BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

14 Nisan 2012 Basın Özeti

BM'nin Suriye kararı, Çin'de iktidar savaşı, Cameron'un 'dünya turu' savunması ve şampiyon atın ölümü.

Abone ol

BM Güvenlik Konseyi'nin ateşkesi denetlemek üzere Suriye'ye gözlemci gönderme kararını birinci sayfasından aktaran Observer, Çin ve Rusya'nın karara destek vermesinin altını çiziyor.

Kararın, şiddeti sona erdirmemesi ve ateşkese uymaması durumunda Şam'a karşı yeni adımlardan söz ettiğine dikkat çeken gazete, Rusya'nın genel olarak kararın dilini tatmin edici bulduğunu, ancak Suriye'ye karşı ''yıkıcı dış müdahale girişimleri''ne karşı da uyarılarını dile getirdiğini kaydediyor.

Observer, güvenlik konseyinin kararının ülkeyi iç savaşın eşiğine getiren kriz konusunda ilk kararı olduğunun da altını çiziyor.

Daha önceki tasarı, Rusya ve Çin tarafından veto edilmişti.

Çin'de iktidar mücadelesi

Sunday Times'ın manşetinde Çin'deki iktidar savaşı ve bir İngiliz işadamının ölümüne ilişkin iddialar dikkat çekiyor.

41 yaşındaki Neil Heywood, geçen kasım ayında Çingçing kentinde bir otel odasında ölü buılunmuş, ölüm olayının ardından yaşanan gelişmeler ülkenin lider kadrosunda yaşanan iktidar mücadelesini açığa çıkarmıştı.

Sunday Times, bir internet sitesine sızan haberlere göre, işadamının daha önce açıklandığı gibi alkol zehirlenmesinden değil, siyanürden öldüğünün öne sürüldüğünü aktarıyor.

İddialara göre, kentte önde gelen isimlerden biri olan Şia Deliang, işadamının katiline siyanürü kendisinin sağladığını itiraf etti.

Çin'de geleceğin lider kadrosunun en şanslı isimlerinden sayılan, kentin de en üst düzey yetkilisi olan Bo Şilay'ın eşi Gu Kailai cinayet zanlısı olarak geçen hafta tutuklandı.

Bir diğer iddia da, Bo Şilay'ın güvenlik konularındaki en yetkili isimlerden birinin Heywood'un eşine cesedin otopsi yapılmadan yakılması konusunda baskı yaptığı yönünde.

Gazetelerde cinayetin nedeni konusunda ise farklı tahminler var.

Independent on Sunday, Heywood'un ölümünde, Bo ailesinin yatırımlarına ilişkin bildiklerinin rol oynamış olabileceğine ilişkin spekülasyonlara dikkat çekiyor.

Cameron'un 'dünya turu' savunması

Sunday Telegraph, geçen hafta Asya ülkelerini ziyaret eden İngiltere Başbakanı David Cameron'un ''dünya turu''na çıktığı eleştirilerine yanıt verdiğini kaydediyor.

Gazete için kaleme aldığı yazısında Cameron'un İngiltere'nin Japonya, Malezya ve Endonezya gibi önemli ticaret ortaklarını uzun zamandır ihmal ettiğini savunurken, ''işleri yoluna koymak gerektiği''nin altını çiziyor.

Öne çıkan eleştirilerde, ülkenin içeride ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığı bir dönemde Cameron'un ülke dışında kameralara poz vermek çabası içinde olduğu öne sürülüyordu.

Ancak İngiltere Başbakanı ziyaret ettiği ülkelerin ''dünya ekononomisinin yeni güç merkezleri'' olduğunu kaydederek, İngiliz yatırımcı heyetine bölgede liderlik etmesinin doğru bir adım olduğunu kaydediyor.

Cameron, ''İngiliz iş çevreleri için öne çıkmaktan ve yabancı yatırımcıları İngiltere'ye yatırım yapmaya teşvik etmek için çaba harcamaktan çekinmediğini'' vurgularken, Asya şirketleriyle yapılan anlaşmaların ülkede istihdam yaratacağının altını çizdi.

Ulusal güvenlik konularının da gündemde olduğuna işaret eden Cameron, Endonezya ve Malezya'nın İslam, demokrasi ve başarılı ekonomilerin birarada varolabileceğini gösteren ülkeler olduğunu kaydetti.

Cameron, Birmanya'daki ara seçimlerden zaferle çıkan, insan hakları savunucusu Aung San Suu Kyi'yle görüşmesini de büyük bir onur olarak niteledi.

İngiltere Başbakanı Birmanya'da yönetimin attığı reform adımlarına karşılık yaptırımların askıya alınması çağrısında bulunmuştu.

AB, öneriyi önümüzdeki günlerde ele alacak.

Şampiyon atın ölümü

Independent on Sunday, sadece İngiltere'nin değil dünyanın önde gelen at yarışlarından sayılan Grand National'da tökezleyerek yere kapaklanan atlardan ikisinin ölümüne birinci sayfasından yer veriyor.

According to Pete ile Synchronised adlı atlar engelli parkurun en zorlusu olarak bilinen Becher's Brook'ta düştükten sonra tedavi edilemeyecek durumda oldukları için uyutuldular.

Gazete, Synchronised'in 29 günde zaferden trajediye dönüşen öyküsüne de yer vermiş haberinde.

Grand National'ın favorilerinden olan at, geçen ay yine ülkenin önde gelen yarışlarından olan Cheltenham'da Gold Cup'ı kazanmıştı.

Grand National'da iki atın ölümü hayvan hakları savunucularının da sert tepkilerine hedef oldu.

Haberde, sadece bu yıl engelli at yarışlarında ölen at sayısının 41'e ulaştığına dikkat çekilirken, Grand National'da son 50 yılda ölen at sayısının da 36 olduğu kaydediliyor.

Independent, Synhronised'ın yarış öncesinde çok huzursuz olduğunu, önce jokeyini üstünden atıp kaçtığını, yakalanarak geri getirilmesi beklendiği için yarışın da gecikmeli başladığını da aktarıyor.

Animal Aid adlı yardım kuruluşundan Andrew Tyler, ''yarışı spor maskesi altında yapılan iğrenç ve utanç verici bir etkinlik'' olarak niteliyor.