BIST 10.337
DOLAR 32,23
EURO 34,77
ALTIN 2.459,23
HABER /  POLİTİKA

2. turda da başkan seçilemedi

TBMM tarihi toplantılarından birini yaşıyor. 30. kez Başkanını seçiyor. İlk iki turda adaylar yeterli oy sayısına ulaşamadı

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA-
TBMM Başkanlığı seçimi başladı. İlk tur oylama tamamlandı.

İlk turun sonucuna göre Şahin 315, Kesici 96, Kutluata 70, Kaplan 25 ve Kamer Genç 11 oy aldı.

2. tur oylama da yapıldı. Tur sonucunda gerekli 367 oya ulaşılamadı. Mehmet Ali Şahin 322, İlhan Kesici 96, Münir Kutluata 71, Hasip Kaplan 20 ve Kamer Genç 8 oy aldı. 367 oya ulaşılmadığı için Meclis Başkanı ikinci turda da seçilemedi.

Henüz görev süresi dolmayan ve yeniden aday gösterilmeyen TBMM Başkanı Köksal Toptan oylamaya katılmadı.

İlk tur oylama öncesinde TBMM kulisleri doldu. Yaz tatili nedeniyle TBMM kulislerine 1 aydır uğramayan vekiller ve bakanlar kulislerde oylama öncesi hasret giderdi.


İLK TUR OYLAMA YAPILDI

15.00'te başlayan ilk tur oylama öncesinde grubunu toplayan Deniz Baykal, uzun bir konuşma yaptı. TBMM Genel Kurulu açıldı ve oylmaya dahi geçildi. Ancak Baykal konuşmasını bitirmedi. Oylama sürerken, milletvekillerine seslenen Baykal ve CHP'liler; 15 dakika gecikmeli olarak genel kurula katıldılar.

BUGÜN SONUÇ ALINMASI BEKLENMİYOR

DSP ve DTP gruplarıyla görüşüp destek isteyen AKP adayı mehmet Ali Şahin'in seçilmesine kesin gözüyle bakılan başkanlık oylamasının bugün yapılacak ilk iki turunda sonuç alınması beklenmiyor. Ancak yarın yapılacak üçüncü turda seçim tamamlanacak.

Ardından; TBMM Başkanvekilliği ve Divan üyelerinin seçimi yapılacak. Meclis'in hafta sonuna kadar çalıştırılıp, özel istihdam yasası gibi özel bazı yasalara çıkartmasının planlandığı da belirtiliyor.

5 ADAY YARIŞACAK

Meclis Başkanlığı seçimi için ilk tur oylaması bugün yapılacak. AK Parti, başvuru süresinin son gününde eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’i aday gösterdi.

CHP 'nin adayı İstanbul Milletvekili İlhan Kesici oldu. MHP'de Sakarya Milletvekili Münir Kutluata'nın adaylık dilekçesi, partili milletvekilleri tarafından iletildi. DTP'nin adayı ise Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan oldu.

Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç ile birlikte Meclis Başkanlığı seçimi için iktidar partisi dışında resmen başvuru yapan adayların sayısı 5'e ulaştı.