BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

15 Şubat 2013 Basın Özeti

Economist'ten THY'de içki ve kıyafet tartışması değerlendirmesi; Güney Afrikalı ampute atletin sevgilisini öldürme suçlamasıyla tutuklanması; İranlı generalin Suriye'deki ölümü ve nükleer program sorununda kritik takvim.

Abone ol

Economist, Türkiye ve İslam üst başlıklı değerlendirmesinde, Türk Hava Yolları'nın tasarlanan yeni kabin ekibi kıyafetleriyle ilgili tartışmaları ele alıyor.

Dergi, kıyafet tasarımlarının "ılımlı İslamcı Adalet ve Kalkınma Partisi döneminde muhafazakârlığın tırmanması” ile ilgili tartışmaları da keskinleştirdiğini belirtip şöyle devam ediyor:

"Dindarlığı ve aile değerlerini aleni olarak benimsemesiyle, AK Parti, İran'ın mollalarındansa Amerika'nın dindar sağına daha çok benziyor. Ancak bu laiklerin kendilerini kuşatılmış hissetmelerine yetiyor.

THY'nin kadınlarda ayak bileklerine kadar kaftanlarının ve erkeklerde gümüş sırmalı kumaş ceketlerinin pek pratik olmadıklarını belirten dergi, THY'nin altısı hariç diğer iç uçuşlarda alkollü içki servisini kaldırdığının ortaya çıkmasının da tartışmaya yeni bir hararet kattığını ifade ediyor.

THY'de içki ve kıyafet

THY'nin içki servisini kaldırmasının nedeni olarak düşük talebi gösterdiğini belirten dergi ancak, bazılarının kurumun dini nedenlerle içki içmemek konusunda militan olan Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ı memnun etmek istediği görüşünde olduğunu yazıyor.

Economist, Erdoğan'ın şikâyetinin ardından Muhteşem Yüzyıl adlı dizi yapımcılarının, padişahın eşinin göğüs dekoltesini azalttıklarını da aktarıp yazıyı, Türkiye'nin AK Parti'nin 10 yıllık yönetiminin ardından daha zengin, daha güçlü ve daha az eğlenceli bir yer olduğunu belirterek bitiriyor.

Esin kaynağı olmaktan hakim karşısına

Tüm İngiliz gazetelerinde en geniş yer bulan haber ise, 2012 Londra Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunlarının yıldız isim ve şampiyonlarından Oscar Pistorius'un sevgilisini öldürme suçlamasıyla yargılanacak olması.

Daily Telegraph, "2012'nin yıldızlığından cinayet davasına" başlıklı haberinde sporcunun silahları seven ve galeyana gelebilen bir yapıya sahip olduğunu yazıyor.

Yazıda, Pistorius'un 2012 Londra Olimpiyatları'nın amblemlerinden biri haline geldiği ve pek çok kişinin kendisini için esin kaynağı olarak gördüğünü de belirtiliyor.

Olimpiyat sporlarında engelleri aşan bir sporcu olarak tarihe geçen Pistorius'un hikâyesi, bundan sonra bir zaferden çok, ibret verici bir hikâye olarak okunacak.

Cinayet suçlaması, Pistorius'la ilgili sportif anlatıyı silip atacak türde, Daily Telegraph'a göre.

Gazete katil zanlısının, geçmişte de ateşli bir ilişki yaşadığını ve bir kıskançlık durumunda, rakibi olarak gördüğü kişiyi bacaklarından vurmakla tehdit ettiğini de yazıyor.

Haberde, Pistorius'un eski koçu Andrea Giannini'nin, ölümün trajik bir olayın sonucu olduğu konusundaki inancını korumaya çalıştığı da belirtiliyor.

Independent gazetesi ise Güney Afrika'nın Pretoria kentinde meydana gelen olayın, bir ulusun inancını sarstığını yazıyor.

Güney Afrika'nın şoklara genel olarak alışkın olduğunu ancak böylesine hazır olmadığını belirten gazetenin yazarı Ivan Fallon, Pistorius'un ülkesinde, Londra'daki şampiyonluğundan çok daha öncesinden bu yana ünlü olduğunu, ulusal değerlerden biri olarak göründüğünü de belirtiyor.

İranlı generalin Suriye'deki ölümü

Times gazetesi, İranlı Devrim Muhafızı komutanlarından Husam Hoşnevis'in Suriye'de, silahlı gruplar tarafından öldürüldüğünü duyuruyor.

İran'ın Suriye rejiminin sıkı bir destekçisi olduğunu belirten gazete, Tahran'ın Şam yönetimine teknik, mali ve askeri destek verdiğini de belirtiyor.

Gazete, Amerika Birleşik Devletleri'nin yeni Dışişleri Bakanı John Kerry'nin bu ay Orta Doğu'ya yapacağı ilk ziyareti Cumhurbaşkanı Beşar Esad yönetimini sona erdirmek için kullanmaya çalışacağını da aktarıyor.

Financial Times, başyazılarından birini, İran'ın nükleer programı konusuna ayırmış.

"İran'ın inatçılığı" başlıklı yazıda, nükleer program konusunda anlaşmaya varmak için henüz vakit olduğu ancak Tahran yönetiminin inatçılığına son vermesi gerektiği fikri işleniyor.

Batılı ülkelerin dikkatlerini geçen hafta boyunca bir yeraltı nükleer deneyi yapan Kuzey Kore'ye odakladıklarını belirten gazete, gelecek hafta ile birlikte dikkatlerin tekrar İran'a odaklanacağını yazıyor.

Nükleer sorunun çözümü için henüz vakit var

İran, nükleer programı konusundaki müzakereler için altı dünya gücü ile 26 Şubat tarihinde Kazakistan'da bir araya gelecek.

Görüşmelerden süratli bir sonuç beklenmediğini belirten gazete, Amerika Birleşik Devletleri'nin bir anlaşmaya varmak için harcadığı çabaların gözden kaçırılmayacağını ifade ediyor.

ABD Başkanı Barack Obama, müzakerelerde başarı şansını artırmak için İran ile ikili görüşmeler yapabileceklerinin sinyallerini vermişti.

Ancak, gazete, sert yaptırımlara rağmen, ülkenin lideri Ayetullah Ali Hamaney'in ABD'nin bu teklifini reddettiğini hatırlatıyor.

Gazeteye göre, nükleer program sorununu çözmek için Obama'nın Hameney'e amacının rejim değişikliği olmadığını aktarabilmesi gerekiyor.