BIST 10.644
DOLAR 32,19
EURO 35,12
ALTIN 2.520,18
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

2020'de hayatımız camdan olacak

Duvarlar ekranlara, masalar TV’lere dönüşecek. Hava durumunu, çocuğunuzun o an ne yaptığını, doktor randevunuzu dokunmatik camlardan görebileceksiniz.

Abone ol

Jody Turner Nike, GAP, Apple, Sony, Microsoft gibi dünya devlerinin geleceğin trendlerini belirlemesine katkısı olan ünlü bir trend analisti. Algida'nın yeni markası Fruttare'nin tanıtımı için İstanbul'a gelen Turner'ın asıl mesleği tasarımcılık.

Nike'ta çalıştığı dönemde bir markayı nasıl daha etkin hale getirebileceğini fark ettiğini söyleyen Turner, sekiz yıldır trendler üzerine yoğunlaşmış durumda.Turner'ın esin kaynağını Trendwatching.com adlı trend sitesi oluşturuyor. "Markalara yeni bir enerji katarken bu siteden çok besleniyorum" diyen ünlü analist, trendlerin oluşma sürecine ilişkin şunları anlatıyor: "Ortaya çıkmaları bakımından farklı sınıflara ayrılabilirler ama bir trend başlarken önce ona karşı bir direnç gelişir. Bunun dışında 11 Eylül, Mısır'daki olaylar, Japonya'daki deprem felaketi gibi büyük çaplı gelişmeler trendleri bile etkiliyor. Makro olarak baktığınızda insanların dünyanın her yerinde aynı olduğunu anlıyorsunuz."

Kadınlar için fırsat çok

Mesleği konusunda Turner'ı en çok şaşırtan gelişme çevre trendleriyle ilgili olmuş: "Yıllarca bundan söz ettim ve ortaya çıkmasını çok istedim, çok bekledim. Sonunda bir an geldi ve herkes tarafından kabul edildi. Bu beni çok şaşırttı."

Kadın-erkek ilişkilerinde de trendlerden söz edilebileceğini söyleyen Turner, kadınların bir değişim kuşağından geçtiğinin altını çiziyor: " Kadınlar için eskiye oranla daha fazla fırsat var ama gelişim sürecinde birtakım boşluklar da oluyor. Mesela benim ekonomik özgürlüğüm var ama annem babam tek başıma nasıl bu sorumluluğu taşıyacağım konusunda bana bir eğitim vermedi. Bunu kendim bulmak zorundaydım."

Her şey camların üzerinde

Jody Turner son derece doğal bir tarza sahip. Mesela yüzünde hiç makyaj yok. Kendisine bunun sebebini ve kadınların antiaging tutkusunu soruyoruz: "Anti-aging'e kesinlikle karşı değilim. Ama bir rahatlık trendi de var ve ben bunu benimsemiş durumdayım. Kendi bedenimde rahat etmem lazım, neysem o olursam, bu beni ekstra yükten kurtarır. Gerek Avrupa'da gerek Doğu'da yaşlılar özel bir saygı görür ama ABD'de bu böyle değildi. Yaş bir saygı unsuru sayılmıyor. Gerçi şimdi yavaş yavaş değişiyor. Mesela Madonna yaşı ilerleyen ama kendine güvenini kaybetmeyen bir kadın olarak popülerliğini ve hayranlarını kaybetmiyor."

Trend denince pek çoğumuzun aklına teknoloji geliyor. Peki bu alanda hangi trendlerden söz edilebilir? "Tam bir kırılma noktasındayız. Çünkü gelişen teknoloji sanal bir gerçeklik yaratıyor. Hem yerel hem de küresel olarak çok büyük bir devrimden geçiyoruz. Bulut bilişim adını verdiğimiz (Bu kavram çalıştırdığımız yazılımların temelde kullandığımız bilgisayarlarda değil, internet üzerinden eriştiğimiz dünyanın çeşitli bölgelerindeki veri merkezlerinde bulunmasını anlatıyor) bir şeyin içinde yaşıyoruz ve bu fiziksel anlamda hayatlarımızı daha da yalınlaştırıyor."

2020'de her şeyin camların üzerinden akıp gideceğini, holografik olacağını anlatan Turner "Bu da hayatlarımızı tam tersi daha doğal ve daha az teknolojikmiş gibi gösterecek. Bu bağlamda yeni trendler yaşamlarımızı nasıl dengeleyeceğiz ve özel hayatımızı nasıl koruyucağız üzerine kurul" diyor.