BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

120 ton altın İstanbula gelecek!

Merkez Bankası'nda tartışma bitti, son karar verildi. 120 ton altın İstanbul'a getirilecek. Bakın nasıl olacak?

Abone ol

İNTERNETHABER

"Merkez Bankası İstanbul'a taşınsın mı, taşınmasın mı?" tartışmasına son nokta konuldu. Bankanın İstanbul'a taşınması için gerekli kanun bugün Meclis'e sunuldu. Kanun çok kısa süre içinde yasalaşacak ve artık MB de İstanbullu olacak. Bankadaki 120 ton altın da İstanbul'a taşınacak.

Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınmasına iş çevreleri olumsuz yaklaşırken, hükümet

Merkez Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu başkanlıkları ile Vakıflar Bankası Genel Müdürlüğü’nün İstanbul’a taşınmasını öngören kanun tasarısı TBMM’ye sunuldu.

MERKEZ İKİ YILDA TAŞINACAK

Merkez Bankası merkezinin İstanbul’a taşınmasına ilişkin iş ve işlemler tamamlanıncaya kadar bankanın idari merkezi Ankara’da olacak. Banka Meclisi toplantıları da Ankara’da yapılacak. Taşınma işlemi, 2 yıl içinde tamamlanacak. Bakanlar Kurulu, bu süreyi uzatabilecek.

TARTIŞMA YARATMIŞTI

Hükümet geçen sene Merkez Bankası idari merkezinin de İstanbul'a taşınacağını belirtmişti. Gerekçe olarak da  "Gelişmiş ülkelerde merkez bankaları başkentten değil, o ülkenin finans merkezinden yönetiliyor." denilmişti.

Buna karşılık, Merkez Bankası'nın Ankara'da kalmasını isteyenler ise, Merkez Bankası'nın yeri ile finans merkezi olma arasında bir nedensellik ilişkisi olmadığını öne sürmüştü. 

120 TON ALTIN NASIL TAŞINACAK?

Ayrıca Merkez Bankası personelinin taşınma sorunları, İstanbul'da emisyon bankacılarının yokluğu, ülkenin serveti olan ve 120 tonu bulan altın rezervlerini taşıma güçlüğü, yeni binanın İstanbul'da nerede olacağı ve mimarî gereksinimleri gibi sorular da havada kalmıştı?