BIST 9.722
DOLAR 32,52
EURO 34,93
ALTIN 2.425,53
HABER /  GÜNCEL

19 Aralık 2010 Basın Özeti

İngiltere'yi etkisi altına alan kar yağışı, Wikileaks'in kurucusu Assange'ın şimdi de kendisinin sızdırma kurbanı olması ve BM'nin Mugabe'ye emeklilik teklifi.

Abone ol

Pazar gazeteleri İngiltere'yi etkisi altına alan sert kış koşullarına geniş yer ayırıyor.

Observer manşetten verdiği haberde, dünkü yoğun kar yağışı ve gece etkisini gösteren don nedeniyle hayatın durma noktasına geldiğini yazıyor.

Noel'den önceki en yoğun hafta sonunda, çok sayıda havaalanının kapandığı, binlerce yolcunun da havaalanlarında ve kardan kapanan yollarda mahsur kaldığı belirtiliyor.

Ayrıca Heathrow Havaalanı'nda öfkeli yolcular ile görevliler arasında itişmeler yaşandığı bilgisi veriliyor.

Sunday Times da havaların daha da soğuyacağını haber veriyor manşetinde.

Ülkede bu hafta en düşük hava sıcaklığının -26 derece olacağını yazan gazete bunun bir rekor olduğunu belirtiyor.

"Kaçış yok" manşetiyle çıkan Sunday Telegraph ise binlerce kişinin yollarda mahsur kaldığını, yüzlerce uçak ve tren seferinin iptal edildiğini, akaryakıt stoklarının kritik düzeye gerilediğini ve İngiltere'nin 1981'den bu yana en yoğun kar yağışını gördüğünü duyuruyor.

Ayrıca muhalefetteki İşçi Partisi'nin, hükümetin yaşanan sorunlarla mücadele stratejisini tartışmaya açtığı belirtiliyor.

Söz konusu olağanüstü koşulların münferit olduğunu savunan hükümet bu nedenle milyonlarca dolarlık yatırım yapmanın mantıklı olmadığını savunuyor.

Muhalefet ise son üç kışın böyle geçtiğini, dolayısıyla bundan böyle kışların bu sertlikte geçip geçmeyeceğini bir an önce belirlemek ve ona göre önlem almak gerektiğini vurguluyor.

Mugabe'ye emekli ol teklifi

Wikileaks internet sitesinde yayınlanan yeni bir Amerikan diplomatik yazışmasını gündeme getiren Observer, Birleşmiş Milletler'in Zimbabve lideri Robert Mugabe'ye iktidarı terk etme karşılığında rahat bir emeklilik teklifi sunduğunu yazıyor.

Habere göre teklif 2000 yılında dönemin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından yapıldı.

Buna göre görevi bırakması durumunda, Mugabe'ye Libya'ya yerleşme ve burada rahat bir yaşam sürme imkanı tanınacaktı.

Mugabe'ye bu imkanı ve söz konusu "emeklilik ikramiyesini" ise Libya lideri Muammer Kaddafi'nin sunacağı belirtilmiş.

Ancak Mugabe'nin teklifi reddettiğini yazıyor Observer'ın yayınladığı belgeler.

Assange sızdırma kurbanı

Sunday Times'ın haberine göre Amerika Birleşik Devletleri'nin gizli diplomatik yazışmalarını internet sitesinde yayınlayan Julian Assange şimdi kendisi hakkındaki belgelerin yayınlanması nedeniyle zor durumda.

Haberde Guardian gazetesinin, Assange hakkındaki tecavüz suçlamasına ilişkin polis belgelerini yayınladığı belirtiliyor.

Guardian Wikileaks'in sızdırdığı belgeleri yayınlayan gazetelerden olduğu için bu durum "şaşırtıcı"olarak değerlendiriliyor.

Gazete Assange'in avukatlarının olaya büyük tepki gösterdiğini yazıyor.