BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  POLİTİKA

1982 Anayasası kaldırılsın

Genelkurmay MSB'ye bağlansın. Askeri görünüm veren 1982 Anayasası kaldırılsın. Talepler TÜSİAD'dan.

Abone ol

1982 Anayasası’nın askeri vesayet altında hazırlandığını gerekçe gösteren TÜSİAD, bunun yürürlükten kaldırılmasını ve toplumun geniş katılımıyla yeni bir anayasa hazırlanmasını istiyor.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) talebi “Türkiye’nin demokratikleşme perspektifleri” isimli Prof. Doktor Bülent Tanör tarafından 1997’de TÜSİAD için hazırlanan ve Prof. Doktor Zafer Üskül tarafından güncelleştirilen rapora dayanıyor.

Türkiye’deki demokrasinin son 10 yılını mercek altına alan raporda, seçim, siyasal partiler, sivilleşme sorunu ve yargı başlığı altında çok sayıda tavsiye yer alıyor.

‘SEÇİM BARAJI KALKSIN’
Rapor, seçimlerde uygulanan ülke barajının kaldırılmasını, kaldırılamıyorsa barajın yüzde 4-5 dolaylarına indirilmesini, seçim ittifaklarına olanak sağlanmasını ve genel seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını öneriyor.

‘GENELKURMAY BAŞKANI MSB’YE BAĞLANSIN’
Raporda ayrıca, Genelkurmay Başkanı’nın Milli Savunma Bakanı’na bağlanması, Milli Güvenlik Kurulu’nun kaldırılarak 1949’da oluşturulan Milli Savunma Yüksek Kurulu gibi yasal bir yapının oluşturulması, Anayasa Mahkemesi’nin iki daireli bir mahkemeye çevrilmesi, cumhurbaşkanı yetkilerinin daraltılması ve askeri mahkemelerin kaldırılması da öneriliyor.