BIST 9.901
DOLAR 32,58
EURO 35,00
ALTIN 2.460,38
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

15 yıl çalıştılar kayısı tozu yaptılar

İnönü Üniversitesi kayısı tozu üretti. Ne işe yarayacak derseniz... Bebek ve yaşlıların tüketimi için.

Abone ol

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal, 15 yıl süren çalışmanın ardından kayısı tozu üretti.

Önal, 15 yıl üzerinde çalıştığı "Kükürtlü ve Gün Kurusu Kayısı Türlerinden Her Yaş Grubunun Kullanacağı Kayısı Tozu Eldesi Projesi" hakkında bilgi verdi.

Kuru kayısıyı, bebeklerin ve yaşlıların kolay tüketemediğini anlatan Önal, fakültede kendisine tahsis edilen laboratuvarda tüm yaş gruplarının kolay yiyip içmesi için kuru kayısıyı uygun işlemlerle, kimyasal katmadan, doğasını ve besin değerini bozmadan toz haline dönüştürdüğünü söyledi.

Önal, ürünün patentini almak için Türk Patent Enstitüsüne başvurduğunu belirterek, "Kayısının tüm bileşenleriyle ekonomiye kazandırılmasını istiyorum. Bu ürün endüstriyel olarak farklı ambalajlarla tüketiciye sunulabilecek nitelikte. Kayısıya katma değer kazandırılmış oldu" diye konuştu.

AYNI KURU KAYISI GİBİ

Gıda ürünleri üretiminin, raf ömrünü belirleme çalışmaları nedeniyle uzun yıllar aldığını, ürettiği numunelerden 10 yıla kadar orijinalliğini bozmayanlar olduğunu ifade eden Önal, şöyle devam etti:

"Bunların hepsi normal oda koşullarında hiçbir bakteriyolojik etki olmadan günümüze kadar ulaşan örnekler. Küf testleri yapıldı. Besin ögeleri, element, vitamin, şeker içerikleri belirlendi. 5 bin ppm kükürt dioksitle işlenmiş kayısının dahi normal saklama koşullarında 3 yıl sonra kararmaya başladığını biliyoruz. Uzun çalışma süresi, bu ürünün gıda olarak günlük hayatta güvenli bir şekilde tüketilebileceğini gösterdi. Yapılan analizlerde kimyasal yapısının, vitamin, element içeriklerinin değişmediği görüldü. Naturel ve kükürtlü kuru kayısının kullanımındaki temel faydaların aynısı kayısı tozu için de geçerli."

KAYISI TABLETİ DE ÜRETİLECEK

Kuru kayısının komposto yapılırken haşlandığında besin ögelerinin ve değerinin değişebildiğini kaydeden Önal, "Kayısı tozunda besin ögesi değişmiyor. Toz kahve gibi suda kolay çözülüyor. Yeni olmuş ve dalından koparılmış meyvelerin kavanozlara uygun işlemlerden sonra konulup küçük çocuklara yedirildiğini biliyoruz. Bu ürün bebek maması olarak doğrudan kullanılmaz ama mamaya çok rahat katılabilir. Bebeklerde ve büyüklerde kabızlık büyük sorun. Bağırsak kanserine kadar gidebiliyor. Bunun için kayısı tozundan tablet üretilerek doktor tavsiyesiyle günde 3 öğün alınabilir" diye konuştu.

RAF ÖMRÜ UZAYACAK

Ürettiği ürünün ekmeğe de çok rahat katılabileceğini anlatan Önal, "Böylece unlu mamullerin raf ömrünü uzatacağını düşünüyorum. Avrupa'da meyveli yoğurt üretimi çok yaygın. Kayısı tozu, süt ürünlerinde de çok rahat kullanılabilir" dedi.

Kayısı tozundan poşet çay da yapılabileceğini dile getiren Önal, "Doğal, meyvelerde bulunan şekerin diyabet hastalarına zararlı olmadığı ifade ediliyor. O nedenle bu ürünün şeker hastalarına zararı olacağını düşünmüyorum" ifadesini kullandı.

Önal, kayısı tozunun endüstriye kazandırılması için bazı firmalarla görüştüklerini de söyledi.