BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,03
ALTIN 2.509,81
HABER /  GÜNCEL

14 Eylül 2012 Basın Özeti

İngiltere gazetelerinde bu sabah, Muhammed Peygamber'i aşağılayan videonun başlattığı olaylar, Suriye'deki güç dengesi ve İngiliz ordusunun Afganistan'dan erken çekilebileceğiyle ilgili haberler öne çıkıyor.

Abone ol

İngiltere gazeteleri bugün, Muhammed Peygamber'i aşağılayan bir videonun yayınlanması sonucu Amerika Birleşik Devletleri'nin Bingazi konsolosluğunun basılıp büyükelçinin öldürülmesi olayını, Suriye'deki güç dengesini, ve İngiltere'nin Afganistan'dan çekilme planlarını ele alıyor.

Independent: "ABD büyükelçisinin ölümüne güvenlik ihlali yol açtı"

Independent gazetesi manşetinde, gizli kaynaklardan aldığı bilgilere dayanarak yazdığını söylediği özel haberde, Libya'nın Bingazi şehrinde ABD büyükelçisi ve üç çalışanının öldürülmesi olayına bir dizi güvenlik ihlalinin neden olduğunu söylüyor. Gazetenin haberi şöyle: "Büyükelçi Stevens'ın Bingazi'ye gidiyor olduğu gizli bir bilgiydi, ama Amerikalılar saldırının planlandığına inanıyor. Amerikalılar Libya'da büyük bir kriz yaşıyor: Konsolosluktan gizli belgeler çalındı. Konsolosluğun sığınağının adresi ortaya çıktı ve burası bombalandı. Diğer sığınakların güvenli olmadığı söyleniyor. Çalınan belgelerden bazıları Amerikalılara yardımcı olan Libyalıların kimlik bilgilerini; bazıları da petrol kontratlarıyla ilgili detayları içeriyor. Yüksek konumlarda bulunan diplomatik kaynaklar ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı'nın Bingazi'deki konsolosluğa ve Kahire'deki büyükelçiliğe saldırılacağını 48 saat önceden haber aldığını, ama diplomatlara yüksek alarma geçmeleri uyarısının yapılmadığını söylüyor."

Times: "Suriye'ye silah götüren Libya bandıralı gemi Türkiye'de"

Times gazetesi, Suriye'deki muhaliflere verilmek üzere ayaklanmaların başlamasından bu yana gönderilenin en büyük silah sevkiyatını taşıyan Libya bandıralı bir geminin Türkiye'nin İskenderun limanına demir attığını yazıyor. Gazete, Özgür Suriye Ordusu'nun, silahların, şu anda aleyhine giden durumu tersine döndürmesine yeteceğine inandığını aktarıyor. Times, %80'i şimdi Suriye'ye varan silahların muhaliflerce eşit paydalara ayrılmasının tasarlanmış olduğunu, ama bunun yerine kargonun Türkiye'de Müslüman Kardeşler örgütüyle bağı olan İHH İnsani Yardım Vakfı'ndan kişilerce teslim alındığını yazıyor. Haber hakkında bir yorum yazısı kaleme alan Sheera Frenkel, bu gelişmenin Suriye içinde savaşan – ve Müslüman Kardeşler örgütünün de bunlardan biri olduğu - grupların çekişmesine ayna tuttuğunu belirtiyor. Müslüman Kardeşler'in gücünün arttığına dikkat çeken Frenkel, kendisine konuşan bir Özgür Suriye Ordusu eylemcisinin "Silahlar vardığı anda neyin nasıl olduğu belliydi. Müslüman Kardeşler, Türkiye'deki aracıları sayesinde hem silahlara, hem de gemiye el koydu. Bu da örgütün para ve silah karşılığında nüfuz satın aldığının göstergesi" dediğini aktarıyor.

Guardian: "Ordu Afganistan'dan erken ayrılma planları yapıyor."

Guardian gazetesi, İngiliz ordusundaki komutanların Taliban'la savaşmak için ne kadar asker gerekeceğine dair fikirlerini değiştirmeleriyle Afganistan'dan erken ayrılma planlarının yapıldığını okuyucularıyla paylaşıyor. Açıklamanın kendilerine savunma bakanı Philip Hammond tarafından yapıldığını belirten Guardian, Hammond'ın Afgan ordusunun kontrolü kendi eline alabilme seviyesine İngiliz komutanların hayret ettiğini söylediğini yazıyor. Gazete ayrıca, 60 Afgan askerinin işinden kovulması ve 600'ünün de soruşturulmasından dolayı savunma bakanının bu sene Afganistanlı askerler tarafından İngiliz askerlerinin vurulması olaylarının beklenmediğini söylediğini aktarıyor.

Telegraph: "Muhafazakâr milletvekilleri Cameron'ı indirme hazırlığı yapıyor"

Telegraph gazetesi ön sayfasından duyurduğu bir haberde, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın kendi partisi olan Muhafazakârlardan bazı milletvekillerinin kendisini görevinden etmeye hazırlandığını duyuruyor. Telegraph, isim vermeden gazeteye konuşan iki milletvekilinin liderlerini değiştirmek için başkalarından mektup aldıklarını söylediklerini yazıyor. Gazete, bu milletvekillerinin sayısının şimdi 12'yi bulduğunu, ama liderlik seçimine gidilebilmesi için 46 milletvekilinin yazılı teklif vermesi gerektiğini hatırlatıyor. Telegraph, liderlik konusunda tartışmalara, gelecek seçimde iktidara gelememe endişelerinin neden olmuş olabileceğini yazıyor, ve geçen hafta Başbakan'ın 20 bakanı görevlerinden kovduğunu hatırlatıyor.

Financial Times: "Olimpiyatlar sırasında turizm düştü"

Financial Times gazetesi, Londra 2012 Olimpiyatları sırasında toplu taşım ve konaklama ücreti endişelerinin tur operatörlerinin korktuğu gibi turizm rakamlarına yansıdığını yazıyor. Gazetenin haberi şöyle: "Resmi rakamlar, geçen seneye oranla Temmuz ayında İngiltere'ye gelen turist sayısında %5 oranında bir düşüş yaşandığını gösteriyor. Olimpiyatlar 27 Temmuz'da başlayıp 12 Ağustos'ta bittiğinden, turizme tam etkisinin ne olduğu Ağustos verileri açıklanmadan belli olmayacak. Yine de başkentin sokaklarının boş olması, ve Londra otellerinin fiyatlarını son anda büyük ölçüde indirmesi, turistlerin şehir merkezinden uzak durmak istediklerinin kanıtıydı."