BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,68
ALTIN 2.394,60
HABER /  GÜNCEL

18 kişi öldü dava tartışılıyor

Gediz'de grizu patlamasında hayatını kaybeden 18 kişi için davada ceza, tarafları memnun etmedi.

Abone ol

Kütahya'nın Gediz ilçesinde özel bir şirkete ait kömür ocağında yaklaşık 4 yıl önce meydana gelen, 18 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı grizu patlamasında sorumlulukları bulunduğu iddia edilen 6 şirket görevlisi, hapis ve adli para cezalarına çarptırıldı.

Kütahya Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuksuz yargılanan şirket yetkilileri Turhan Fevzi Kayıkçı, Devrim Yumuk ve Mehmet Genç ile ölen işçilerden bazılarının yakınları hazır bulundu.

Mahkeme heyeti, ölen işçilerin bazılarının yakınlarının Ceza Muhakemesi Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince suçtan zarar görme ihtimalleri bulunduğundan davaya müdahil olarak kabul edilmesine karar verdi.

İşçilerin yakınlarının avukatı Eflatun Coşar, ölen işçilerden bazılarının anne, baba, eş ve kardeşlerine ilişkin müdahillik talebini dava karar aşamasında olduğundan geri çekti.

Sanıklardan Mehmet Genç'in avukatı ise ilk bilirkişi raporunun yetersiz olduğunu belirterek, ceza hukukçusunun da bulunacağı bir heyet tarafından yeniden rapor hazırlanmasına yönelik talepte bulundu. Talep, mahkeme heyetince reddedildi.

Şirket yetkililerinden Turhan Fevzi Kayıkçı, son bilirkişi raporundaki kusur oranlarının şirket görevlilerinin unvanlarına göre belirlendiğini öne sürerek, kendisine ait kusur oranını kabul etmediğini söyledi.

Söz verilen ve duruşmada hazır bulunan sanıklar, beraatlerini istedi.


-HAPİS CEZALARI PARAYA ÇEVRİLEMEYECEK-


Mahkeme heyeti, şirket yetkilileri Hacı Mustafa Kıraç, Turhan Fevzi Kayıkçı ve Devrim Yumuk'u 1'er yıl 15'er gün hapis ve 50'şer lira para, Mehmet Genç ve Erdal Can'ı 6'şar ay 7'şer gün hapis ve 25'er lira para, Şefik Tuğyan Ahıska'yı da 2 yıl 1 ay hapis ve 101 lira para cezasına çarptırdı.

Heyet, sanıkların olaydaki kişilikleri, zarar boyutu, suçun işlenmesindeki özellikleri göz önüne alarak, hapis cezalarının para cezalarına çevrilemeyeceğine ve ertelenemeyeceğine hükmetti.

Ölen işçilerden bazılarının yakınları, adliye çıkışında, şirket görevlilerine verilen cezaları yeterli bulmadıklarını ifade ederek, kararın temyizi için Yargıtaya başvuracaklarını söyledi.

Gediz ilçesine bağlı Gökler beldesi yakınlarındaki özel bir şirkete ait kömür ocağında 21 Nisan 2005'te meydana gelen grizu patlamasında 1'i maden mühendisi 18 kişi ölmüş, 2 işçi yaralanmıştı. Kütahya Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili olarak şirket yöneticileri aleyhine kamu davası açmıştı.