BIST 9.007
DOLAR 32,32
EURO 35,07
ALTIN 2.282,29
HABER /  GÜNCEL

20 Kasım 2011 Basın Özeti

İngiliz Pazar gazetelerinden seçtiklerimiz: Cumhurbaşkanı Gül ile mülakat; Suriye lideri Esad'dan uyarı; Seyfülislam Kaddafi'nin yakalanması...

Abone ol

İngiliz Pazar gazeteleri farklı konuları öne çıkarıyor...

Sunday Telegraph, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptığı mülakata bir tam sayfa ayırmış.

Mülakatın gerekçesi Gül'ün İngiltere'ye yapacağı üç günlük resmi ziyaret.

Sayfaya hakim olan görüntü, Gül'ün büyük boy fotoğrafına fon olarak kullanılan bir Boğaz Köprüsü fotoğrafı...

Gazete Gül'ün 'bir köprü gibiyiz ve hala AB'ye girmek istiyoruz' sözlerini başlığa taşımış.

Mülakata, Gül'ün İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ve İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad ile çekilmiş fotoğrafları eşlik ediyor.

Fotoğraf altında ise 'her iki tarafta da ayağı var' ifadesi yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Gül mülakatta, İran ile Batı arasındaki ilişkilerin bir tür Soğuk Savaş halini aldığına dikkat çekiyor ve sorunların barışçı şekilde çözülmesi için Türkiye'nin girişimlerde bulunduğunu aktarıyor.

Gül, Suriye yönetiminin muhalefete karşı tavrı konusunda daha sert ifadeler kullanarak, 'Akdeniz kıyılarında otoriter rejimlere yer yok' diyor.

Abdullah Gül'ün Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin AB'ye önemli katkıda bulunacağı sözlerini aktaran Sunday Telegraph, Türk halkı arasında bu üyeliğe desteğin düşmekte olduğunu da belirtiyor.

Halk arasında Türkiye'nin islamileşmekte olduğuna ilişkin kaygılar da olduğuna dikkat çeken gazete, Gül'ün bukaygıların tüğmüyle yersiz olduğuna ilişkin yorumunu aktarıyor.

Suriye liderinden uluslararası topluma mesaj

Sunday Times gazetesi de Suriye Devlet Başkanı Beşşar şle yaptığı mülakata geniş yer ayırıyor.

Ülkesinin baskılara boyun eğmeyeceğini söyleyen Suriye liderine göre, rejim karşıtlarıyla güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar devam edecek.

Beşşar Esad, Sunday Times'da yayımlanan mülakatta, "Suriye rejimine karşı çıkan muhalif militanları ezmek için sert önlemler almayı sürdüreceklerini" belirtiyor.

Suriye lideri "Rejim karşıtı militanların her gün Suriyelileri katlettiklerini" öne sürüyor.

Esad, Suriye'de dökülen kan için "acı ve üzüntü" hissettiğini, fakat sorunun ancak şiddet olaylarının büyük bir kısmının sorumluluğunu taşıyan militanların yok edilmesiyle çözüleceğini söylüyor.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, ülkesine yönelik olası bir müdahalede savaşarak ölmeyi göze alıp almadığı sorusuna da, "Kesinlikle, bunu söylemeye bile gerek yok" yanıtını veriyor.

Esad, Sunday Times gazetesinde yer alan demecinde, "Suriye'yi kontrol altına almak için baskı devam edecek, ancak Suriye buna boyun eğmeyecek" diyor.

Esad mülakatta Arap ülkesi liderlerini Batı'nın ülkesine müdahale etmesi için zemin hazırlamakla da suçluyor.

Suriye lideri ülkesine uluslararası bir askeri müdahele yapılması halinde 'dünyanın sallanacağı' uyarısında da bulunuyor.

Seyfülislam Kaddafi'nin yakalanması

İngiliz Pazar gazetelerinin ortak konusu, Libya'nın öldürülen devrik lideri Muammer Kaddafi'nin oğullarından Seyfülislam Kaddafi'nin yakalanması...

Libya Ulusal Geçiş Konseyi yetkililerinin verdiği bilgiye göre Seyfülislam Kaddafi, ülkenin güney batısındaki Ubari kentinde yakalandı.

Observer ve Independent on Sunday haberi birinci sayfadan veriyor.

Seyfülislam Kaddafi'nin sağ olduğu ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin, Seyfülislam Kaddafi'yi insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle yargılamak istediği aktarılıyor.

Ancak Independent on Sunday, Libya yönetiminin Kaddafi'nin Libya'da yargılanmasını istediğini belirtiyor.

Gazete, Seyfülislam Kaddafi'nin İngiltere yönetimi ile geçmişte kurduğu ilişkiler hakkında ilgiye değer bilgiler verebileceğini kaydediyor.

Gazete, Seyfülislam Kaddafi'yi yakalayan kişilerden birinin, yakalandığında korku içinde olduğunu ve kendisini öldüreceklerini zannettiğini, söylediğini aktarıyor.

Observer da, Batıda öğrenim gören Seyfülislam Kaddafi'nin, ülkenin batıya dönük yüzü olduğunu hatırlatıyor.

İsyan hareketinin başlaması öncesinde Seyfülislam Kaddafi ülkenin daha demokrasi yanlısı ve açık hale gelmesinde etkili bir güç olarak lanse edilmişti.

Ancak gazete, Seyfülislam Kaddafi'nin NATO operasyonu sırasında Trablus'ta yaptığı, taraftarlarını mücadeleye çağıran konuşmaların rejimin çöküşünde bir dönüm noktası olduğunu belirtiyor.

Gazete, 'Kaddafi ailesine ne oldu' diye soruyor...

Başkent Trablus'un isyancıların eline geçmesi ardından Kaddafi ailesi yeraltına inmişti.

Devrik lider Muammer Kaddafi ile oğlu Mutasım, geçen ay Sirte yakınlarında öldürüldü.

O sıralarda kayıplara karışan Seyfülislam Kaddafi dün yakalandı.

Observer, Muammer Kaddafi'nin eşi Safiye, kızı Ayşe ve iki oğlundan birisinin Cezayir'e, diğerinin de Nijer'e kaçtığını kaydediyor.

Muammer Kaddafi'nin oğullarından Seyfülarap, NATO bombardımanında öldürüldü, Hamis'in nerede olduğu ise bilinmiyor...