BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

20 Nisan 2011 Basın Özeti

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir Darfur'da olanlarla ilgili olarak ilk kez sorumluluk üstlendi, 'Kaddafi güçleri Misrata'da misket bombası kullandı' iddiası ve sporcularına haftada ortalama en fazla ücret ödeyen kulüp, Barcelona.

Abone ol

Guardian gazetes'nin manşeti, "Beşir Darfur'daki sorunun kendi sorumluluğu olduğunu söylüyor".

Guardian, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'le yaptığı mülakatı manşetine çekmiş. Gazete, el-Beşir'in ilk kez, Darfur'da on binlerce kişinin ölümüne yol açan sorun ile ilgili olarak kişisel sorumluluk üstlenmeyi kabul ettiğini belirtiyor. El-Beşir, "Elbette cumhurbaşkanı olduğuma göre ülkede olan herşeyden sorumluyum. Ancak Darfur'da yaşananlar herşeyden önce sömürge döneminden gelen geleneksel bir sorundur" diyor.

Birleşmiş Milletler'e göre, Sudan'ın Darfur bölgesinde hükümet güçleri ve onların müttefiki Cincavid milisleriyle, ayrılıkçı isyancı gruplar arasındaki çatışmalarda belki de 300 bin kişi öldü, yaklaşık 2 milyon 700 bin kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı. Sudan Cumhurbaşkanı'nı eleştiren kesimler, onun iç savaşta milyonlarca kişiyi hedef aldığını söylüyor.

Guardian ise Ömer el-Beşir'in, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından soykırımla suçlanmasının ardından ilk kez Batılı bir medya kuruluşuna mülakat verdiğini vurguluyor. El-Beşir mülakatta, Birleşmiş Miller'in desteklediği mahkemeyi, "çifte standart uygulamakla"ve kendisine karşı "yalanlara dayalı bir kampanya yürütmekle" suçluyor. El-Beşir'in İngiltere ve diğer Batılı ülkelere yönelik suçlaması ise Sudan'da rejimi değiştirmeye çalışmak.

'Kaddafi güçleri Misrata'da misket bombası kullandı'

Times'ın bugünkü manşeti, "Misrata'da katliam".

Kent, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin kuşatması altında. Times'ın Misrata'daki muhabiri James Hider, Kaddafi güçlerinin, İngiltere'nin önde gelen fotoğrafçılarından birini öldürdüklerini söylüyor. Times'ın ilk sayfasına fotoğrafını koyduğu bu kişi, İngiltere vatandaşı da olan 41 yaşındaki Tim Hetherington. Hetherington, Amerikan Vanity Fair dergisi için çalışıyordu ve onun yapımcıları arasında olduğu Afgan Savaşı'nın anlatıldığı Restrepo adlı belgesel de, iki dalda Oscara aday gösterilmişti. Dün aralarında onunda olduğu bir grup kendilerini havan topuyla düzenlenen bir saldırının ortasında bulmuş, dört Batılı gazeteci yaşamlarını yitirmişlerdi.

Times muhabiri James Hider, Tim Hetherington'ın Libya'daki iç savaşta ölen ilk İngiliz olduğunu belirtiyor.

Yine Times'ın ilk sayfasındaki bir diğer haberde ise Kaddafi'ye bağlı güçlerin Misrata'da dün nüfusun yoğun olduğu alanlara saldırırken, misket bombası kullandıkları belirtiliyor. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pilla, Kaddafi rejimini, savaş suçu işlediklerine yönelik iddialarla yüz yüze oldukları yolunda uyarıyor.

'Batı Libya politikasını yeniden düşünmeli'

Financial Times yazarı Max Hastings'in bugünkü yazısının başlığı, "Batı'nın Libya'yı şiddetle yeniden düşünmeye ihtiyacı var".

Yazının çıkış noktası, Batılı ülkelerin Libya lideri Albay Muammer Kaddafi'nin görevi bırakmasında ısrarcı olmaları. Max Hastings bu anlayış ile Libya'da müzakerelere dayalı bir çözümün ya da Libya'nın fiilen bölünmesinin dışlanmış göründüğünü söylüyor.

Hastings'e göre müttefiklerin bombardımanı isyancıların yenilgisini ve belki de katledilmelerini önledi ancak NATO karada da varlık göstermeden özellikle kentlerde isyancılara yakın hava desteği sağlayamaz, sağlasa da bu, çatışmaların önemli oranda yayılacağı anlamına gelir.

Yazı şöyle noktalanmış:

"Görünen o ki, Batı için kötünün iyisi seçenek aynı anda iki kanaldan yürütülecek bir girişim. Bir yanda, rejimin isyancıları boğazlamasını önlemek için NATO Libya'da bombardımanı sürdürecek. Diğer yandan Trablus'a ateşkes karşılığı müzakerelere başlanması teklif edilecek. Libya gerçekten de Albay Kaddafisiz daha iyi bir yer olabilir. Ancak Batı'nın bunu başarmak için ne kadar ileri gideceğinin de bir sınırı olmalı.".

'Protestocuları tedavi eden doktorlar gözaltına alındı'

Independent gazetesinin bugünkü manşeti, "Bahreyn'in gizli terörü".

Gazete, Bahreynli bir cerrahın İngiliz meslektaşı ile arasındaki elektronik posta yazışmalarını ele geçirmiş. Independent yazışmalarda Bahreyn'de "soykırımdan" ve demokrasi yanlısı yaralı protestocuları tedavi eden doktorların yakalanıp toplandığından söz edildiğini aktarıyor. Bu yazışmalara göre Bahreyn'de geçen ay, rejimin uyguladığı yıldırma taktikleri kapsamında en az 32 sağlık görevlisi gözaltına alındı. Haberde, yaşları 33 ile 65 arasındaki doktorların çoğunun "kayboldukları", ailelerinin onların nerede olduklarını bilmediği belirtiliyor.

Bahreyn'de hükümet karşıtı gösteriler Şubat ayı ortasında başlamış, göstericiler bir ay sonra Suudi Arabistan askerlerinin de ülkede konuşlandırılmaları sonrası başkent Manama'daki İnci Meydanı'ndan zorla uzaklaştırılmışlardı.

Ortalama en fazla ücret ödeyen kulüp Barcelona

Daily Telegraph, spor ekinde İngiltere Premier Ligi'nde dün akşam oynanan ve 3-3 biten Totenham Hotspur-Arsenal maçı sonrası, "Oyun bitti" demiş.

Daily Telegraph, 3-1 yenik duruma düşen Tottenham'ın geri dönüşü sonrası, Arsenal'in şampiyonluk umutlarının paramparça olduğunu belirtiyor. İngiltere Premier Ligi'nde dün akşamki maçlar sonrası Chelsea Arsenal'i averajla geçip ikinci sıraya yükseldi. Ligde bitime beş maç kala Manchester United'ın 70, Chelsea ve Arsenal'in 64'er puanları var.

Yine dün akşam oynanan ve Real Madrid'in Barcelona'yı uzatmada 1-0 yenip İspanya Kral Kupası'nı müzesine götürdüğü maçla ilgili ayrıntılar ise gazetenin ilk baskısına yetişmemiş.

Daily Telegraph'da bugün saydığımız tüm bu takımları ilgilendiren bir haber de var. Gazetenin sonuçlarını duyurduğu bir araştırmaya göre, oyuncularına haftada ortalama en fazla ücret ödeyen kulüp, 92 bin sterlinle Barcelona. Barcelona'yı bu kategoride 85 bin sterlin ile Real Madrid ve 79 bin sterlin ile Amerikan Profesyonel Beyzbol Ligi takımlarından New York Yankees izliyor. Amerikan Profesyonel Basketbol Ligi takımlarından Los Angeles Lakers ve Orlando Magic'in de gerisindeki Chelsea ise haftada 71 bin sterlin ile bu kategoride ilk sıradaki İngiliz kulübü. Premier Lig'in lideri Manchester United ise listede İngiltere'de üçüncü, dünyada 16. sırada.

BBC Türkçe'nin İngiltere gazetelerinden derlediği basın özetini, hafta içi her sabah Türkiye saatiyle 08.40'ta NTV ekranından izleyebilir, ayrıca gün boyunca internet sayfamız bbctürkçe.com'da bulabilirsiniz.