BIST 10.083
DOLAR 32,53
EURO 34,87
ALTIN 2.440,82
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

ALES'te değişikliğe gidildi...

KPSS'deki kopya iddiaları nedeniyle Kasım ayında yapılması gereken ALES, bugün yapıldı.

Abone ol

Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)'deki kopya iddiaları nedeniyle Kasım ayında yapılması gereken Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), bugün yapıldı. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan ALES, 63 il merkezi ile Lefkoşa ve Bişkek'te gerçekleşti.

180 dakika süren sınavda, adaylar bu defa bir sürprizle karşılaştı. Daha önceleri sayısal ve sözel toplam 160 sorunun sorulduğu ALES'te bu defa soru sayısı 200'e çıkarıldı. Sınav süresinde ise herhangi bir değişiklik olmadı. Soru başına 1.1 dakika gibi bir zaman düşerken; adaylar sorularını çözümünü sınav saati bitişine yetiştirmede sıkıntı yaşandı. Özellikle uzun paragraf soruları adayları zorladı.

Adaylar sınav salonlarına alınırken, kopya ihtimaline karşı geniş güvenlik taramasından geçirildi. Cep telefonu dahil hiçbir materyalin sınav yerlerine sokulmasına izin verilmedi. Sınav sırasında adaylara iki kalem, bir silgi, bir kalem traş ile selpak verildi.

ALES'e bir lisansüstü eğitimi programında öğrenim görmek isteyenler başta olmak üzere, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için girmek gerekiyor.
Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla lisansüstü öğrenimi görmek üzere yurt dışına gönderilecek adaylar da ALES'e girmek zorunda.

ALES sonuçlarının yaklaşık bir ay sonra ÖSYM'nin internet sitesinde açıklanması bekleniyor. Sonuçlar, ayrıca posta yoluyla adaylara gönderilecek. Yapıldığı tarihten itibaren 3 yıl süreyle geçerli olacak sınav sonuçlarında, adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55, lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için 70 puan almaları gerekiyor.