BIST 9.805
DOLAR 32,50
EURO 34,96
ALTIN 2.430,18
HABER /  GÜNCEL

ABD ile Rusya Suriye için 1 yıl önce anlaşmış! Perde arkası aralandı

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'den çekilme kararı kafaları karıştırdı. Yıllardır para ve silah yağdırdığı YPG'yi ABD'nin terkedip terketmeyeceği tartışılıyor. Habertürk yazarı Serdar Turgut, Suriye’nin geleceği konusunda ABD ile Rusya 1 yıl önce bir ön anlaşmaya vardığını yazarak tartışmaya yeni bir boyut kazandırdı.

Abone ol

Türkiye sınırına karakol kurma kararı alan ABD'ye ne oldu? Herkes bu soruyu soruyor. Başkan Trump'ın "Askerlerimizin eve dönme zamanı geldi" açıklaması gündeme oturdu. YPG'ye ordu kuran ve sayısız silah desteğiyle uydu yapılanma kuran ABD sahiden ne yapmak istiyor? Konuya ilişkin dikkat çeken bir yazı Habertürk Washington muhabiri Serdar Turgut'tan geldi.

NAUMKİN'İN 1 YIL ÖNCE ABD'DEKİ TEMASLARI
Çekilme kararını yorumlayan yazar, yakın tarihte perde arkasındaki gizli diplomaside yaşananları, bugünkü köşesinde anlattı. Putin'in Ortadoğu danışmanı Vitaly Naumkin'in geçtiğimiz şubat ayında ABD'deki temaslarını aktaran yazar, planın detaylarını böyle paylaştı:

KAMIŞLI MODELİ
"İki ülke de bu geleceğe Türkiye’nin onayı ve desteği olmadığı takdirde uygulanması ihtimalinin bulunmadığını bildiklerinden ön anlaşmalarının en kritik konusu Suriye Kürtleri üzerine oldu. Rusların 'Kuzey Irak Modeli' Amerikalıların 'Kamışlı Modeli' diye adlandırdıkları 'Kürt Oluşumu Modeli' bu süreç içinde formüle edildi.

Kürtleri içeren federatif bir yapı düşünülmüyor. Kuzey Suriye’de sınırımızdan uzakta, sınırları belli olan ve sınırlarında Suriye bayrağının dalgalanacağı, sınır korumasının da Suriye ordusu tarafından yapılacağı bir alanda YPG/PYD etkisinin temizlendiği Kürt oluşumuna kültürel ve idari özerklik verilecek."

Serdar Turgut'un yazısının tamamı