BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,81
ALTIN 2.418,48
HABER /  EKONOMİ

Altından ümit kesildi!

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk "Yatırımcı altından ümidini kesti" dedi.

Abone ol

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, geçen hafta altın piyasasında ABD’li büyük yatırım fonlarından gelen yüklü satışlara vadeli ve kaldıraçlı piyasalardan gelen açığa satışlar da eklenince düşüşün hızlandığını belirterek, "Yatırımcı altından ümidini kesti" dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Yıldırımtürk, hafta boyunca dolar paritesine ters yönde hareket eden altın fiyatının hafta süresince aşağı yönlü dalgalı seyir izleyerek 1.400 dolar/ons üzerindeki fiyat seviyesine veda ettiğini söyledi.

"Yatırımcı altından ümidini kesti" diyen Yıldırımtürk, Kapalıçarşı Altın Piyasası’nın cuma kapanışında altının 1.360 dolar/ons’tan işlem gördüğünü anımsatan Yıldırımtürk, "Yeni haftada altın yine dolar paritesine ters yöndeki hareketini sürdürebilir. Özellikle 22 Mayıs Salı günü ABD’de yayınlanacak Fed’in son tutanaklarında tahvil geri alım programı konusunda bir sinyal verilmesi halinde altın fiyatında aşağı yönlü seyir devam edebilir" uyarısında bulundu.

Küresel ekonomideki gelişmelerin altına etkilerine de değinen Yıldırımtürk, "Temelde ABD ekonomisindeki ılımlı toparlanma ve mali uçurum konusunda eylül ayına kadar bir sorun olmayacağının açıklanması ve Fed’nin aylık tahvil geri alım programını daha kısa sürede sınırlayıp, sonlandırabileceği beklentisinin güçlenmesi ve altın fiyatındaki fiziki talebin hız kesmesi altın fiyatının düşüşündeki önemli gerekçeler olarak sayılabilir" değerlendirmesini yaptı.

Altın fiyatının haftalık seyrine bakıldığında hafta başındaki 1.437 dolar/ons’tan başlayan gerilemenin 1.420 dolar/ons desteği kırıldığında daha da hızlandığına dikkati çeken Yıldırımtürk, "ABD’li büyük yatırım fonlarından gelen yüklü satışlara vadeli ve kaldıraçlı piyasalardan gelen açığa satışlar da eklenince, bu durum düşüşün hızlanmasında etkili oldu. Altın fiyatı kısa vadeli teknik destek seviyeleri olan 1.390-1.375 dolar/ons düzeyinde kısa süreli dinlendikten sonra Asya borsalarında alımların zayıflamasıyla cuma günü öğleden sonra 1.365 dolar/ons’a kadar da geriledi" diye konuştu