BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,97
ALTIN 2.436,17
HABER /  DÜNYA

Chuck Hagel'in yoluna taş koydular

Beyaz Saray, Cumhuriyetçi senatörlerin Chuck Hagel'ın adaylığının Senato'da onaylanmasını engellemesine sert tepki gösterdi.

Abone ol

Cumhuriyetçi senatörler, ABD Başkanı Barack Obama'nın savunma bakanlığı koltuğuna aday gösterdiği Chuck Hagel'in adaylığının Senato Genel Kurulu'nda oylanmasını engelledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, yaptığı yazılı açıklamada, ''Bugün, Cumhuriyetçi senatörler, siyasi duruşu ülkemizin güvenliğinin üzerinde tuttu'' ifadesini kullandı.

Carney, Amerikan tarihinde ilk kez, Cumhuriyetçi senatörlerin, Savunma Bakanlığı'nın bir adayını, kendi partilerinin bir üyesini, madalyalı bir gaziyi, ABD askerleri için ''doğru lideri'' engellediğini belirtti.

Senato'da net bir çoğunluğun Hagel'ın adaylığının onaylanmasını desteklediğini kaydeden Carney, dolayısıyla bugünkü eylemin, hem Senato'nun çoğunluk iradesine hem de ülkenin çıkarlarına ters düştüğünü kaydetti.

Carney, ''bu zaman kaybının neticesiz olmadığını'' belirterek, Afganistan'da konuşlanmış 66 bin Amerikan askerinin bulunduğunu ve bu savaşın sorumlu bir şekilde sona erdirilmesi hakkındaki önemli kararların bir parçası olması için yeni Savunma Bakanı'na ihtiyaç duyduklarını bildirdi.

Sözcü Carney, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

''Gelecek hafta Brüksel'de ABD, NATO Savunma Bakanları toplantısında Afganistan'daki geçiş süreci hakkında konuşmak için müttefiklerimizle bir araya gelecek ve yeni Savunma Bakanımız orada olmalı. Otomatik harcama kesintilerine dair sorunlar Pentagon'un üzerini sararken, Savunma Bakanımız görevinde olmalı. Ulusal güvenlik adına, Savunma Bakanlığımızı politikaya alet etmeye son vermenin ve oyalamaların, geciktirmelerin ötesine geçmenin zamanı. Bu savaş kahramanının oylanmasına müsaade edin ve askerlerimizin hak ettikleri Savunma Bakanı'na kavuşmalarına izin verin.''