BIST 8.769
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.238,73
HABER /  SAĞLIK

74 yaşındaki kanser hastasına bacak kemiğinden yeni çene yapıldı

Kanserli tümörün ağzını kaplamasıyla çene kemiği çıkarılan hastanın bacağından parça alınarak yeni çene yapıldı.

Abone ol

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nden (ESOGÜ) yapılan açıklamaya göre, çene kemiğinde gelişen tümörün ağız içini kaplaması ve gıda almasını engellemesi sebebiyle hastaneye başvuran 74 yaşındaki kadın, ameliyata alındı. Operasyonda, K.S'ye bacak kemiğinden çene kemiği yapıldı. 

Alt çene kemiğinde kemik kanseri gelişen hastaya, kanserli 8 santimetrelik çene kemiği çıkarıldıktan sonra alt bacak kemik ve derisinden yeni çene kemiği ile etraf dokusu yapıldı. Böylece hastanın çene ve ağız fonksiyonlarının kanser öncesi haline dönmesi sağlandı.

Damarlar birleştirildi
İleri mikro cerrahi tekniklerinin kullanıldığı operasyonda, bacak kemiğinin damarları çene bölgesindeki damarlar ile birleştirildi. Böylece bacak kemiğinin yeni bölgesine uyumu ve her iki kemiğin birbirine kaynamasının kolaylaşması amaçlandı. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Köse, nadir görülen söz konusu kemik kanseri tipinde cerrahi tedavinin çoğu zaman tek seçenek olduğunu belirterek, böyle durumlarda büyük miktarda kemik parçası çıkarılması gerektiğinde hastanın yüz görünümünün bozulmasının yanı sıra beslenme fonksiyonlarının da olumsuz etkilenebileceğini vurguladı