BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,85
ALTIN 2.436,10
HABER /  GÜNCEL

İlişkiye giremeyen koca ağır kusurlu

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, “eşinin cinsel ilişkiye girmeyi bilmediğini” öne süren kadını haklı bularak, kocanın ‘ağır kusurlu’ olduğuna karar verdi.

Abone ol

Davaya konu olan olayda kadın, eşinin cinsel ilişkiye girmeyi bilmediğini ve evlilik birliğinin çekilmez bir hal aldığını belirterek boşanma davası açtı.

Kadın nafaka ile maddi ve manevi tazminat da talep etti. Davalı eş ise karısı istemediği için ilişkiye giremediklerini öne sürdü. Boşanma davasını karara bağlayan Ankara 10. Aile Mahkemesi’nin kararında “Tarafların evlenmesinden sonra, davalının (erkek) heyecanlanması, davacının da davalıyla ailesinin baskısı sonucunda evlenmiş olmasının da etkisiyle cinsel ilişki kurmaktan kaçınması sonucunda, taraflar arasında 7 ay cinsel ilişki kurulamadığının” anlaşıldığı ifade edildi.

Kararda davacının da davalının da cinsel ilişki kurmalarına engel bir hallerinin bulunmadığı kaydedilerek, “Yargıtay’ın yerleşmiş kararlarında tarafların cinsel ilişki kurmalarına fiziki ve anatomik bir engellerinin bulunmaması halinde, ilişkiyi sağlama görevinin, cinsel ilişki de aktif olan erkeğe ait olduğu kabul edilmektedir” denildi.

Mahkeme, eşiyle güç kullanarak onun isteği dışında cinsel ilişki kurmadığı için, kocayı kusurlu bulmanın yanlış olacağına dikkat çekerek, çiftin eşit kusurlu olduğu kararına vardı.

Mahkeme çifti boşarken, davacının tazminat ve nafaka talebini kabul etmedi. Kararın temyiz edilmesi üzerine, Yargıtay, kocanın boşanmaya neden olan olaylarda tamamen kusurlu olduğunun anlaşıldığını belirtti.

Daire, kocanın eşine tazminat ödemesi gerektiği yönünde görüş bildirdi. Yerel mahkemenin ilk kararında direnmesi üzerine dava Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun önüne geldi. Kurul erkeğin ağır kusurlu olduğuna hükmetti.