BIST 10.335
DOLAR 32,24
EURO 34,77
ALTIN 2.459,95
HABER /  POLİTİKA

Cumhurbaşkanı Gül'den Suriye'ye uyarı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İngiltere seyahati öncesinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Üzülerek görüyorum ki, işler Suriye'de çıkmaz bir sokağa girmiştir ve maalesef Suriye için hiç de parlak gözükmemektedir. Biz bu günlere Suriye'nin gelmesini hiç bir zaman arzu etmedik'' dedi.

 23 YIL SONRA İLK ZİYARET

23 yıl aradan sonra Türkiye'den İngiltere'ye cumhurbaşkanı düzeyinde ilk resmi ziyaret gerçekleşiyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kenan Evren'in ardından İngiltere'yi ziyaret eden ilk Türk cumhurbaşkanı olacak. Ziyaret için Londra'da hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Buckingham Sarayı'nın önündeki ana cadde Türk ve İngiliz bayraklarıyla donatıldı.


İADEYİ ZİYARET

Gül'ün ziyareti, Kraliçe II. Elizabeth'in 2008 yılında Türkiye'ye yaptığı resmi ziyaretin iadesi niteliği taşıyor. Cumhurbaşkanı, pazartesi günü İngiliz Sanayi Konfederasyonu'nun yıllık konferansına onur konuğu olarak katılacak. Resmi program ise salı günü başlıyor. Cumhurbaşkanı Gül, eşi Hayrünnisa Gül'le birlikte Buckingham Sarayı'na Kraliyet Süvari Birliği eşliğinde atlı arabayla gidecek.

RESMİ TÖRENLE KARŞILANACAK

Gül çiftini Kraliçe II. Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Philip resmi geçiti töreniyle karşılayacak. Gül ve eşi, Kraliçe'nin onurlarına vereği öğle ve akşam yemeklerine katılacak.

DAVETTE FRAK GİYECEK

Cumhurbaşkanı davette frak giyecek. Buckingham Sarayı'ndaki akşam yemeğine, Prens Charles ve eşi Camilla'nın yanı sıra, geçen mayıs ayında evlenen Prens William ve eşi Kate Middleton'ın da katılması bekleniyor.

GAZETECİLERE KIYAFET ZORUNLUĞULU

Ziyareti izleyecek basın mensuplarına da koyu renk takım elbise ve tayyör zorunluluğu getirildi.

CUMHURBAŞKANI GÜL'ÜN TEMASLARI

Cumhurbaşkanı Gül, 4 gün sürecek ziyareti sırasında İngiltere başbakanı David Cameron, Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, Dışişleri Bakanı William Hague ve Londra'nın Türk kökenli Belediye Başkanı Boris Johnson'la da görüşecek.

İNGİLİZ PARLAMENTOSU'NDA KONUŞACAK

Gül, İngiltere Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Wilton Park'ta ve İngiliz Parlamentosu'nda da konuşacak.

Gül, Londra'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

DERSİM KRİZİ

''Dersim olayları konusunda Anamuhalefet partisi ile yaşanan bir tartışma var. Bununla ilgili Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bu olayın Meclis gündemine getirilip bir komisyon kurulabileceğini söyledi. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?'' sorusuna Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'de her şeyin tartışılabildiğini söyledi:

''Böyle bir tartışma ortamı var. Türkiye'de tabular da yok artık. Dolayısıyla herkes, her şeyi tartışabilir. Yeter ki ölçüsü iyi bilinsin, istismar edilmesin, ölçüler iyi bilinsin''

SURİYE ÇIKMAZI

Cumhurbaşkanı Gül, Suriye'ye ilişkin iç savaş endişesi olup olmadığının sorulması üzerine, konuyla ilgili hükümetin çeşitli açıklamalarda bulunduğunu ve konunun yakından takip edildiğini söyledi:

''Üzülerek görüyorum ki, işler Suriye'de çıkmaz bir sokağa girmiştir ve maalesef Suriye için hiç de parlak gözükmemektedir. Biz bu günlere Suriye'nin gelmesini hiç bir zaman arzu etmedik. Onun için en samimi niyetlerle, her seviyede görüşlerimizi, gerek açık gerekse kapalı kapılar arkasında, Suriye'li dostlarımızla hep paylaştık. Ama görünen şu ki, Suriye olup bitenleri iyi analiz edemedi ve gerçekçi bir politika güdemedi ve bugün gördüğünüz gibi çok büyük olaylar olmaktadır.

SURİYE İÇİN DİRENDİK

Türkiye olarak biz daima Türkiye dışından gelen baskılara karşı hep direndik ve Suriye ile hep iyi, dostane ilişkiler içerisinde olmayı tercih ettik. Suriye izolasyona uğrarken, biz tam tersini yaptık. Ama şimdi baskı Suriye halkından geliyor. Suriye halkı, doğrusu onlar da özgürlükleri, hürriyeti, serbestliği hak ediyorlar ve bu baskılara karşı onlar ayaklanıyorlar. Dolayısıyla yapılacak şey gayet açık. Onun için Arap Birliği'nin aldığı kararları biz de güçlü bir şekilde destekliyoruz.''

ALMANYA'DAKİ TÜRK CİNAYETLERİ

Gül, gazetecilerin "Almanya'da 2000 yılından bu yana bir neo-nazi çetesinin, aralarında 8 Türk'ün de bulunduğu cinayetleri işlediği ortaya çıktı. Bu cinayetleri Alman devletinin de bildiği ve desteklediği iddiaları var. Berlin hükümeti olayı araştırdığını açıkladı. Sizin değerlendirmeniz nedir?'' sorusuna da, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun konuyla ilgili hükümetin fikirlerini çok açık ortaya koyduğunu hatırlatarak yanıt verdi:

''Almanya bir hukuk devleti, bir hukuk devletine yakışır şekilde gayet açık, şeffaf ve en dürüst şekilde geçmişi araştıracaklarına ve gerçekleri ortaya çıkaracaklarına inanıyorum'' 

CUMHURBAŞKANI'NDAN BEDELLİ YORUMU

Cumhurbaşkanı Gül, ''Bedelli askerlik konusundaki düzenlemeye sizin bakışınız nedir?'' sorusuna karşılık da ''Çıksın bakalım, nasıl düzenleniyor, şartlar nedir. Eminim ki dengeli bir düzenleme yapılacaktır, bir taraftan da kamu vicdanının kabul edeceği şekilde, duyduğum kadarıyla bu yönde çalışmalar yapılıyor'' yanıtını verdi.

GÜL İNGİLTERE'DE NE ANLATACAK?

Cumhurbaşkanı Gül, İngiltere'ye ziyareti sırasında, Türkiye'nin AB üyeliğine güçlü ve görünür destek veren İngiltere'nin tutumundan duyulan memnuniyeti dile getireceğini belirterek, ''Katılım müzakerelerinin yapay siyasi engellemeler yüzünden kesintiye uğramaması için İngiltere'nin kuvvetli desteğinin devamına atfettiğimiz önemi vurgulayacağım'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanmakta olan tarihi gelişmelerin, dış politikalarında bölgesel ve küresel istikrar ve barış vizyonunu hedef alan Türkiye ile İngiltere arasında temel konulardan biri olduğuna dikkat çekti.  Bu konuları üst düzey İngiliz yöneticilerle ikili düzeyde ele almanın yanı sıra, konuyla ilgili görüş ve düşüncelerini Wilton Park tarafından düzenlenecek konferansta da dile getireceğini belirten Gül, Londra konferansları serisinin bu ilk etkinliğinde 'Ortadoğu'daki Tarihi Dönüşüm ve Dünya Siyaseti Üzerindeki Etkileri' başlıklı bir de konuşma yapacağını açıkladı:

İngiltere Parlamentosu'nda grubu bulunan siyasi parti temsilcilerine de hitap edeceğim bu ziyarette, aralarında Türkiye Dostluk Grubu üyelerinin bulunduğu milletvekilleriyle biraraya geleceğim. Ayrıca, The Guardian gazetesinin yayın kurulu ile BBC'ye mülakatlar vereceğim.''