BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,74
ALTIN 2.441,94
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

2017 Nobel Barış Ödülü adayları kimler?

Yarın Oslo’da açıklanacak olan 2017 Nobel Barış Ödülü sahibini bulacak. Aday gösterilen kişi ve kurum arasından kimin seçileceği merak konusu iken bu yılki ödüllerde mülteci krizinin ve Suriye iç savaşının belirleyici olması bekleniyor.

Abone ol

Nobel Barış Ödülü’nün sahibi Oslo’da açıklanacak. Bu yılki ödüllerde mülteci krizinin ve Suriye iç savaşının belirleyici olması bekleniyor. Aday gösterilen kişi ve kurum arasından kimin seçileceği merak konusu.

Cuma günü Oslo'da sahibi açıklanacak olan 2017 Nobel Barış Ödülü için heyecan dorukta. Toplam 376 kişi ve kurumun aday gösterildiği Barış Nobeli için favori gösterilen tek bir isimden bahsedilmese de uzmanlar Suriye'deki iç savaşın ve mülteci krizinin bu yılki ödüllerde öne çıkmasını bekliyor.

NOBEL'İN VASİYETİ

Nobel Barış Ödülü İsveçli kimyager ve mühendis  Alfred Nobel'in vasiyetiyle verilmeye başlandı ve şu ana kadar 96 kişi ya da kuruma layık görüldü.

Ödülü kazanan kişinin dışında aday gösterilen isimler kurul tarafınca gizli tutulmaya özen gösteriliyor. Fakat adayları çoğu zaman söylentiler ve kulisler doğrultusunda ifşa oluyor. Bu yılki güçlü isimler şöyle belirtilmekte: 

MOHAMMAD JAVAD ZARİF VE FEDERİCA MOGHERİNİ

İran Dışişleri Bakanı ve AB Dış politika şefi, İran nükleer anlaşmasının orkestratörü olarak güçlü bir rakip olarak görülüyor

BEYAZ KASKLAR VE LİDERLERİ RAED EL SALEH 

Son yıllarda birkaç kez aday gösterildi.

CAN DÜNDAR VE CUMHURİYET

Basın özgürlüğüne vurgu yapmak adına bazı kesimler güçlü bir aday olduğunu düşünüyor.

BM YÜKSEK MÜLTECİ KOMİSYONU

BM daha önce de kazandığı bu ödülü bu yıl küresel göç çalışmaları dolayısıyla aday gösterildi. Yapılan çalışmalarla komisyon da güçlü bir aday olarak gösterilliyor.

PAPA FRANCİS

Bu güne kadar hiçbir Papa Nobel Barış ödülü kazanmadı. Fakat Papa Francıs, mülteciler, yolsulluk, sosyal adalet ve ilkim değişikliği gibi konulardaki ciddi duruşuyla popüler bir aday olarak gösteriliyor.

AMERİKAN SİVİL ÖZGÜRLÜKLER BİRLİĞİ

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği, Trump'ın yapmış olduğu sert açıklamalarıyla birlikte aktif hale gelmiştir. 

RAİF BADAWİ  

Haziran 2012'de tutuklandı. Tutuklanma gerekçesi ise İslama hakaretti. Ödülün güçlü adaylarından biri. Eğer ödülü alırsa baskıcı bir rejime karşı verilebilecek bir cevap olacağı düşünülüyor.