BIST 9.709
DOLAR 32,59
EURO 34,86
ALTIN 2.491,05
HABER /  GÜNCEL

17 Aralık soruşturması polislere yakalama kararı

İSTANBUL Sulh Ceza Hakimliği, 17 Aralık soruşturmasında usulsüzlük yaptıkları ve kumpas kurdukları iddiasıyla aralarında eski İstanbul Mali Şube Müdür Yardımcısı Yasin Topçu'nun da bulunduğu 6'sı hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkardı.

Abone ol

İSTANBUL 9. Sulh Ceza Hakimliği, takipsizlikle sonuçlanan 17 Aralık soruşturmasında usulsüzlük yaptıkları ve kumpas kurdukları iddiasıyla bazı emniyet mensuplarına yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve mahkemece serbest bırakılan 14 şüpheliden aralarında eski İstanbul Mali Şube Müdür Yardımcısı Yasin Topçu'nun da bulunduğu 6'sı hakkında savcılığın itirazı üzerine tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkardı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nun, İstanbul merkezli 13 ilde emniyet personeline yönelik ortaklaşa düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınan ve tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen 14 şüpheliden 6'sının serbest bırakılmasına yaptığı itirazı, Nöbetçi İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği değerlendirdi.

İtirazı kabul eden hakimlik, şüpheliler dönemin İstanbul Mali Şube Müdür Yardımcısı Yasin Topçu, eski Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanı Mehmet Yeşilkaya, eski başkomiser Mehmet Akif Üner, Hayri Akın, Duran Denizci ve Alparslan Çalışkan hakkında "atılı suçu işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunması, kaçma ve delilleri karartma şüphesinin bulunması ile bu aşamada adli kontrol tedbirinin yeterli olmayacağı" gerekçesiyle tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasına karar verdi.

SORUŞTURMANIN GEÇMİŞİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, takipsizlikle sonuçlanan 17 Aralık soruşturma dosyasına ilişkin usulsüz işlem yaptığı belirlenen 67 kişi hakkında işlem yapıyor. Belirlenen bu kişilerden 27'si eş zamanlı operasyonlarla gözaltına alınırken, 10 emniyet mensubu da İstanbul'daki paralel devlet yapılanması soruşturmaları kapsamında tutuklu bulunuyor. 25 Aralık kumpas soruşturması kapsamında hakkında yakalama emri çıkarılan dönemin İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hamza Tosun ise bu soruşturmada firari şüpheli olarak yer alıyor. Savcılığın kalan 29 kişinin de ifadesini alacağı kaydediliyor. 

Haklarında gözaltı kararı bulunan şüphelilerden bir kısmının, Dışişleri Bakanı olduğu dönemde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın, yurtdışına giriş-çıkış kayıtlarını tuttukları, takipsizlikle sonuçlanan 17 Aralık soruşturması şüphelileriyle irtibatlandırmaya çalıştıkları ve kayıtları adli rapor haline getirdikleri iddia ediliyor.

Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Ekrem Aydıner'in ifadesini aldığı 25 şüpheliden, aralarında dönemin İstanbul Mali Şube Müdür Yardımcısı Yasin Topçu ile aynı şubede başkomiser olarak görev yapan Mehmet Akif Üner ile eski Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanı Mehmet Yeşilkaya'ın da bulunduğu 14'ü tutuklanma istemiyle nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilirken, diğer 11 şüpheli ise serbest bırakıldı.

İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği, ifadelerini aldığı 14 şüphelinin de serbest bırakılmasına karar verdi, şüphelilerle ilgili, yurtdışına çıkış yasağı ve haftada 2 gün en yakın güvenlik merkezine imza verme zorunluluğundan oluşan adli kontrol tedbiri uygulanmasını kararlaştırdı.

Savcılık 14 şüpheliden 6'sının serbest bırakılmasına itiraz etti.