BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,96
ALTIN 2.446,62
HABER /  GÜNCEL

20 Mayıs 2013 İngiltere Basın Özeti

Financial Times yazarı David Gardner'in Kuzey Irak'la petrol anlaşması yorumu: 'Osmanlı sonrası düzen sona eriyor' ve İngiltere Başbakanı David Cameron'a 'Avrupa Birliği ve eşcinseller arası evlilik isyanı'.

Abone ol

Financial Times gazetesi yazarı David Gardner, Türkiye'nin Kuzey Irak yönetimiyle petrol ve doğal gaz anlaşması yapma planlarını "Osmanlı sonrası düzeninin sona ermesinin işareti" olarak değerlendiriyor.

Bu planlar nedeniyle Ankara'nın özellikle Amerika Birleşik Devletleri tarafından Irak'ın bölünmesiyle sonuçlanabilecek bir kumar oynamakla suçlandığını belirten yazar özetle şöyle devam ediyor:

"Ama Irak'ın bölünmesi, Suriye'deki iç savaşın etkisiyle Orta Doğu'daki parçaların dağılmasıyla ilgili tartışmanın sadece bir parçasını oluşturuyor. Savaş, Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kürt bölgesinin elini güçlendirdi ve bu durum, Türkiye'yi kendi Kürtleriyle barışmaya ve Iraklı ve Suriyeli Kürtleri ekonomik açıdan dinamik Türk nüfuz alanına çekmeye sevk etti."

Bu durumu, Osmanlı'da Suriye ve Mezopotamya'da 100 yıl öncesine kadar uygulanan devlet sistemine geri dönülmesi olarak yorumlayan yazar şöyle diyor:

"Fakat bu tartışmayla ilgisi sorun, başlangıç noktası olarak neyi alacağınızda. 1916'da İngiltere ve Fransa'nın Osmanlı'nın elindeki Arap topraklarında kendi çıkarlarına uygun bir düzen kurması mı, 2003'te Irak'ın işgal edilmesi mi? Şimdi Türkiye'nin kucaklamaya çalıştığı genişlemiş bir Kürdistan'ın yanı sıra iki fiili bölge daha ortaya çıkıyor."

"Bunlardan biri Fırat'la Dicle arasında Irak'ın batısındaki Sünnilerle Suriye'nin doğusundaki akrabalarını birleştiren Cezire bölgesi. İkincisi ise kuzeybatı Suriye'deki Alevi bölgesi. Yani bir yerden çekilince hepsi sökülecek. Bu aşamada tepki ne olur bilmek zor ama doğru tavır muhtemelen dış politikasında eski Osmanlı topraklarında yumuşak sınırlara inanan Türkiye'ye konferans vermek değil."

‘Savaş Lübnan’a sıçradı’

Independent gazetesi Suriye'deki savaşın Lübnan'a sıçradığını ve Esad yönetimine destek veren Hizbullah'ın isyancıların elindeki Kuseyr kentinde büyük bir saldırı düzenlediğini aktarıyor.

Gazete, Hizbullah'ın Suriye'de daha faal olmasının İsrail'i rahatsız edeceğine dikkat çekiyor.

Independent, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Suriye'ye yeni saldırılar düzenleyebilecekleri mesajını verdiğini belirtiyor.

‘Cameron’a isyan’

Times gazetesi, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın bugün parlamentoda, eşcinseller arasındaki evliliklere izin veren yasa tasarısının oylanması sırasında ağır bir darbe yiyebileceğini yazıyor.

Gazeteye göre, Başbakan'ı parti tabanından uzaklaşmakla suçlayan 150'den fazla Muhafazakar Parti milletvekili tasarıya muhalefetlerini ortaya koymak için heteroseksüel çiftlere nikah kıymadan evliliktekine eş haklar verilmesini öngören bir değişiklik önergesi sunacak.

Bu milletvekilleri, eşcinsel çiftlerin halihazırda bu hakka sahip olduğunu, bu kişilerin evliliklerine de izin verilmesi halinde "medeni birliktelik" hakkı olmayan çiftlere haksızlık yapılacağını savunuyor.

Başbakan'ın yakın çevresi ise, ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin değişiklik önergesine destek vermesi halinde eşcinsel arasındaki evliliklere izin verilmesine ilişkin yasanın yürürlüğe girmesinin 2 yıl gecikebileceğini ve devlete 4 milyar sterlinlik (yaklaşık 6 milyar dolar) bir fatura çıkacağını söylüyor.

Gecikmeye gerekçe olarak eşcinsel ve heteroseksüel çiftlere yönelik düzenlemelerin aynı anda yürürlüğe girmesi zorunluluğu gösteriliyor.

Financial Times gazetesi, eşcinseller arası evliliğe izin veren yasanın, hükümet programında Avrupa Birliği'nden çıkmak için referandum yapılması taahhüdüne yer vermediği için partisi içinde isyanla karşı karşıya olan Başbakan için zorlu bir sınav olacağını vurguluyor.

Gazete parti tabanının önde gelen bir parti yetkilisinin muhafazakar kanat için sarf ettiği iddia edilen sözler nedeniyle öfke dolu olduğunu vurguluyor. Cameron'a yakınlığıyla bilinen bu yetkilinin Avrupa Birliği ve eşcinseller arası evliliklere karşı muhafazakar taban örgütleri için "gözleri yuvalarından fırlamış ahmaklar" dediği öne sürülüyor.

Guardian gazetesi de, geçen hafta partisi içindeki isyanı yatıştırmak için yeniden seçilirlerse 2017'de Avrupa Birliği'nde kalıp kalmama konusunda referanduma gitme sözü veren Cameron'un otoritesinin ağır bir darbe alabileceğine dikkat çekiyor.

Times gazetesi, hükümetin gelecek yıl yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde, henüz mecliste temsil edilmeyen ve İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkması gerektiğini savunan İngiltere Bağımsızlık Partisi'nin birinci parti olmasından endişe ettiğini aktarıyor.

Daily Telegraph gazetesi de bazı parti üyelerinin bu partiye geçmeye başladığını duyuruyor.

İşadamlarından çağrı

Independent gazetesinin manşetinde de Avrupa Birliği tartışması var.

Gazeteye göre ülkenin en büyük işadamlarından ikisi Virgin Group'un İcra Kurulu Başkanı Richard Baranson ile çok uluslu reklam ve halkla ilişkiler şirketi WPP'nin İcra Kurulu Başkanı Martin Sorrell Independent için ortak kaleme aldıkları bir yazıda İngiltere'nin Avrupa Birliği'nde kalması gerektiğini vurguladı. İş adamları Başbakan Cameron'a aksine Avrupa'yla bağları daha da güçlendirmesi çağrısında bulundu.

AB’den lokantalarda zeytinyağı şişesi kararı

Daily Telegraph'ta yer alan bir haberde, bazı milletvekillerinin İngiltere'nin Avrupa Birliği'nin lokantalardaki zeytinyağı şişeleriyle ilgili kararına hayır dememesine öfkelendiği aktarılıyor.

Habere göre, Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde 1 Ocak 2014'ten itibaren lokantalarda, masalarda ağzı açık şişelerde zeytinyağı bulundurulması yasaklanacak. Karara göre, zeytinyağı, üzerinde fabrika etiketi olan özel kapaklı şişelere konulacak.

İngiltere'nin oylamada çekimser kalmasını eleştiren milletvekillerine göre bu karar Brüksel'in üye ülkeleri ne kadar bürokrasiye boğduğunu gösteriyor.