BIST 8.739
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.236,02
HABER /  GÜNCEL

21 Aralık ekinoksu nedir 21 Aralık'ta gece kaç saat sürecek?

21 Aralık ne zaman ve 21 Aralık gecesi neler olacak soruları ekinoksun yaklaşması ile birlikte araştırılmaya başladı. Bu cuma yani 21 Aralık gecesi Türkiye'de en uzun gece ve en kısa gündüz yaşanacak. Peki gece ve gündüz kaç saat olacak, saat kaçta hava kararacak? İşte 21 Aralık ekinoksu hakkında tüm merak edilenler...

Abone ol

21 Aralık ne zaman ve 21 Aralık'ta neler olacak sorusu vatandaşın gündeminde. 21 Aralık ekinoksu ya da 21 Aralık gündönümü olarak da bilinen olayla birlikte Türkiye'nin de içinde olduğu Güney Yarımküre'de en uzun gece ve en kısa gündüz yaşanacak. 22 Aralık cumartesi gününden itibaren ise artık gündüzler uzamaya geceler ise kısalmaya başlayacak. 

21 ARALIK GÜNDÖNÜMÜ NE DEMEK: Gündönümü yılda iki kez tekrarlanan ve güneşin dünyaya (ekvator çizgisine) en uzak mesafede olduğu ana verilen addır. Günlerin ve gecelerin kısalmaya veya uzamaya başladığı zamanı anlatır.

Yaz gündönümü 21 Haziran tarihinde gerçekleşir. 21 Haziran yılın en uzun gününün yaşandığı zamandır. 21 Aralık ise Kış gündönümüdür. Bu tarihte ise yılın en uzun gecesini yaşarız. Bu aynı zamanda gündüzün de en kısa olduğu gündür. 21 Aralık'ta güneş ışıkları Oğlak Dönencesi'ne dik gelir. Kuzey yarıkürede günler uzarken, güney yarıkürede kısalmaya başlar. Bu tarih aynı zamanda kuzey yarıkürede kışın, güney yarıkürede yazın başlangıcı sayılır.

GÜNDÜZLER UZAMAYA BAŞLAYACAK: 21 Aralık gecesini yaşadıktan sonra kış gündönümü ile birlikte geceler kısalmaya gündüzler uzamaya başlayacak. Yani sabah ve akşam yaşadığımız karanlık, günlerin uzaması ile birlikte yerini aydınlığa bırakmaya başlayacak. Günlerin uzaması 21 Haziran yaz gündönümüne kadar sürecek.

GÜNDÖNÜMLERİ VE EKİNOKSLAR

21 Mart (ekinoks) : Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarımküre sonbahara girer.
21 Haziran (Yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da Yaz gündönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar. 
23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarımkürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur. 
21 Aralık (Kış gündönümü) : Yılın en uzun gecesi ve en kısa gündüzü yaşanır. Kuzey yarımkürede kış başlarken güney yarım küre yazı karşılar. 

21 ARALIK DEPRESYON UYARISI: Karanlığın olumsuz etkisine dikkat çeken uzmanlardan yılın en uzun gecesinin yaşanacağı 21 Aralık için uyarı geldi. Okan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Funda Şensoy, yılın en uzun gecesini yaşamanın metabolizma açısından olumsuz sonuçlar doğuracağını söyledi. Şensoy, çevresel faktörlerin metabolizma üzerinde yarattığı bu olumsuzlukları, beslenmede dikkat edilecek bazı noktalarla atlatmanın mümkün olduğunu söyledi.

MUTLULUĞUN FORMÜLÜ BAHARATLARDA MI?

Bugün ve kış boyunca mutluluk vaat eden gıdaların ceviz, C vitamini ve baharatlar olduğunu söyleyen Dr. Şensoy’un önerileri şöyle:

“Ceviz ile alınan yüksek miktardaki omega 3 yağ asidinin depresyonu azalttığına dair birçok çalışma var. Ceviz içerdiği melatonin hormonuyla uyku düzensizliğini engeller, antioksidan özelliği ile kış aylarında hastalıklardan korunmamızı sağlar. Baharatlar ise içerdikleri magnezyum oranıyla depresyonda sık görülen gün içindeki sinir kasılmalarını önler. Örneğin 1 çorba kaşığı kurutulmuş kişniş günlük magnezyum ihtiyacının yaklaşık yüzde 3’ünü karşılar. Ayrıca nane, adaçayı, geyik otu ve fesleğen magnezyum bakımından zengin baharatlardır. C vitamini eksikliğinin, bazı depresyon vakalarının kaynağı olduğu sanılmaktadır.”

İSTANBUL'DA NELER OLACAK?  Güneşin doğuşu: 08.27 Güneşin batışı: 17.40 Gece süresi: 14 saat 47 dakika  Gündüz süresi: 9 saat 13 dakika.

EN UZUN SİNOP'TA OLACAK En uzun gecenin yaşanacağı Sinop'ta gece süresi 15 saat 6 dakika; Gündüz süresi ise 8 saat 54 dakika olacak. En kısa gecenin yaşanacağı Hatay'da gece süresi 14 saat Gündüz süresi ise 10 saat yaşanacak.