BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,19
ALTIN 2.247,97
HABER /  EKONOMİ

Domates fiyatlarına zam geliyor pazar genişledi maliyet arttı

Soğan, patates derken bir zam haberi de domatesten geldi. Maliyet artışı, iç tüketimin artması ve dış pazarın genişlemesi ile domates fiyatlarını artacağı belirtildi.

Abone ol

AYDIN’ın Köşk ilçesinde, jeotermal kaynakla ısıtılan ve 42 dönüm alana sahip olan serada hasat ve ihracat çalışmaları sürüyor. Dönüm başına 30-32 ton domatesin hasat edildiği serada üretilen domatesler Rusya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.


Türkiye'de üretilen domateslerin birçok ülkede alıcı bulduğunu belirten Türkiye Seracılar Birliği (SERA-BİR) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Gaye Neslihan Budaklı, salkım domatesin yurt içi ve yurt dışında kendine kolayca alıcı bulduğunu söyledi. İç tüketim ve yurtdışındaki talebin arttığına dikkat çeken Budaklı "Önümüzdeki günlerde fiyat artışı bekliyoruz. Maliyet bakımından artış bizim fiyatlarımıza da yansıdı" diye konuştu.

 Rusya ve Avrupa pazarının açılması ile birlikte iç piyasaya verilen domatesin azaldığına işaret eden Budaklı "Aynı zamanda ürün maliyetlerindeki artış fiyatlara yansıyacaktır. Kısacası, sera domatesinde zam yolda” dedi.


Kaliteli ürün ve ürün temini yönünden sıkıntı yaşamadıklarını da sözlerine ekleyen Budaklı, şu ifadeleri kullandı:  “Lojistik hizmetini sağladığımız tüm ülkelere gönderebilecek kadar kaliteli ürün ve üretim miktarımız fazladır. Yakın zaman öncesine kadar Rusya pazarının açık olmasına rağmen yeterli talebin gelmemesi nedeniyle elimizdeki stoklarımızın ve üretimimizin büyük kısmı iç pazarda değerlendirilmiştir.

Hem Rusya pazarının hareketlenmesi hem Avrupa ülkelerinden talebin gelmesi, iç pazarda olan domatesin miktarının azalması ve üretim maliyetlerinin artması doğrudan iç pazardaki fiyatlara yansıdı. Şu anda hem yeni yılın gelmesi hem de ihracat taleplerinin artmasıyla genelde ülke bazındaki tüm üretimler ihracat olarak değerlendirilmektedir”