başlangıcı sayılır.

Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir. Güney yarımkürede en uzun gündüz, Kuzey yarımkürede en uzun gece yaşanır.

EN UZUN GECE KAÇ SAAT SÜRECEK?
21 Aralık Güney yarımkürede yaz, Kuzey yarımkürede kış başlangıcıdır. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarımküre’de gündüzler uzamaya (kış gündönümü) Güney Yarımküre’de kısalmaya (Yaz gündönümü) başlar. Dolayısıyla Türkiye'de 21 Aralık'ta en uzun geceyi yaşayacağız.

İSTANBUL'DA 21 ARALIK
Güneşin doğuşu: 08.27
Güneşin batışı: 17.40
Gece süresi: 14 saat 47 dakika
Gündüz süresi: 9 saat 13 dakika

En kısa gece Hatay, en uzun gece Sinop
- En kısa gecenin yaşanacağı Hatay'da gece süresi 14 saat, gündüz süresi ise 10 saat olacak.
- En uzun gecenin yaşanacağı Sinop'ta gece süresi 15 saat 6 dakika;
Gündüz süresi ise 8 saat 54 dakika olacak.