BIST 10.275
DOLAR 32,26
EURO 34,68
ALTIN 2.400,64
HABER /  GÜNCEL

16 yaşındaki göstericiyi öldüren polisler açığa alındı

Şili'de geçen haftaki hükümet karşıtı gösterilerde 16 yaşındaki bir gencin başından vurularak ölümüne sebep olan beş polis memuru görevden alındı.

Abone ol

Şili'de geçen hafta düzenlenen hükümeti protesto gösterilerinde 16 yaşındaki bir gencin ölümüne sebep olan beş polis görevden alındı.

Karar, başkent Santiago'da başından vurularak hayatını kaybeden Manuel Gutierrez Reinoso'yu öldüren kurşunun Miguel Millacura isimli polis memurunun silahından çıktığının tespit edilmesi ardından alındı.

Geçen haftadan bu yana, yaşanan can kaybına polisin yol açmadığını savunan emniyet müdürü Sergio Gajardo'nun da istifası istendi.

Görgü tanıkları, hükümet karşıtı gösteriler sırasında yaşamını kaybeden Manuel Gutierrez Reinoso'nın polis kurşunuyla öldüğünü başından beri iddia etmişler ancak emniyet iddiayı yalanlamış ve olayla ilgili inceleme başlatılmasına gerek olmadığını savunmuştu.

Bu arada Şişi devlet başkanı Sebastian Pinera, 16 yaşındaki gencin ölümüne ışık tutulması için ellerinden geleni yaptıklarını açıkladı.

Polis memuru Miguel Millacura'nın, ölüme sebebiyet vermekten yargılanması bekleniyor.

Geniş katılımlı protestolar

Manuel Gutierrez Reinoso'nun ölümü, Şili'de son haftalarda yoğunlaşan protesto gösterilerinde yaşanan ilk can kaybı oldu.

Şili'den bildiren BBC muhabiri Pigeon Long, ülkedeki toplumsal havanın 1980lerden bu yana ilk kez bu kadar muhalif doğrultuda ilerlediğini belirtiyor.

Long, ülkedeki muhalefetin öğrenci hareketiyle sınırlı olmadığını, hidro-elektrik santrallere karşı çevrecilerin, maden işçilerinin, eşcinsel haklarını savunanların, çalışma güvenliği talep eden ulaştırma işçilerinin, ve köylülerin kısa zaman içinde sokaklara döküldüklerine dikkat çekiyor.

Son olarak geçtiğimiz hafta ülke genelinde iki günlük genel grev ilan edilmişti.