BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

15 Aralık 2010 Basın Özeti

Kosova Başbakanı Haşim Taçi'ye yöneltilen, uyuşturucu ve organ kaçakçılığı suçlaması, Küresel düzeyde hammaddeye harcanan parada büyük artış, 'Putin'in metresi' Vogue'un kapağında ve 'güzellik uykusu gerçek'

Abone ol

Guardian, Avrupa Konseyi'ne sunulacak bir raporda Kosova Başbakanı Haşim Taçi'ye yöneltilen silah, uyuşturucu ve organ ticareti suçlamalarına geniş yer ayırıyor.

İsviçreli senatör Dick Marty'nin İki yıllık bir çalışma sonucu hazırladığı raporda Taçi, 1999'daki savaşa uzanan süreçte suç dünyasındaki faaliyetlerine başlayan ve o dönemden bu yana ülke yönetiminde ağırlığı bulunan bir şebekenin lideri olarak tanımlanıyor.

Amerikan Federal Araştırma Bürosu FBI ve diğer istihbarat kaynaklarına dayandırılan raporda, Taçi'nin eroin ticaretinde kontrolü elinde tuttuğu belirtiliyor.

Taçi'nin yakın adamlarının da, savaştan sonra ellerindeki bazı Sırp mahkûmları Arnavutluk'a götürdüğü ve burada öldürüp, kurbanların organlarını sattığı kaydediliyor.

Guardian'ın haberinde dün Kosova'nın başkenti Priştine'de başlayan bir organ kaçakçılığı davasından da bahsediliyor.

Türk doktor baş rolde

Dava, iki yıl önce 23 yaşındaki Türk vatandaşı Yılman Altun'un İstanbul uçağını beklerken gümrük görevlilerinin önünde bayılmasıyla başlamıştı.

Altun'un karnındaki ameliyat izini gören polis, Medicus adlı bir kliniğe baskın düzenlemişti.

İddianameye göre, hem Altun, hem de böbreği satın alan İsrail vatandaşı Bezalel Şafran, ameliyatta Türk doktor Yusuf Sönmez'in yer aldığını söyledi.

Guardian'ın haberinde Sönmez, 'belki de dünyanın en tanınmış organ kaçakçısı' sözleriyle tanımlanıyor.

Yarın Avrupa Konseyi'ne sunulacak raporda da Medicus adlı kliniğin on yıldan uzun bir süredir, Taçi'yle yakın bağları bulunan organize suç örgütleriyle ilişkili olduğu kaydediliyor.

Kosova Kurtuluş Ordusu UÇK'nın içinde Haşim Taçi'nin liderliğini yaptığı Drenica adlı bir grubun, uyuşturucu ve organ ticaretinde büyük rol oynadığı belirtiliyor.

Bu grubun bazı üyelerinin de bugün Kosova yönetiminde önemli görevler üstlendiği kaydediliyor.

'İddialar Kosova'nın meşruiyet sınavı'


Times'ta ise, Taçi hakkındaki iddialarla ilgili bir analiz yazısı kaleme alınmış. David Charter imzalı makalede, raporun Kosova devletinin meşruiyetini tehdit ettiği belirtiliyor. Dikkat çeken satırlar şöyle;

'Kosova'nın devlet statüsünden bir geri dönüş olmayacak ama Marty'nin raporu, bir ulusun doğuşunun artık romantik bir şekilde anlatılamayacağı anlamına geliyor. Taçi'nin yaptıkları, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve bağımsız bir Kosova'ya destek veren diğerleri tarafından bilerek ve isteyerek görmezden gelindi. Çünkü yeni bir devlet için güçlü bir lidere ihtiyaçları vardı. Şimdi Washinton ve Londra'da dâhil olmak üzere diğer başkentlerin bir isyancıyı siyasi lidere dönüştürmek ve Taçi'nin yasadışı faaliyetlerini resmi tarihten silmek için ne kadar baskı yaptıkları konusunda sorular sorulacak. Kosova'nın meşruiyeti için vereceği asıl sınav, yeni devletin Taçi ve diğer üst düzey politikacılardan hesap sormaya ne ölçüde hazır bulunduğu konusunda olacak'.

Hammadde harcamalarında büyük artış

Financial Times, dünya çapında hammaddeye harcanan parada büyük bir artış yaşandığını yazıyor. Haberde, küresel düzeyde madenlere yapılan harcamanın, gelecek yıl ekonomik kriz öncesindeki seviyeyi geçeceği belirtiliyor.

Financial Times bu artışla, başta Çin olmak üzere hızla büyüyen ekonomilerin başını çektiği krizden çıkış sürecine güvenin daha da arttığını kaydediyor.

Madenlere yapılan harcamaların gelecek yıl, 115 ila 120 milyar dolara çıkacağı kaydediliyor. Krizden önceki en yüksek seviyeninse 110 milyar dolar olduğu hatırlatılıyor.

İtalya Başbakanı Silvio Berlucsoni'nin dün yapılan güvenoylamasını kıl payı farkla kazanması ve sonrasında yaşanan şiddet olayları bugün İngiliz basınının dünya haberleri sayfalarında geniş yer verilen konulardan.

Berlusconi sonrası yaşam

Independent yazarı Peter Popham'a göre, asıl üzücü olan İtalyanların Berlusconi sonrası bir yaşamı tasavvur edememeleri. Dikkat çeken satırlar şöyle;

'Berlusconi'nin siyasal yaşamını sadece biraz daha uzattığı sonucuna varmak, cazibesinin doğasını yanlış anlamak olur. Garip gerçek şu ki, siyasi hayatın merkezinde geçirdiği 16 yıldan sonra Berlusconi o kadar büyük bir yer kaplıyor ki, ondan sonraki bir hayatı düşünmek zor. Sadece fiziksel endamı değil, her şeyi efsanevi boyutlarda. Serveti, gösterişi, zayıflıkları ve çekiciliği. Ama aslında Berlusconi'nin dünkü kıl payı zaferi, yavaş yavaş süren erimesindeki son aşamaydı. Eski Hristiyan Demokratları koalisyonuna girmeye ikna etse de, hükümetin bir kaç aydan fazla sürmesi zor. Ama Berlusconi'nin gidişi de İtalyan siyasetindeki sorunları çözemeyecek.'

'Putin'in metresi' Vogue'un kapağında

Daily Telegraph, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in metresi olduğu iddia edilen Alina Kabayeva'nın Vogue dergisinin Rusya baskısında kapak olacağını yazıyor.
27 yaşındaki eski ritmik jimnastikçi ve Putin'in Birleşik Rusya Partisi'nden milletvekili olan Kabayeva'nın 21 bin sterlinlik altın renkli bir elbiseyle dergi için poz verdiği kaydediliyor.
Haberde, derginin yeni göreve başlayan editörü, Viktorya Davidova'nın Kabayeva'yı kapak yapmasının tartışma yaratacağı ve Putin'i kızdırabileceği belirtiliyor.
Daily Telegraph, Putin ve Kabayeva arasında ilişki yaşandığı iddialarını iki yıl önce bir gazetenin gündeme getirdiğini hatırlatıyor.
Putin'in Kabayeva için, iki kız çocuğunun annesi Ludmilla'yı terk ettiği iddialarını sert bir şekilde reddettiği belirtiliyor.
Ancak daha sonra, bazı internet güncesi yazarlarının Kabayeva'nın Putin'den bir çocuk sahibi olduğunu iddia ettiği söyleniyor.
Daily Telegraph , Putin'in son yıllarda kamuoyu önünde eşi Ludmilla'yla nadiren birlikte görüldüğünü söylüyor.
Haberde ayrıca Putin'in eski hostes Ludmilla'yla, Kabayeva'nın dünyaya geldiği yıl olan 1983'te evlendiği kaydediliyor.

Güzellik uykusu gerçek


Independent, güzellik uykusu kavramının İsveç'te yapılan bir araştırmayla bilimsel olarak da kanıtlandığını yazıyor.

Stockholm'deki Karolinska Enstitüsü'nde yapılan araştırmada, uykusuz bırakılan ve sekiz saat gece uykusu uyuyan iki grup deneğin fotoğrafları 65 kişi tarafından oylandı. Oylama sonucu uykusuz bırakılan sadece bir kaç kişi, normal uyuyanlara göre daha çekici bulundu.

Haberde ayrıca, araştırmanın görünümlerine fazla önem veren ergenlik dönemindeki çocuklarını erken yatırmak isteyen ebeveynler için iyi, kozmetiz endüstrisi içinse kötü bir haber olduğu söyleniyor.